Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem, ktory mnie spotkał dotyczy mojej E46 330d z 2002 roku. Od kilku dni na biegach 1,2,3,4 slychac dosyc glosny szum - cos jak kończące się łożysko w kole. Slychac to na każdych obrotach. W momencie wbicia 5-go biegu jak ręką odjął - szum znika. Zdaję sobie sprawę ze tego, że kończy mi się skrzynia biegów tylko mam pytanie czy ktos to przerabiał i jakim sposobem sie z tym uporał. Czy konieczna jest wymiana całej skrzyni czy po porstu trzeba ją rozebrać i wymienić w niej łożyska ? Czy ta skrzynia to taka "zwykła", która można rozkręcić i skręcić bez wiekszych problemów czy jednak to te z serii "wszystkie srubki trzeba z książką dokładnie przykręcać z odpowiednią siłą" - bo jeżeli ta taka bajka to się tego nie chce dotykać.

Ogolnie bede wdzieczny za wszelkie rady i sugestie.

KACPER

Opublikowano
mam to samo ,piaty bieg i wszystko cichnie,ale to nie lozysko oporowe-to skrzynia.ja juz pytalem na forum i tak mi odpowiedzieli(podobno piatka jest na innym walku,czy cos takiego)mi radzili wymienic skrzynie bo do mojego samochodu kupie za ok.300zl w dobrym stanie,ale nadal nie wymienilem.nie chodzi o kase,tylko boje sie ze jak mechanik zacznie grzebac to cos sknoci(mam przykre doswiadczenia z poprzednim bmw)chociaz w serwisach tez bywa roznie(czytajac posty)tak wiec chetnie poczytam co mysla inni o tej wymianie,czy warto,czy to wielki problem wymiana skrzyni,a moze naprawiac.pozdrawiam.