Skocz do zawartości

Zmiana biegów w automacie - jaka technika lepsza dla ASB?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ aktualnie poruszam się moim pierwszym autem z ASB w związku z tym nurtuje mnie technika zmiany poszczególnych biegów.

Co Waszym zdaniem mniej męczy skrzynię? Zakładamy sytuację, że robię przeskok np. z "P" na "D" lub z "D" na "R" lub na odwrót - czy lepiej robić to jednym zdecydowanym i ciągłym ruchem lewarka? Czy może wolniej z krótkim zatrzymaniem na każdej mijanej pozycji lewarka?

P.S. Zakładam oczywiście, że wszelkie zmiany robię, gdy auto całkowicie stoi w miejscu i z mocno wciśniętym pedałem hamulca.

Opublikowano

Normalnym zdecydowanym ruchem bez przystanków na poszczególnych pozycjach. A czy w manualnej skrzyni chcąc zmienić bieg np z trzeciego na pierwszy (na postoju oczywiście i z wciśniętym sprzęgłem) wrzucałeś jeszcze dwójkę? ;-)

Zreszta jak byś tego nie robił to skrzyni nie uszkodzisz - ale po co ma załączać biegi jeśli bedziesz robił to zbyt wolno?

Chcesz podnieść moc swojego auta?

Posiadam chiptuning do większości modeli silników występujących w BMW E30/E34/E36

Opublikowano
Ponieważ aktualnie poruszam się moim pierwszym autem z ASB w związku z tym nurtuje mnie technika zmiany poszczególnych biegów.

Co Waszym zdaniem mniej męczy skrzynię? Zakładamy sytuację, że robię przeskok np. z "P" na "D" lub z "D" na "R" lub na odwrót - czy lepiej robić to jednym zdecydowanym i ciągłym ruchem lewarka? Czy może wolniej z krótkim zatrzymaniem na każdej mijanej pozycji lewarka?

P.S. Zakładam oczywiście, że wszelkie zmiany robię, gdy auto całkowicie stoi w miejscu i z mocno wciśniętym pedałem hamulca.

Co to jest ASB? nie chodzi czy o AGS/Adaptive Getriebesteuerung/?

możesz sobie zmieniać biegi jak chcesz tylko jak lewarek będzie chodził ciężko wymień linkę od skrzyni i wszystko będzie ok nie ma się czym martwić to jest skrzynia oparta w całości na elektronice ma tryb awaryjny na którym możesz kontynóować jazdę itd.. jedny słowem nie do zajechania tylko dbaj o olej

Opublikowano

ASB - automatyczna skrzynia biegów po polskiemu ;-)

A te AGS to nie po naszemu - nie będzie niemiec pluł nam w twarz ;-)

Chcesz podnieść moc swojego auta?

Posiadam chiptuning do większości modeli silników występujących w BMW E30/E34/E36

Opublikowano
ASB - automatyczna skrzynia biegów po polskiemu ;-)

A te AGS to nie po naszemu - nie będzie niemiec pluł nam w twarz ;-)

, a faktycznie nie skojarzyłem