Skocz do zawartości

jak podlaczyc ringi do swiatel postojowych gdzie + i -

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kupiłem ostatnio ringi do e46 (nie takie z allegro a cos w stylu serii 5) i w zestawie jest przetwornica która ma dwa kabelki + i - , natomiast do zarowki postojowej w e46 dochodza 4 kable :/ do jakich kabli nalezy podłączyć + i - ?

Przesyłam zdjęcie:

http://bellarosa.pl/bmw.jpg

po montazu przesle zdjecia z efektem koncowym :)

Opublikowano
Zrob dodatkowa instalacje tylko i wylacznie dla ringow a sterowanie caloscia podlacz poprzez trojkanalowy wylacznik. Pozycja 1 w wylaczniku zalaczy ringi razem z swiatlami postojowymi lub po przekreceniu kluczyka w stacyjce, pozycja 2 uruchomi ringi po nacisnieciu przycisku lock lub unlock w kluczyku, pozycja 3 calkowite wylaczenie ringow. :idea:
Opublikowano

chyba napisalismy w tym samym czasie :)

mógłbyś wytłumaczyć to bardziej łopatologicznie, z elektryki to ja jestem totalne nemo.

z tego co rozumiem to nie moge dolączyć poprstu + i - do któregoś z tych kabelków z postojówki ? moża tak podłączyć zeby postojówka i ring świeciły jednocześnie ?

masz moze fotki Twojego podłączenia

pozdrawiam i z góry dzięki za info

Opublikowano

Ja mam osobna instalacje sterowana przez jeden przekaznik i calosc zabezpieczona bezpiecznikiem 5A.

W kabinie mam przelacznik dzieki ktoremu moge miec ringi wylaczone. Przydatne szczegolnie w zimie kiedy temperatura jest ujemna i zapalenie sie ringu czasami trwa nawet 15 minut. Nie wszystkie ringi w zimie beda zapalaly sie w tym samym czasie dlatego w mrozne dni dobrze jest je miec po prostu wylaczone. Druga opcja przelacznika to ringi wlaczone poprzez przekrecenie kluczyka w pozycje "ACC ON". Trzecia ostatnia opcja to sterowanie podlaczone do oswietlenia wewnetrznego. Przyciskajac przycisk na pilocie uruchamiasz podswietlenie wnetrza samochodu. Pojawiajace sie napiecie na jednej z lampek podswietlajacych nogi kierowcy steruje zapalaniem ringow.

Opublikowano

Twoja instalacja to full wypasik :) teraz rozumiem oco chodziło z tym wyłącznikiem :) a gdybym chciał poprostu podłączyć te ringi pod postojówki, to do którego kableka wpiąć + a do którego - ?

dzięki

Opublikowano
chyba napisalismy w tym samym czasie :)

mógłbyś wytłumaczyć to bardziej łopatologicznie, z elektryki to ja jestem totalne nemo.

z tego co rozumiem to nie moge dolączyć poprstu + i - do któregoś z tych kabelków z postojówki ? moża tak podłączyć zeby postojówka i ring świeciły jednocześnie ?

masz moze fotki Twojego podłączenia

pozdrawiam i z góry dzięki za info

Znowu napisalismy w tym samym czasie.

Tutaj masz link opisujacy mniej wiecej calosc. Moje podlaczenie wyglada calkiem podobnie. Tez wykorzystalem kabel biegnacy w puszce ECU oraz sterowanie z lampki podswietlajacej nogi kierowcy.

Powodzenia :mrgreen:

Opublikowano

dzięki wielkie :)

mi raczej bardziej pasowałby wyłącznik : albo świecą się ringi bez postojowek albo same postojowki bez ringo . ale narazie nie mam czasu sie tym zajac.

mozna poprostu podlanczyc te ringi zamiast postojowki , zeby dzialy tak jak postojowka tzn wpinajac + i - z przetwornicy ? do ktorego kableka to wpiac ?

Opublikowano
Witam,

natomiast do zarowki postojowej w e46 dochodza 4 kable

Przesyłam zdjęcie:

http://bellarosa.pl/bmw.jpg

:think: Piszac "zarowka postojowa" masz na mysli kierunkowskaz prawda? Jezeli tak to dochodza tam tylko dwa kable. Nie wiem gdzie znajduje sie wiazka ktora pokazales. Zerkam w WDS-ie i za nic na swiecie nie moge znalezc tego co pokazales na zdjeciu.

Opublikowano
dzięki wielkie :)

mozna poprostu podlanczyc te ringi zamiast postojowki , zeby dzialy tak jak postojowka tzn wpinajac + i - z przetwornicy ? do ktorego kableka to wpiac ?

ja u siebie mam podobne i podpiołem poprostu do wtyczki od postojówki(ją odłączyłem żeby tylko ringi świeciły) przetwornice, nie pojawiają sie komunikaty o spalonej żarówce. Samą żarówke od postojówek wsadziłęm spowrotem ( nie podłączoną) żeby "dziury" nie zostawiać. Zimą faktycznie ringi początkowa słabo świecą i nierówno, może nie aż 15 minut ale z 5-10 będzie :wink:

Ta wtyczka na zdjęciu od postojówki jest ? przecierz do postoju tylko dwa kable biegły :wink:

Opublikowano

... faktycznie zrobilem zdjecie nie tego co trzeba :mad2: więc tak do postojowki ida dwa kabelki brązowy i niebieski przeplatany czarnym lub zielony przeplatany czarnym w zaleznosci czy to lewa czy prawa strona.

- to brązowy a

+ to te przeplatane ?

dobrze mysle :?:

za ringami zajme się jutro jak przyjda nowe klosze od lamp i wtedy je zaloze i zrobie troche zdjec

pozdrawiam

Opublikowano

ringów niestety nie podłączyłem :/ przeszkadza w tym plastikowa wkładka do lamp, muszę ją delikatnie przyciąć na mocowania zeby ring wszedł. Narazie zmieniłem tylko nowe klosze w lampach. Za ringi wezme się w sobote jak bede mial chwile czasu bo dzisaj znow cos sie podzialo i zaczyna mi betka gasnac na światłach :/ zamówiłem czujnik położenia wałka rozrz. i zobaczymy co bedzie.

Ringi podłączyłem na chwile pod postojówki i świecą bardzo mocno, w dzień są bardzo dobrze widoczne, w nocy nie wiem , ale pewnie jeszcze bardziej :) jak podlacze juz je to dam znac

pozdrawiam

Opublikowano

witam ponownie, jutro zabieram sie za montaż ringów i mam takie pytanko.

Jak można najłatwiej poprowadzić kabel od świateł do kabiny, przez co należy go wpuścić ? jest jakieś łatwo dostępne miejsce ?

Chciałbym zainstalować w kabinie pstryczek elektryczek który to:

- wyłącza ringi i włącza zwykłe postojówki

- włącza ringi i wyłącza postojówki

pozdr

ps. w necie znalazlem cos takiego : http://www.fastm.com/m3/angeleyes.html

może komuś pomorze

zaznaczam ze u mnie nie ma takiego otworu od strony pasażera

Opublikowano

Jak można najłatwiej poprowadzić kabel od świateł do kabiny, przez co należy go wpuścić ? jest jakieś łatwo dostępne miejsce ?

Najlatwiej przeprowadzic przewod przez miejsce w ktorym znajduje sie ECU.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.rzeszow.com/users/lukasz/bmwklubpolska/ecubox.jpg