Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

kilka dni temu przywiozłem ładną E36 320i coupe 1995 z okolic Hamburga. Jak to zwykle bywa, do zrobienia jest kilka detali wpływających na komfort i dobre samopoczucie.

Drzwi pasażera otwierają się tylko od środka. Od zewnątrz klamka nie reaguje. Zdjąłem wczoraj tapicerkę drzwi, dotknąłem mechanizmu otwierania drzwi i wypadł (urwał się) taki metalowy element łączący klamkę zewnętrzną z mechanizmem otwierania drzwi... Element wygląda na uszkodzony i nie wiem do czego był przymocowany...

Po pierwsze: od czego zacząć. Nie wiem jak to ma wyglądać ani jakie części kupić... Czy ktoś przerabiał już ten temat u siebie? Czy ten mechanizm kupuje się w ASO jako całość czy poszczególne części oddzielnie?

Po drugie: Ma ktoś schemat pokazujący jak wygląda taki mechanizm, żebym mógł porównać z tym, co mam (co zostało w moich drzwiach)?

Dzięki WIELKIE za wszystkie pomocne sugestie.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Wszystko zależy czy urwał ci sie element przy klamce zewnętrznej (stawiam na niego) czy przy mechanizmie zamka.

Wyjmij klamkę z drzwi to się przekonasz - powinna mieć ona dźwignię zakończoną rolką, która naciska na mechanizm zamka (nie jest niczym połączona z zamkiem na stałe). Najczęściej ten element się urywa.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
witam. :x juz w drugim moim is'ie mam a raczej mialem ten problem(strona pasazera) ale nigdy nie rozkrecalem klamki. Chyba jeste troche w czepku urodzony bo troche popstykalem nimi i sie naprawily :shock: zarowno w pierwszym jaki i drugim aucie :twisted2: ale watek bede sledzil uwaga :mrgreen:
Opublikowano
Wszystko zależy czy urwał ci sie element przy klamce zewnętrznej (stawiam na niego) czy przy mechanizmie zamka.

Wyjmij klamkę z drzwi to się przekonasz - powinna mieć ona dźwignię zakończoną rolką, która naciska na mechanizm zamka (nie jest niczym połączona z zamkiem na stałe). Najczęściej ten element się urywa.

Siekiera, urwała mi się chyba właśnie ta dźwignia... Odłożyłem to do jakiegoś pudełka w garażu, jutro się temu przyjrzę... Z tego co pamiętam był to taki wygięty kawałek metalu.

Reasumując: powinienem kupić tą dźwignię, następnie wyjąć klamkę z drzwi, przymocować dzwignię do klamki i zamocować ponownie klamkę w drzwiach?

Jak najbezpieczniej wyjąć klamkę, aby nic nie połamać?

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Ten element (dźwignia) stanowi całość z klamką zewnętrzną - jest nitowany i raczej nie do wymontowania/zamontowania. Poza tym nie wiem czy dostaniesz osobno. Ja dokupiłem klamkę na szrocie za ok 50 zeta. Wyjecie klamki jest proste:

Otwierasz drzwi. Patrząc na przekrój drzwi , w okolicach zamka (mechanizmu zatrzaskowego ) masz plastykową zaślepkę, którą wyjmujesz. Pod nią (musisz czymś poświecić do wnętrza drzwi) znajduje się blaszana kształtka mocująca wierzchnią osłonę klamki zewnętrznej. Nie pamiętam czy popychasz ją czy wyciągasz (siakimś haczykiem z drutu do siebie). Po ściągnięciu osłony masz 2 śruby - TORXY chyba 24??.... Odkręcasz i klamka twoja.

Klamka wpadnie ci do wnętrza drzwi dlatego dobrze jest zdjąć boczek żeby sobie pomagać drugą ręką. Nie pamiętam tylko czy wyciągniesz ją przez otwór klamki czy od strony boczka.

Mam nadzieję że nie zamieszałem z tym opisem. Jak coś to pytaj

Pozdrawiam SIEKIER'A

Opublikowano

Dzięki SIEKIERA,

bede walczył z klamką w poniedziałek, mam nadzieję że dam radę. Ale teraz przynajmniej wiem, że muszę kupić klamkę kompletną.

Pozdrawiam,

miłego weekendu!

Opublikowano
Przypomniało mi się: co będzie z zamkiem? Stanowi on integralną cześć klamki, czy po kupnie nowej klamki można go przełożyć?

Opublikowano

No niestety Siekiera. Nie umiem wyjąć klamki. Otworzyłem drzwi, zdjałem boczek (na szczęście zdejmuje się go o niebo łatwiej niż w E34) i nie wiem od czego zacząć. Dojście marne, wszystko zasłania stelaż mechanizmu opuszczania szyby. Opisz dokładnie czy dojście jest od wewnątrz, zewnątrz czy z boku drzwi...

Przypomnę jeszcze raz, że problem dotyczy E36 Coupe 04/1995.

Opublikowano

Witam po dłuższej nieobecności...

I tu może być problem .... bo opisywałem sposób wyjęcia klamki drzwi pasażera..... tak tak ...... ale z tyłu. Sam posiadam SEDAN'a i stad nieporozumienie. Przyznam że przodów nie ruszałem.

Jeśli chodzi o zamek - to wymieniasz środek wkładki i pasuje twój kluczyk ;)

Pozdrawiam SIEKIER'A

Opublikowano

Panowie,

udało mi się znaleźć opis wyjęcia klamki. Reasumując:

1. W sedanie jest inaczej niż w coupe.

2. W coupe jest znacznie trudniej :evil:

3. Nie trzeba nawet rozbierać boczku drzwi ani wyjmować szyby, jak ktoś na tym forum sugerował.

Szczegóły pod adresem:

Dla sedana:

http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?t=232798

Dla coupe:

http://forums.bimmerforums.com/forum...4&postcount=12

http://forums.bimmerforums.com/forum...4&postcount=13

Wprawdzie po angielsku, ale mam nadzieje, że ogromna większość sobie poradzi. Ja kolejne podejście będę robił na dniach, więc jeszcze nie mogę podzielić się doświadczeniami.

Pozdrawiam.