Skocz do zawartości

13L /100 km !!! m47 po czyszczeniu el. zaw. i pare pytan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam "niestety" ponownie.

Od kilku tygodni jestem wlascicielem e46 320d m47

I od tych kliku tygodni probuje ogarnac to auto

W zwiazku z tym seria pytan: (przebieg 230 tys. km / autko tkz. zadbane)

Na poczatek troche historii:

Od kupna wymiana wachaczy, i lacznikow stabilizatorow.

Od kupna byla tez duza turbo dziura - wiec wyczyscilem oba elektro zaworki, i poszedlem troche dalej czyszczac "uklad od turbo" oprocz kolektora i IC, lacznie z filterkiem od odmy. Filterek od odmy byl caly w oleju watpie zeby mogl jeszcze jakis olej wylapac, olej byl tez na wyjsciu z turbiny, wejsciu i wyjsciu do IC, troche na filtrze powietrza. Siknik wczesniej byl sprawdzany na kompie i turbina pracowala dobrze tzn. dawala troche wiecej niz powinna.

Silnik po tych wszystkich zabiegach zaczol pracowac jak zegarek, zero turbo dziury i ogolnie pieknie ale ...

wdg. wskazan kompa srednie spalanie po miescie teraz wynosi 12-13 l /100km. !!! (a bylo 7)

1. co moglo sie stac z tym spalaniem ???

2. czy w koncu moze byc troche tego oleju w dolocie powietrza czy nie

3. czy jesli byl olej na wejciu i wyjsciu IC to znaczy ze on caly jest w oleju

4 jesli tak na trzecie to jak wyczysci IC z oleju i dolot z nagaru

5 czemu tyle tego oleju w odmie

6 czy jesli turbina robi swoje (wgd. kompa) to jest w 100 % ok

7 czy turbine ma byc troche slychac czy nie

8 po wylaczniu silnika niezaleznie od wlaczonej klimy cos jakby sie jescze gdzies kreciko i zatrzymywalo po chwili samo z siebie - webasto ?

9 czy was tez tak nosi po koleinach opony 225/45/17

10 i czy te wszystkie e46 takie twarde sa ? moj to tourning

reszta moze innym razem - ale to spalanie (przez chwile SREDNIE nawet pokazal na 24 lit. ) o co mu chodzi ? - silnik cyka jak zloto po czyszczeniu

dzieki za podpowiedzi bo narazie to caly czas stres czy ten samochod jest ok

Pozdrowionka

Mario

Edytowane przez _mario_
Opublikowano
ad 10. Jak jezdzisz na 17' to tak :oops: . Tez mam touringa na 205/50R17 i nawet malutka dziurke w drodze dosyc solidnie czuc w aucie . Na 15' jest co innego, "nie wali" tak, ale tez jest sztywno .
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Co do oleju w odmie to przy 230 tkm może być zawalona z tym że u Ciebie ten olej wszedzie sie wala :D Ten filtr powietrza to sam nie wiem jak?

Na wyjsciu z turbo a przed IC oleju nie miałem u siebie- gdzieś mi powiedziano, ze jak turbo dmucha to przedmucha olej i w IC albo za sie go znajduje. Faktycznie za IC miałem jakieś 30ml\?

Spalanie sprawdź na dystrybutorze bo 13 litrów to musiałoby nie wiem co robic?????

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Po wszystkich zabiegach przejechalem 40 km po trasie gdzie palil ok 8,5 l, i z 30km po miescie ze spalaniem wlasnie 12-13 l . A spalanie kasowalem pare razy bo nie moglem uwierzyc w to co widze.
Opublikowano

To go nie kasuj co 10 km bo to normalne ze bedzie ponad 10 litrow :lol: .

Mi tez przez 20 km po wyzerowaniu utrzymuje sie nawet 8-9 litrow, potem jak pojezdzisz troche, nawet ponad 100km to to co ujrzysz na wyswietlaczu mozesz uznac za prawidlowy odczyt sredni . :)

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

OK Piotres moze tak byc jak mowisz.

Tylko za te wskazania kompa wydaja sie isc w parze ze wskazowka poziomu paliwa. I jak wczesniej kasowalem spalanie to praktycznie od razu pokazywal mi jakies sensowne wartosci typu 6-7 L . A teraz zachowuje sie bardziej tak jak by pokazywal chwilowe splanie, bo przez chwile pokazal nawet 24 L !!!

Opublikowano
3. czy jesli byl olej na wejciu i wyjsciu IC to znaczy ze on caly jest w oleju

zbadaj przyczyne dlaczego masz tam olej,prawdopodobnie turbina oddala

po za tym ic masz zawalone szlamem i koniecznie to wyczysc

• 3 tygodnie później...