Skocz do zawartości

wyświetlacz automatu - raz jeszcze...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hi!

Ostatnie 30 minut spędziłem w "szukaj" i rozwiązania swojego problemu nie znalazłem, więc tam mnie nie odsyłajcie...

Jakiś miesiąc temu wymontowałem zegary i przez dwa tygodnie nie miałem ich podłączonych. Po tym okresie podłączyłem je ponownie i... generalnie wszystko jest ok. Za wyjątkiem, wyświetlacza biegów (automat). Otóż przełożenie są wyświetlane, ale wybranych przełożeń nie widać. Jak wyświetlę sobie w środkowej części wyświetlacza np. godzinę, wówczas pojawiają się wybrane przełożenia, ale trzeba się dobrze przyjrzeć (czyt. włożyć głowę w kierownicę). Są ledwo widoczne, blade, prawie bez kontrastu, zmieniają się jednak prawidłowo.

Pytanie? Czy słynne akumulatorki mogą za tym stać? Czy przyczyną może być odłączenie zegarów od zasilania przez te dwa tygodnie?

Co z tym zrobić?

Pozdrawiam

Eulem

E39 [E34/E36]

a tu gram: http://s1.metaldamage.pl/c.php?uid=227838

Opublikowano
Dokładnie, sprawdź żarówki....ja u siebie miałem taki numer że po wymianie licznika ale przed wkręceniem go w deske sprawdziłem czy wszystko działa...wszystkie kontrolki i podświetlenie było okej więc włozyłem licznik przykręciłem... włączyłem zapłon i oświetlenie......i aż mi "pokrywka" podskoczyła tak sie zagotowałem bo sie okazało że połowa licznika jest nie podświetlana.....żaróweczka poszła siną w dal :wink:
Opublikowano
A ja z innej beczki , mam przy automacie przelacznik A/D od trybow pracy skrzyni, czy to nie powinno tez byc podswietlane ? To samo dotyczy przelacznika od szyberdachu.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Generalnie to wszystkie przełączniki są podświetlane.....tak że musisz sobie rozebrac te ustrojstwa i wymienić żaróweczki.....z tym że pewnie będą tam żarówki albo lutowane albo zgrzewane, trzeba kupić żaróweczki z "włosami" i jakoś wymienić :wink:
Opublikowano
No wlasnie sa tam przylutowane takie malenkie. Dam to elektronikowi znajomemu - niech walczy :)

pozdrawiam

mavic

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Nie chcąc zakładać kolejnego tematu dopiszę się tutaj...

U mnie jest też mały problem z wyświetlaniem biegów tylko, że rano zaraz po odpaleniu jest cacy... kontrast i widoczność liter ok. Wystarczy, że poświecą ok 10- 15 min. i całość się zlewa a cyfry na LCD są nie widoczne :x

Jest na to jakiś patent?

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano
Hi!

Przyczyną problemów o których pisałem była... przepalona żaróweczka podświetlająca moduł wyświetlający aktualny bieg :oops:

Już wszystko gites!!! :lol:

OK tylko, że u mnie żarówka jest dobra... wszystko świeci ładnie pięknie tylko, ze literki tracą ostrość po ok 15 min po odpaleniu...

Chyba mamy inne objawy.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Witam.

Padł ci moduł LCD od wyświetlania aktualnego biegu trzeba wymienić.To jest normalne w e34 518,520,525tds,524td.

www.klinika-bmw.pl