Skocz do zawartości

wymiana oleju, czekać na wskazanie kompa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie, po ilu km wymieniacie olej?

postępujecie zgodnie ze wskazaniem kompa czy wymieniacie po określonym przebiegu?

u mnie po zalaniu komp pokazywał ok 20.000 km do następnej wymiany,

mam czekać aż komp wskaże wymianę czy wymienić wcześniej?

tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano

Komp oblicza czas do następnego serwisu olejowego w sposób dynamiczny-tj. w zależności od Twojego sposobu jazdy analizując kilka czynników.

Jeśli masz nieduży przebieg (poniżej 120-150kkm) i silnik nie spala oleju, to możesz spokojnie zdać się na znikające cegiełki. Jeśli masz duży przebieg, to możesz wymieniać co 10-12kkm.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
To też zależy jak się jeździ - bo jeżeli ktoś robi 10 tys na dwa lata, to na cegiełki nie ma co patrzeć, tylko co rok zmieniać. Znowu jak się dużo lata po trasach nie z max prędkością, to można i na cegiełki patrzeć. No i oczywiście zależy od przebiegu i stanu silnika.
Opublikowano

o co chodzi z tymi kontrolkami (cegiełkami)?

gdzie to jest?

bo u mnie przy przekręceniu kluczyka wyświetla za ile km mam wymienic olej, ale cegiełek nie zauważyłem....

Opublikowano
Ricky, są dwa sposoby albo cegiełki w niektórych modelach od zielonych do żółtych, albo często w nowszych po przekręceniu pokazuje ilość km. O to samo w tym chodzi. Dziwne że aż wyznacza Ci w benzynie aż na 20 tyś. u mnie diesel i 15 tyś na max wykazuje.
Opublikowano

no jak kupiłem auto to wyświetlał 18.800, podobno był wymieniany niedawno olej więc wnioskuje że było ok 20 tyś,

mniej więcej tyle samo ubywa na kompie co przejechałem,

ciekawy byłem czy postepujemy wg wskazań czy wymieniamy co rok lub np ileś tam km.

Opublikowano
Witam,

mam pytanie, po ilu km wymieniacie olej?

postępujecie zgodnie ze wskazaniem kompa czy wymieniacie po określonym przebiegu?

u mnie po zalaniu komp pokazywał ok 20.000 km do następnej wymiany,

mam czekać aż komp wskaże wymianę czy wymienić wcześniej?

U mnie po zalaniu wskazal 3000 :o Za ciezka mam noge czy jak ?

teraz pokazuje 2500 jakos...

Dziwne, bo podobno wymieniali czujnik oleju etc..

Opublikowano (edytowane)
U mnie po zalaniu wskazal 3000

:shock: to niemożliwe, albo ci coś źle wskazuje albo za mało oleju ci wlali....

Edytowane przez Ricky
Opublikowano
U mnie po zalaniu wskazal 3000

...albo za mało oleju ci wlali....

O tym nie pomyslalem!!

Lece sprawdzic, czy wszystko jest ok..

Sprawdzilem, wszystko jest OK z olejem, tzn. pod kreske, mniej wiecej na srodku.

"oilservice 2500" na kompie swieci.

Przejechalem juz ~850km (koszalin-ostroleka-wawa i juz 350km w wawie). Olej na papierze jest czarny ale w miare plynny i przezroczysty.

Ehh..

Opublikowano

Nie wiem, ale u mnie od wyjechania z ASO pokazywało mi - 15 tyś, tak jest tez w instrukcji.

Tylko skaracją się km w zależności od stylu jazdy. Skraca się książkowo czyli średnio co 50 km więc mam normalną nogę.

Może to zależyteż co ile w ASO ustawiają ...

papik jeśli pali Ci się 2500 oilservice tzn. że nie wykasowali Ci inspekcji po wymianie jeśli już wymieniałeś. Olej w dieslu ma być czarny więc wszystko jest ok.

Opublikowano

papik jeśli pali Ci się 2500 oilservice tzn. że nie wykasowali Ci inspekcji po wymianie jeśli już wymieniałeś. Olej w dieslu ma być czarny więc wszystko jest ok.

No podobno mi ta inspekcje skasowali a komputer wykazal wadliwy czujnik oleju etc... Wrrr zaczynam miec watpliwosci co zrobili a czego nie...

Macie sprawdzony i TANI serwis w wawie ?? Chcialbym sie przejechac na komputer jakis...

Opublikowano
polecam mag - pol , piaseczno ul. przesmyckiego 58 (miedzy piasecznem a konstancinem) ale trzeba dzwonic wczesniej tel 757 00 48
Opublikowano
Po wyjeździe z warsztatu i wykasowaniu inspekcji masz mieć 15 tyś oilservice AMEN.

Wcale nie! w benzynie jest 20000

,a cegielki odeszly do lamusa wraz z nadejsciem e-46 i o takim tu wozie mowa pozdrawiam serdecznie i dziekuje za uwage

ps.wymien jak ci stuknie 10000tysi bedzie git olej np u mnie Motul 300V competition 15W/50

Opublikowano
Po wyjeździe z warsztatu i wykasowaniu inspekcji masz mieć 15 tyś oilservice AMEN.

Wcale nie! w benzynie jest 20000

,a cegielki odeszly do lamusa wraz z nadejsciem e-46 i o takim tu wozie mowa pozdrawiam serdecznie i dziekuje za uwage

ps.wymien jak ci stuknie 10000tysi bedzie git olej np u mnie Motul 300V competition 15W/50

Przeczytaj cały wątek kolego a potem się wypowiadaj. Po pierwsze moja wypowiedź którą zacytowałeś była konkretnie do silnika DIESLA papika, a po drugie jak dajesz rady odnośnie wlewania oleju 15W50 najpierw 3 razy zastanów co piszesz bo tu niestety nie zabłysłeś. Pozdrawiam.

A wracając do "cegiełek" to występowały rocznikowo równolegle do e46 w modelach e38 i e39 więc nie jest to taki "lamus".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nooo dziubas, pojechałeś po bandzie, aż Cię KOBIETA nastawiła :) I do tego ma rację :)

Z tym olejem do diesla to bym baaardzo uważał, a ten LAMUS według Ciebie, to się ciągnął do 2003 roku :)

Ja olej wymieniam według wskazań LAMUSOWATYCH "cegiełek". Inspekcja najpierw działała według przebiegu (modyfikowany o temperaturę i obroty powyżej 4500rpm) w E34, E36 i E32, a potem według ilości spalonego paliwa.

Kai
Opublikowano

Chcialem powiedziec,ze na ulicy Finalnej 7 (dawniej na Emaliowej 15) miesci sie serwis BMW :) Juz tu byl na forum poruszany ale chcialbym go nawazelinowac mocno za pomoc przy resecie inspekcji (oleju etc) :D

Teraz wszystko ok i ladnie swieci 22000 (wymienie olej wczesniej na pewno) :D

Tylko, qrde.. nie wiem jaki olej jest wlany i to mnie martwi :(

Opublikowano
Silnik diesla powinien mieć syntetyk. Polecają Castrol 0w30 LL, taki zalewają w serwisie. Zamiennik "cywilny" to będzie coś z serii EDGE. Nie polecam półsyntetyków, lej pełny sytnetyk taki dla tego silnika jest najzdrowszy.
Opublikowano
Silnik diesla powinien mieć syntetyk. Polecają Castrol 0w30 LL, taki zalewają w serwisie. Zamiennik "cywilny" to będzie coś z serii EDGE. Nie polecam półsyntetyków, lej pełny sytnetyk taki dla tego silnika jest najzdrowszy.

Jutro sie podpytam co mi wlali, jak pamietaja :D

Ale wlasnie chyba castrola jakiegos... Mam nadzieje,ze jakas karteczke zostawili w silniku czy gdzies w okolicy :/

Opublikowano

Przeczytaj cały wątek kolego a potem się wypowiadaj. Po pierwsze moja wypowiedź którą zacytowałeś była konkretnie do silnika DIESLA papika, a po drugie jak dajesz rady odnośnie wlewania oleju 15W50 najpierw 3 razy zastanów co piszesz bo tu niestety nie zabłysłeś. Pozdrawiam.

A wracając do "cegiełek" to występowały rocznikowo równolegle do e46 w modelach e38 i e39 więc nie jest to taki "lamus".-------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------

----------------------------------------------

-----------------------------------

OK. to ty przeczytaj temat i pytania kolegi rycky, mowa jest o E-46!!! benzyna ,a wy mącicie chlopakowi co wy nie macie zalane w dezelach i ile cegielek wam sie wyswietla w e-38 i e-39 no chyba ze rycky-ego

E-46 316 tiA zapie...a na rope moze sie wypowie bo juz i tak niezly bajzel sie zrobil w jego temacie(gdzie jest mod!!!!)----------

--------------

----

--------

o co chodzi z tymi kontrolkami (cegiełkami)?

gdzie to jest?

bo u mnie przy przekręceniu kluczyka wyświetla za ile km mam wymienic olej, ale cegiełek nie zauważyłem....-

-

-

----

----

i nie zauważysz bo nie ma ich w e-46 (poszly do lamusa :evil: )

ps. Dla mnie to sobie lejcie nawet zieloną wodę CASTROLA

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
OK. to ty przeczytaj temat i pytania kolegi rycky, mowa jest o E-46!!! benzyna ,a wy mącicie chlopakowi co wy nie macie zalane w dezelach i ile cegielek wam sie wyswietla w e-38 i e-39 no chyba ze rycky-ego

E-46 316 tiA zapie...a na rope moze sie wypowie bo juz i tak niezly bajzel sie zrobil w jego temacie(gdzie jest mod!!!!)

No właśnie, gdzie jest "mod" :) Aleś narobił bałaganu, cytować też trzeba Cię nauczyć?

i nie zauważysz bo nie ma ich w e-46 (poszly do lamusa :evil: )

ps. Dla mnie to sobie lejcie nawet zieloną wodę CASTROLA

Pozdrawiam

Nie mam siły... no w E46 wyświetlają się KILOMETRY do INSPEKCJI, a nie "cegiełki". W zależności, czy masz diesla, czy benzyniaka - rózna jest ilość km do inspekcji. Tutaj kolega lamer yyy... lamus yyyy... dziubas vel "dezel" dobrze napisał. Tylko o co mu chodziło z tą "zieloną wodą", to tylko on wie...

Kai