Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Ma ktoś jakiś pomysł skąd rozbieżność pomiędzy tym co wskauje ETK i dowód auta?

Jest VIN.... JV48872 auto w papierach ma 2002 rok, przegląd w książce w czerwcu 2002 przy stanie 22xxxkkm a w/g ETK wychodzi że to 2001/03 :!:

Jak to wytłumaczyć bo mam to auto zamiar być może kupić i nie wiem co o tym mysleć.

pozdro.

Opublikowano
Ja dzis sprawdzilem na stronie moj vin i wyszlo mi ze mam 518i E 28 z 1975 roku. A jedze E 36 318i z 98 roku, taki numer :jawdrop: Wiec postanowilem to olac bo wiem ze auto jest 100% legalne i nawet nie ma mowy o bledzie w dowodzie. Trzy razy dzis z tabliczka sprawdzalem na ktorej zreszta stoi jak wol 318i.
O Tempora! O Mores!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale u mnie auto się zgadza, nie zgadza się rocznik.
Opublikowano
Witam.

Jest VIN.... JV48872 auto w papierach ma 2002 rok, przegląd w książce w czerwcu 2002 przy stanie 22xxxkkm a w/g ETK wychodzi że to 2001/03 :!:

Jak to wytłumaczyć bo mam to auto zamiar być może kupić i nie wiem co o tym mysleć.

pozdro.

W briefie (przynajmniej u mnie) podana jest data pierwszej rejestracji. Urzędasy w PL przyjmują ją jako datę produkcji chyba. Też mam tak u siebie - auto jest, wg VIN-u, z 1987 r., pierwsza rejestracja w 1988 r. (dowód i brief), a rok produkcji w dowodzie mam wpisany 1988. Nie ma co się przejmować.

Opublikowano
na pierwszym przeglądzie część diagnostów przyjmuje błędnie datę pierwszej rej. jako datę produkcji. I chyba tak było z twom samochodem. Jeden z diagnostów ma teraz za ten wyczyn sprawę w sądzie. Druga właścicielka tego samochodu dopiero po kupnie w wydz. komunikacji dowiedziała się że jest on o rok starszy niż wynika z zapisu w dow, rej. I właśnie ona założyła sprawę o odszkodowanie - rekompensatę za róznicę wartości samochodu starszego o jeden rok.
Opublikowano
hmmm a ja bym mimo wszystko uważał na "latające parapety" i sprawdził to w miejscu, gdzie się na tym znają

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
To jest trochę za duża różnica jak na auto leżakujące u dealera. Różnica rok jest wogóle max jaką na oczy widziałam, a tutaj wychodzi chyba 2 :worried:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jedyne co mi podsuneli w ASO to że auto stało jako prezentacja w salonie i zostało sprzedane w 2002. Ale rozumiem, że mimo tego że papiery ma na 2002 to rocznikowo to 2001?

Pozdro.

Opublikowano
Jedyne co mi podsuneli w ASO to że auto stało jako prezentacja w salonie i zostało sprzedane w 2002. Ale rozumiem, że mimo tego że papiery ma na 2002 to rocznikowo to 2001?

Pozdro.

Jest tak jak piszesz, sam mam auto ktore rok stalo w salonie i dopiero po tym czasie zostalo zarejestrowane.

Opublikowano

Pozdro.

Jest tak jak piszesz, sam mam auto ktore rok stalo w salonie i dopiero po tym czasie zostalo zarejestrowane.

jacky, a skąd wiesz, że tak jest i w tym przypadku?

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Witam moim zdaniem jak cos sie nie zgadza nie chodzi mi o rocznik to z autem musialo byc cos nie tak albo jakis przeszczep albo zmieniono vin nie wiem po co u mnie gdzie by nie wpisywal to sie wszystko zgadza co do roku produkcji i wyposazenia wiec bym sie zastanowil czemu u was jest inaczej szukal bym przyczyny!!!
Nic wiecej nie trzeba mówic BMW
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nic dziwnego. Dealer oferował mi w listopadzie 2006 r, E90 wyprodukowane w listopadzie 2005 roku. Czyli pierwsza rejestracja byłaby w dopiero po roku. Widziałem też BMW E60 z 2005 nowe nie rejestrowane do sprzedanie w 2007
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to inne pytanie, załóżmy że auto jest wystawione jako 2002 rok za cene 'X' , w papierach jest 2002 ale wyszła sprawa z VIN, przyjmujemy że faktycznie stało jako ekspozycja w ASO w 2001. Co z cena? W/g mnie jak auto jest 2001 powinna być niższa, co sądzicie?
Opublikowano

Pozdro.

jacky, a skąd wiesz, że tak jest i w tym przypadku?

Piotrku wystarczy sprawdzic date rejestracji za granica i temat bedzie jasny :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piotrku wystarczy sprawdzic date rejestracji za granica i temat bedzie jasny :cool2:

A jak to sprawdzić i gdzie?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Może nieco niższa. Wiadomo, że pierwszy nabywca miał dobrą cenę. Mnie proponowana za samochód, który stał rok na placu cenę około 12% niższą. Ale moim zdaniem masz kartę przetargową, żeby obniżyc cenę. Ale z drugiej strony powinno się liczyć rzeczywisty czas użytkowania. Ale w Polsce jest inaczej...
Opublikowano

Dowod rejestracyjny - punkt B (data pierwszej rejestracji pojazdu) ewentualnie niemiecki Brief.

PZDR

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dowod rejestracyjny - punkt B (data pierwszej rejestracji pojazdu) ewentualnie niemiecki Brief.

PZDR

Hmm, jesteś pewny bo podobno właśnie w niemczech wpisuje się w brief date rejestracji jako date produkcji, inna sprawa że to auto z włoch i miało już wlaściciela w PL więc w polskim dowodzie widnieje 2002. W dodatku co mi da data pierwszej rejestracji, nigdzie w dokumentach które ma sprzedający nie widnieje 2001, wszędzie jest 2002, a auto po VIN wychodzi na 03/2001. Przecież jak ono stało w ASO to datą pierwszej rejestracji będzie data sprzedaży, a ta mogła być w 2002.

Opublikowano

Ja dopiero zakumałam (coś mam z zajarzeniem ostatnio :duh: ) że chodzi Ci o marzec 2001 produkcji, a papiery ma na 2002.

Jeśli tak, to pewnie że tak może być, na zach. często wpisują datę rejestracji jako data produkcji. Nie widzę tu nic niepokojącego, jeśli chcesz kupić to auto a reszta jest ok to negocjuj :norty:

Opublikowano
To moze ktos mi wyjasnie dlaczego u mnie sa takie rozbieznosci. Nie ten rok,(75 a powinno byc 98) nie ten model (518i a powinno byc 318i) ??? Auto na 100% legalne i nr sprawdzalem trzy razy z tabliczka i z dowodem.Mial tak ktos kiedys?
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Witam.

pozdro.

Normalna rzecz, niczym sie nieprzejmuj, o normalnae, tylko niestety w Polsce jest tak ze w dowodze rejestracyjnym wpisuje sie date produkcji i date pierwszej rejestracji, na Zachodzie niema czegos takiego i wpisuje sie jedna date, date pierwszej rejestracji, czyli defacto fabryka go zlozyla w 2001r a sprzedal sie dopiero w 2002 i taka date ma wpisana we wszystkich dokumentach :mrgreen:

Opublikowano
Ja dzis sprawdzilem na stronie moj vin i wyszlo mi ze mam 518i E 28 z 1975 roku. A jedze E 36 318i z 98 roku, taki numer :jawdrop: Wiec postanowilem to olac bo wiem ze auto jest 100% legalne i nawet nie ma mowy o bledzie w dowodzie. Trzy razy dzis z tabliczka sprawdzalem na ktorej zreszta stoi jak wol 318i.

Wpisuje się SIEDEM ostatnich LITER bądź CYFR. Jeśli wpiszesz np. siedem pierwszych to dzieją się cuda :)

Opublikowano
To moze ktos mi wyjasnie dlaczego u mnie sa takie rozbieznosci. Nie ten rok,(75 a powinno byc 98) nie ten model (518i a powinno byc 318i) ??? Auto na 100% legalne i nr sprawdzalem trzy razy z tabliczka i z dowodem.Mial tak ktos kiedys?

Żartujesz sobie, prawda?

Jeśli wpisujesz siedem ostatnich znaków z VIN to model musi się zgadzać.

Jeśli uważasz, że auto jest legalne bo zgadza się numer wytłoczony z dowodem i tabliczką to...

Mam jednak nadzieję, że źle wpisałeś VIN bo 1975 nie było modelu e28 :)