Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich,

chce zrobic przeglad, z reszta swieci sie "inspection" za pareset kilometrow. autko jest bezwypadkowe, touring, 320d, wyprodukowane 05/2004. autko ma m-pakiet i xenonowe reflektory.

od razu jak przyjechalo do pl wymienilem opony, jezdze na nokianach v

z ksiazki serwisowej wynika ze poprzednie serwisy byly robione w niemczech przy 30,60 i 90 tys km.

to moje pierwsze bmw, wiec bardzo prosze sie nie smiac jesli bede zadawal dziwne pytania :)

a teraz pytania do szanownych kolegow

jak się ma duza / mala inspekcja do tego przebiegu ktory mam?

jakie rzeczy nalezy sprawdzic podczas przegladu po 135 000?

na pewno musze wymienic olej. na jaki?

na co powinienem zwrocic szczegolna uwage? autko pracuje b. kulturalnie, jedyne co zwraca moja uwage to trzeszczace szyby lub tapicerka w przednich drzwiach (czy to ze wzgledu na twarde zawieszenie?)

z gory dziekuje Wam wszystkim za pomoc.

Opublikowano

co do tapicerki to chyba standart w E46;/ ale podobno jest na to sposob tylko nie mialem kiedy sie za to zabrac.

A co do wymiany to wymien oczywiscie olej i wszystkie filtry i sprawdz zawieszenie,hamulce...

Opublikowano

Olej najlepiej zalecany przez producenta castrol LL chyba 0W30, wymiana filtrów.

Co do inpsekcji, zobacz jaką miałeś ostatnio I czy II ? Wtedy będziesz wiedział którą należy zrobić. Jeśli auto masz od niedawna dla świętego spokoju wymień wszystkie filtry no i olej.

Jeśli zapalił Ci się symbol zegarka znaczy że musisz wymienić również płyn hamulcowy.

Opublikowano

dzieki. zatem jutro wymiana oleju, filtrow, plynu hamulcowego itd.

przy okazji (troche OT) - sprawdzilem w aso bmw zasady na ktorych dziala pakiet service inclusive - okazuje sie ze km liczone sa od nowosci pojazdu - czyli jesli masz 120 tys km przebiegu to musisz kupic pakiet np. na 150 tys a korzystasz z tych 30 ktore nie zostaly wyjezdzone