Skocz do zawartości

[E39] Czy można przerobić zwykłe lampy na xenony?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czy w E39 można przerobić zwykłe lampy na xenony?Mam tam zwykle lampy i nie wiem czy monazna je przerobić na xenony, czy trzeba całe klosze zmieniać?

Słyaszłem że w niekiedy trzeba zmieniać lampy na soczewki ...jak to jest w BMW??

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano

Każde można przerobić, ale najprościej jest soczewkowe oraz te które mają przeźroczyste klosze - w zasadzie sa one montowane tylko w zdecydowanie nowszych modelach - zaczęto je masowo instalować dopiero w XXI wieku ;-) :lol:

Nie daleko mnie jest "magik" co przerabia wszystkie (ma na koncie Matiz-y, amerykańkie samochody z początku lat 90-tych itp.) i przerabia wszystkie, tylko nie zawsze się to opłaca ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
siemanno , taki sam miałem dylemat , nie opłaca się przerabiać nigdy nie osiągniesz takiego efektu co orginałki. Koszt takich lamp to 1900 do 2500 zł w zależności czy mocno używane czy nie. jak tylko bede miał luzną kasę odrazu kupuje sobie te lampiony.Doda ze nowe w ASO 5400 zł xenon. :cry: poszukaj po autogiełdach , kup gazete i tam jest bardzo dużo kwestia za ile.Naprawde nie przerabiaj bo to nie da efektu .
Opublikowano
Efekt na pewno jest nieco gorszy niż oryginały, ale i cena nie ta :-)

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Jeżeli przerabiane są soczewkowe i jest to zrobione fachowo, to tylko nieco gorsze. w innych przypadkach (szczególnie te które wymagały szlifowania szkieł) to może być znacznie gorszy, ale i tak raczej lepsze niż "zwykłe". Oczywiście zależy jeszcze jakie mamy odbłyśniki, żarówki (nowe, czy już u "krańca" żywotności), soczewkę itd.

Jeżeli masz jakiś konkretny przykład - widziałeś jak świecą reflektory po przeróbce ze zwykłych i taki sam samochód z oryginalnymi xenonami to coś więcej napisz ...

Stronka

Opublikowano

Biorąc pod uwagę obydwa klosze to różnią sie diametralnie http://republika.pl/felixbmw/

wstawisz ringi i co dalej , a kierunek, tez zmienisz w jakiś sposób .Nie da się odzwierciedlić lampy . Zwykłe wstawienie świecących krażków nic nie da .Uważam, że jak wstawisz ring do xenonu i zaplisz światła to nie bedzie tego widać , zniknął w śietle xenonu. :roll:

Opublikowano

Dzięki...bo zastanawiałem się czy jakbym przetwornice zamontował do tych lamp to czy wyszedłby taki efekt jak przy zwykłych xenonach w E 39?

Koszt przetwornicy to ok 450zł+żarówki i motaż-to koło 650-700zł się zakręci...Tylko czy to będzie jakoś wyglądało?...Ja tak rozważam ,bo nie wiem czy nie trzeba szkła szlifować??....

Gdyby iść takim rozumowaniem to zwykłe xenony wyszłyby mnie za max 700zł co jest w miare tanio... Ringów raczej nie będe zakładał bo to jest impreza za ok 2000zł...I przemyślałem że wole za 4 lata dorzucić troche i kupić nowszą E 39 i to może nawet 3.0D...

Ok Felix będe jaśniej formułował wątki:)...thanks...

Poszukujemy tunerów !!

Opublikowano
Biorąc pod uwagę obydwa klosze to różnią sie diametralnie http://republika.pl/felixbmw/

wstawisz ringi i co dalej , a kierunek, tez zmienisz w jakiś sposób .Nie da się odzwierciedlić lampy . Zwykłe wstawienie świecących krażków nic nie da .Uważam, że jak wstawisz ring do xenonu i zaplisz światła to nie bedzie tego widać , zniknął w śietle xenonu. :roll:

1. Na tej stronce jakoś nie widzę porównania świateł xenonowych ze zwykłymi, chuyba że mówisz o tym bannerze ...

2. Ringi i xenony to dwie różne rzeczy. Nie mylisz sobie przypadkiem reflektorów które zaczęto montować po 2000 roku ? Te po 2000 roku to oczywiście znacznie się różniły od wczesniejszych, ale to ma sie nijak do xenonów.

3. Róznić się klosze, to może się i w E39 się różnią, ale pokaż mi zdjęcie jednych i drugich reflektorów (z tego samego rocznika), bo ja za bardzo nie znalazłem różnic między kloszami ... podobnie jest w E38 jedne i drugie klosze nie jestem w stanie rozróżnić (nie tylko ja), ale nie miałem okazji porównywać obok siebie 2 samochodów z różnymi reflektorami - może bym się doszukał różnic.

Stronka

Opublikowano

wnętrze jest delikatnie inne a cały kształt jest taki sam bez zmian.Usytułowania samych soczewek lamp jak wolisz.Dobra nie polemizujmy nad tym bo zgubiłem sens tego porównia :roll: :doh:

powiedzmy ze masz racje tylko nie wiem w czym tak naprawde. :wink:

Opublikowano
he znam akurat angielski...przeczytałem to i troche za łatwo wygląda:)...zobacze bo na 11.11 wyjeżdżam z wawy to pogadam z elektrykiem za ile coś takiego by zrobił:)bo obawiam się że wynikną jakieś problemy w trakcie montażu...np z komputerem...

Poszukujemy tunerów !!