Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od paru dni pojawił się u mnie problem: auto straciło przyśpieszenie a wskazówka obrotomierza jakby się zamuliła ( nie współgra z obrotami silnika). Kiedy przerzucam bieg np. z 2 na 3 to po wciśnięciu sprzęgła wskazówka przez około 2 sekundy nie zmienia pozycji, a następnie powoli opada do właściwych obrotów. To samo dzieje się przy przyśpieszaniu. Nie wiem co się zepsuło. Nie uległo zmianie spalanie, nic nie rzęzi, silnik działa czysto. Co to może być? Zapchany katalizator? Lambda? Fura jeździ jakby straciła z 50 koni. Bardzo proszę o pomoc.
Opublikowano

Sprawdz:

* przepustnice

*zawór odpowietrzenia wału korbowego

* sprawdz kolano na układzie wydechowym bo ja miałem takie jaja tylko że w focusie że po odkręceniu tego kolana (te które znajduje się zaraz przy wylocie z silnika) że zwineła się ta siadka w trąbke i efekt był właśnie taki jak by samochód z 50 km stracił

*przeczyść przepływomierz

*a najlepiej zrób restart kompa... odepnij akumulator i złącz jakims drutem przewody te co idą do akumulatora na około 10 minut a następnie podepnij akumulator i wszystkie ustawienia czyli mapa silnika będzie ustawiała się od nowa(bieg jałowy itp... nie martw się jak by Ci samochód gasł odpal go pare razy bo wszystko musie się ustawic)

.:::B:::. .:::M:::. .:::W:::.
Opublikowano
Sprawdz:

* przepustnice

*zawór odpowietrzenia wału korbowego

* sprawdz kolano na układzie wydechowym bo ja miałem takie jaja tylko że w focusie że po odkręceniu tego kolana (te które znajduje się zaraz przy wylocie z silnika) że zwineła się ta siadka w trąbke i efekt był właśnie taki jak by samochód z 50 km stracił

*przeczyść przepływomierz

*a najlepiej zrób restart kompa... odepnij akumulator i złącz jakims drutem przewody te co idą do akumulatora na około 10 minut a następnie podepnij akumulator i wszystkie ustawienia czyli mapa silnika będzie ustawiała się od nowa(bieg jałowy itp... nie martw się jak by Ci samochód gasł odpal go pare razy bo wszystko musie się ustawic)

Dzięki serdeleczne. Przetestuje porade.

Opublikowano
obstawiam przeplywomierz do czyszczenia, ja u siebie z tydzien temu wyczyscilem i nie to auto, wolno sie wczesniej wkrecal i wył strasznie teraz extra:LD