Skocz do zawartości

Za wysoki poziom oleju; ciagły nadmuch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniłem wczoraj olej u mechanika. Niby prosta czynnośc a jednak.... wlał chyba za duzo oleju. Coś przebąkiwał że wchodzi mi 5 litrów (320d) i tak coś koło tego nalał. Wczoraj na postoju po 2 godzinach stania było OK to znaczy max ale rano po całej nocy jak wszystko spłynęło mam jakieś 7mm powyżej górnej kreski (druga kreska kreska pomiędzy wybitym symbolem katalogowym bagnetu) na bagnecie. Pytanie pierwsze brzmi: jechac i spuszczać czy może to wcale nie jest duzo więcej. Ile wlał mechanik nie wie pewnie nikt włącznie z nim :D a kwestia czy zeszło wszystko tez pozostanie pewnie nie rozstrzygnięta :D

drugi problem mam taki, że jak jadę szybko to mi dmucha z nawiewu pomimo że mam wyłączony (mam zwykłe pokrętła). Czym szybcie jadę tym mocniej dmucha- przy 150-160 km\h to jak nawiew na trójce. Dmucha zarówno (po przełączeniu) na nogi jak i kratkę oraz szybę. Rozwiązanie chwilowe to ustawienie nawiewu na kratke i ich zamkniecie ale strach pomyślec co będzie zimą :D czy może jakaś zatyczka, osłona lub przewód powietrza mógł wypaśc i powietrze pędem jest wtłaczanie :?: Z góry nic nie widzę a z dołu jeszcze mniej :D

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
mógł wypaśc i powietrze pędem jest wtłaczanie :?: Z góry nic nie widzę a z dołu jeszcze mniej

Imo moze wysysac z kratek podcisnienie (podczas wyzszych predkosci), coby znaczylo ze masz gdzies otwarte okno (albo np dziure w klapkach cisnieniowych w bagazniku) :mrgreen:

Xdrive

Koder

Opublikowano

ja mam podobny problem z olejem dolali mi za dużo byłem u innego mechanika i powiedział że mogę z tym jeździć latem ale przed zimą wypadało by trochę spuścić (większa ilość oleju sprawia że silnik potrzebuje więcej czasu aby się nagrzać)

a z tym przeciągiem w aucie to nie wiem co ci powiedzieć :/ może sterowanie nie działa tak jak powinno

pozdrawiam

www.bmw-3city.pl
Opublikowano
ja mam podobny problem z olejem dolali mi za dużo byłem u innego mechanika i powiedział że mogę z tym jeździć latem ale przed zimą wypadało by trochę spuścić (większa ilość oleju sprawia że silnik potrzebuje więcej czasu aby się nagrzać)

a z tym przeciągiem w aucie to nie wiem co ci powiedzieć :/ może sterowanie nie działa tak jak powinno

pozdrawiam

stan Oleju jesli jest mniej wiecej okolo 5mm wiecej na bagnecie to nie ma obaw czy latem czy zima prawdopodobnie wiekszy stan oleju zwieksza cisnienie w okolicy walu a co za tym, idzie odpowietrznik moze zassac olej,o nastepstwa juz nie trudno.

Przeciagi w Aucie hehe to normalna sprawa wystarczy wlaczyc obieg zamkniety i po krzyku.

Dmuchawe wlaczam tylko jak jest goraco i klime trza uruchomic a przy tem zew.18-25 stopni to wystarczy dmuchawa na "0" i wylaczony obieg zamkniety i fajnie wieje

Opublikowano
Silnik ten olej wypali szybko ale nie jest zalecane lanie ponad normę oleju pamiętam że jak pracowałem w serwisie Londynie i gość przelał olej to go właśćiciel nieźle o..........ł i musiał jeszcze raz spuścić olej i zalać go świerzym filtra nie musisz zmieniać jak to było pare dni temu
Opublikowano

Dzięki za info o obiegu faktycznie skuteczne ale to taki pół-środek, bo sie jeszcze nigdy nie spotkałem w samochodzie zeby przy wiatraku na zero w miarę nabierania predkości zwiekszało sie dmuchanie :D

Ale nie zrozumiałem, ze jak "odpowietrznik zassa olej to o nastepstwa nie trudno" JAKIE???? No bo jeśli 5mm ponad stan nie stanowi problemu to jakie konsekwencja???

Opublikowano
Niby nieładnie pisać post pod postem ale może komuś się przyda. No więc zaopatrzyłem sie w przezroczysty wężyk, włozyłem w miejsce bagnetu. Wypełniłem 2 metry węzyka olejem zassanym własnymi płucami :lol: i spuściłem do słoiczka i tak kilka razy! Te około 7mm to ponad pół litra oleju więcej!!! Jestem informatykiem a nie mechanikiem ale jak na mój gust to mechanik zdrowo przesadził. Teraz dopiero mam maxa na bagnecie- reszta (oby nie) na dolewki :D