Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciał bym zapytać o klimatyzacje w tym modelu z 91 roku, klima powinna działać ale jest chyba nie nabita. Jestem ze szczecin dzwoniłem w kilka miejsc ale każdy zakład nie robi już takich starych klimatyzacji. Czy może ktoś już na forum rozwiązywał takie problem? Może jakaś rade czy można uruchomić taka klimatyzacje?

Dziękuje Pozdrawiam

Opublikowano
Ja mam klime z '90. Jeszcze sie nią nie zajmowalem. ALe tez nie jest sprawna. Pewnie cos trzeba bedzie wymienic na nowsze i bedzie działało;)
Opublikowano
Musisz się upewnić jaki powinieneś mieć czynnik w układzie czy R12 (zakazany) czy R134a. Wynikać to może z odpowiednich nalepek pod maską, na kompresorze lub ewenualnie w zakładzie Ci powiedzą czy są końcówki do starego czy do nowego gazu. Na telefon nikt Ci nie powie, że ma R12 bo to jest zakazane, ale jest do dostania.
Opublikowano (edytowane)
dziś podjadę do dwóch warsztatów i dam znać czy coś udało się załatwić. Właściciel poprzedni samochody twierdzi ze nie miał wcześniej problemów ze nabijał normalnie. Edytowane przez dodarka
Opublikowano
Ja mam klime z '90. Jeszcze sie nią nie zajmowalem. ALe tez nie jest sprawna. Pewnie cos trzeba bedzie wymienic na nowsze i bedzie działało;)

pani w jednej dużej firmie powiedziała ze nie ma problemu z przerobieniem na nowa klimatyzacje koszty od 1000 zł w góre ;)

Opublikowano
Szukaj wsród starych firm, które działają od lat. Ostatnio za nabicie płaciłem 50 zł. Mając odpowiednie końcówki + manometry i gaz można to nawet samemu zrobić.
Opublikowano
1 000 w góre? Nie no... u mnie podobno trzeba wymienic jakies urzadzenie za 500PLN i styknie. ale nie tysiaczek. Tak cos gostek mówił w zakładzie jak wymienialem nagrzewnice. Mam nadzieje ze drozej nie bedzie;-)
Opublikowano

Wszystko się udało okazało się ze u mnie jest już klimatyzacja przystosowana do nowego typu (być może ktoś ją kiedyś przerabiał) i koszt nabicia 190 zł + wymiana filtra kabinowego 100 zł (filtra nie było).

klima działa bardzo chłodzi i powinna być w dobrej kondycji ;)

ale za to dmuchawa mocno hałasuje nawet na pierwszym biegu bez znaczenia czy jest klimatyzacja włączona

dzięki za pomoc