Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam prozaiczne pytanie: ile powinna się świecić kontrolka oleju zaraz po odpaleniu silnika (poranne odpalanie)?

Silnik: 2.5 tds (E34) 1995 rok.

Dodam, że umnie jak odpalam rano to po uruchomieniu silnika świeci się ok 3-4 sek.

...na ciepło od razu gaśnie.

Opublikowano
jak silnik zdrowy to kontrolka może gasnąć już przy kręceniu rozrusznikiem a normalnie to tak jak koledzy napisali jest dobrze jak na wolnych obrotach nie mruga czy świeci (na gorącym)
Opublikowano
U mnie w tds pali się ok. 3-4s, jak robię dolewkę oleju to gaśnie przy zapalaniu.

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano

U mnie też po dłuższym postoju kontrolka gaśnie po ok 3s.

Na ciepło, po krótkim postoju gaśnie od razu.

Widać ten typ tak ma. Po prostu nie ruszam od razu, tylko czekam aż kontrolka zgaśnie, żeby było smarowanie.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
Znajomemu się 2 silniki M30B35 rozleciały też długo się lampka świeciła 4 sekundy to chyba po wymianie oleju się świeci (tak mniemam, bo nigdy nie mierzyłem) aż jutro to z mierze :)
Opublikowano

...z Waszych wypowiedzi wynika, że nic złego się nie dzieje w moim tds-ie ,ale z drugiej strony ziarno niepewności też zostało zasiane (2 posty:od dajan i Os_ )...

...i jeszcze jedno: zauważyłem, że kontrolka gaśnie po 3-4 sek tylko gdy samochód nie był używany przez parę dni...natomiast , odpalając rankiem (a dzień wcześniej samochód był jeżdżony) to kontrolka gaśnie po ok. 1-2 sek...