Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na co wreszcie trzeba zwracać uwage, na bagnet czy czujnik w misce? Na bagnecie mam MAX a czujnik przez komputer zapodaje oil low. Niech ktoś mi to wreszcie wyjaśni. Jestem własnie po wymianie panewek ( obróciła mi się na 4 cyl). Być może od jazdy na niskim poziomie oleju albo od mobila 5W50.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano

Jeśli na bagnecie jest max (odczekujesz z 10 min po zatrzymaniu silnika zanim sprawdzisz?), to raczej jest OK. Pewnie czujnik nawala.

Jeszcze pytanie, czy ten czujnik ma za zadanie się odzywać tylko gdy poziom jest zbyt niski czy również gdy jest za niskie ciśnienie oleju? Bo możesz mieć wystarczająco oleju a brak odpowiedniego ciśnienia, co świadczyłoby o bardziej poważnych problemach.

Opublikowano
Nie mylmy czujnika poziomu olej z czujnikiem ciśnienia oleju. To są dwie różne rzeczy. Czujnik ciśnienia gasnie zaraz po odpaleniu. Chodzi mi tylko o czujnik poziomu.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.