Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W moim aucie od początku eksploatacji dochodziły z tyłu auta dziwne odgłosy, ostatnio nasiliły się. Jest to dudnienie, które zaczyna sie przy około 50 km/h i jest coraz głośniejsze wraz ze wzrostem prędkości (nie zależy od obciążenia - na luzie jest tak samo), przy około 120 km/h ginie w "tlumie" szumu powietrza i innych odgłosów. Zastanawiam się nad mozliwymi przyczynami. Wg mnie mogą to być:

1. łożyska kół - chyba bardziej huczą niż dudnią?

2. opony - ale działo sie tak na różnych oponach

3. łożysko podpory wału - zgaduje?

Liczę na Wasze doświadczenia w tej materii. Pzdr.

Opublikowano
witam ja bym sprawdził stan oleju w tylnym moście bo to on może tak dudnieć lub wymienił na nowy olej pużniej pojechał na rolki i sprawdził koła tylne pojedyńczo czy to łożyska podpora odpada bo wtedy by stukało o podłogę więcej nic nie przychodzi mi namyśl więc powodzenia
Opublikowano
Olej w moście jest wymieniony, więc to raczej nie brak oleju jest powodem. Tak na marginesie, czy "padnięty" tylny most nie gwizdałby zamiast dudnić?
Opublikowano
Miałem to samo! też "czepiałem" sie i wału...i mostu...i opon...i innych rzeczy. A przyczyna okazała sie prozaiczna!!! Sprawdzałem opony...wyważałem koła...ale nie sprawdziłem felg. Dosłownie dzisiaj...rozmontowałem oba tylne koła, a z felgami na maszynę do prostowania! Po krótkich zabiegach...cichutko aż miło przy każdej prędkości!!! :D Dudnienia brak!!! :dance:
Opublikowano
Łożyska w kołach raczej tak szumią lub huczą ale najlepiej sprawdzić jeżdżąc po zakrętach w prawym zakręcie lewe będą huczały bardziej a na lewym zakręcie prawe łożyska, rzadko się zdarza aby padły z dwóch stron jednocześnie
Opublikowano
Kiedyś wjechałem w głębsze błoto, które zostało we feldze i tłukło ale porządne czyszczenie pomogło :wink:

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

• 2 tygodnie później...