Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Minelo juz troche czasu od kad zaczeto montowac chipy w tds-ach i czy wlasciciele modelow 525 tds (silnik m51), ktorzy montowali chipy moga podzielic sie swoimi wrazeniam pozytwnymi jak i negatywnymi.

Ja znam tylko jednego czlowieka, ktory zamontowal chipa w swoim tdsie, radosc byla tylko na poczatku bo po kilku miesiacach mial problemy z turbo i w ogule ze wszystkim w silnkiu. Faktem byl, ze chipa zamontowal u laikow (mechanicy twierdzili ze chujnik zajecia miejscsa od airbagu moze byc zaklucany przez tel. komorkowy- tacy fachmani) ale chip byl chipem moze zlym moze dobrym.

Ja nie jestem zwolennikiem podnoszenia mocy silnika bez dlubania w jego wnetrznosciach i nie slyszalem o firmie lub zestawach to wzmocnienia silnika m 51 tds. Oczywiscie mozna napisac: sprzedac tdsa i kupic cos mocniejszego, w Polsce zrobil bym to natychmiast,no ale w Irlandii 3 litry to jest masakra finansowa.

Wiem, ze niektorzy z Was zakladali chipa w porzadnych firmach i czy po mimo tego faktu macie przez to problemy?

Podejzewam, ze lista usterek jakie moze spowodowac uzywanie chipa jest dluga.

Bylo wiele poruszanych tematow na forum o chip, nie ktorzy pisali po co to robic? Czasami 143km to zamalo i jednak te 170 to juz jest lepiej. Tylko czy warto o te 27 km ryzykowac powaznymi usterkami tymbardziej, ze tam gdzie mieszkam ciezko jest cokolwiek naprawic a byle co kosztuje setki euro.

Prosze Was o opinie i doswiadczenia z jakim mieliscie do czynienia

po zastosowaniu chipa.

pozdrawiam

Opublikowano

witam, ja mam co prawda 318 tds, ale silnik, turbo, osprzęt i td są podobne.

Jeżdze juz kilka miesięcy i naprawde polecam - przyrost mocy jest odczuwalny (przyspieszenie 80-120 szybsze o 2 s od katalogowego - a to przy 12 letnim samochodzie sporo). moim zdaniem warto, koszt nieduży a przyrost mocy i momentu potężny.

Silnik na pewno jest bardziej wysilony, ale z drugiej strony nie musisz go az tak żyłować, żeby jakoś jechał - więc jest ok.