Skocz do zawartości

olej do skrzyni GM S5A390R - pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam,

wybaczcie, ze zakladam ponownie watek, ktory w zasadzie jest obecny non stop na forum...

mam powazne watpliwosci jakim olejem zalac moja skrzynie GM S5A390R (e39 530dA 10/2001)

wg. TIS ma to byc Texamatic 7045E, wedlug kolesia u ktorego obecnie moja bunia ma wymieniane sprzeglo hydrokinetyczne oraz np. watku http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=44696&postdays=0&postorder=asc&highlight=7045&start=30, ma to byc Esso 71141 LT

pomozcie...

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
zalałem wcześniej Esso 71141 LT - nic sie nie działo ale po 200km wylałem bo bo nie jest odpowiedni dla skrzyń GM - a kosztuje dużo , kup w ASO orginalny ETL z serii 8000 , sami Ci dadzą , cena 36zł/litr brutto - odpisałem na priv
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

dzieki za wiadomosci!

cholera jasna, strasze zamieszanie z tym olejem, z TIS faktycznie wynika, ze do skrzyni GM5 (A5S 390R) ma byc TEXACO ETL 7045e, ale to jedyne miejsce, gdzie sie mowi o tym oleju, jest to chyba mineral...

w zestawieniu, ktore podsylal na forum m.in. Lukasz z USA wynika, ze prawdopodobnie powinnismy miec TEXACO ETL 8072 B - to jest chyba odpowiednik ESSO 71141 LT (chyba syntetyk)

sam juz nie wiem o co chodzi

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Bono mam ten sam problem , tez nie wiem jaki olej wlac do tego rocznika z oznaczenia na tabliczce nic mi nie wynika nie wiem co to za skrzynia , z real oem wychodzi ze to GM5 (A5S 390R) ,na tabliczce mam taki opis

1 423896 WG

96022907

P16 0281392

pomocy, jaki olej?

Opublikowano

Pisałem, że to nie jest problem , podajesz w ASO numer skrzyni GM i 7 cyferek VIN ostatnich i już masz olej - i bez obaw , taniej nawet w sklepie nie kupisz jak orginalny w ASO :mrgreen: sam byłem zdziwiony i wiesz co masz , do tego musi być komplet uszczelek + filtr oleju a to już 220zł w ASO - w sklepie 230zł :lol: więc wybór oczywisty :twisted2:

Jak już pisałem , oni wiedzą jaki ma być - wiedzą że ETL

Opublikowano
dzieki za wiadomosci!

cholera jasna, strasze zamieszanie z tym olejem, z TIS faktycznie wynika, ze do skrzyni GM5 (A5S 390R) ma byc TEXACO ETL 7045e, ale to jedyne miejsce, gdzie sie mowi o tym oleju, jest to chyba mineral...

w zestawieniu, ktore podsylal na forum m.in. Lukasz z USA wynika, ze prawdopodobnie powinnismy miec TEXACO ETL 8072 B - to jest chyba odpowiednik ESSO 71141 LT (chyba syntetyk)

sam juz nie wiem o co chodzi

Bono , widzę ,że jesteś z Wa-Wy a ostatnio jestem tam może 2-3 razy w miesiącu - teraz w niedzielę następną mam interesy w Wołominie więc możemy coś pomyśleć z tą tańszą ropką do twojego bolidu ok ?? tylko nie możemy się zgrać z zakupem - wiesz o co chodzi :mrgreen: reszta na priv

Opublikowano

wg. TIS ma to byc Texamatic 7045E

To ma być dokładnie ten olej, nie kupuj w serwisie bo możesz go kupić co najmniej o połowę taniej.

PZDR :)

GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :dance:

http://img171.imageshack.us/img171/9086/2fn2.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wlasnie sprawdzilem, w intercars jest po ok. 25 zl/1l, 400 zl/20l

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Ja kupiłem w Intercars - beczka 20l - wyszło mniej niż 20PLN za litr. Oczywiście 7045E, zgodnie z TIS/ETK. Na misce skrzyni jest naklejka z numerem katalogowym oleju, który był zalany fabrycznie.

pzdr

MK

Opublikowano

Tylko po co kupować 20l jak na wymiane potrzebujesz około 8l.

Na Powsińskiej vis a vis Pizza Hut jest sklep Texaco i za litrowe opakowanie płaciłem 21zł.

PZDR :)

GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :dance:

http://img171.imageshack.us/img171/9086/2fn2.jpg

Opublikowano
O kurcze :mad2: nawet nie wiedziałem że taki tani jest , patrząc na inne oleje to faktycznie tanio , zwłaszcza jak w grę wchodzi 7 litrów bo więcej nie upchasz chyba że demontujesz skrzynie :mrgreen:
Opublikowano

Zbliża mi się termin przeglądu, więc zadzwoniłem do serwisu BMW w

Berlinie, i pytałem o ceny wymiany oleju w silniku i w skrzyni.

Jakie było moje zdziwienie gdy usłyszałem, że w moim modelu,

nie zmienia sie oleju w skrzyni (automat) i jest on dożywotnio no chyba

że są wycieki to wtedy skrzynia do wymiany.

koszt wymiany oleju w silniku: 150 euro (w cenie: olej, filtr i robocizna)

koszt zmian opcji w kompie: 37euro

Taniej niż w Polsce w serwisie ;)

Biedni Mało Wiedzą o tej marce ;)
Opublikowano
Zbliża mi się termin przeglądu, więc zadzwoniłem do serwisu BMW w

Berlinie, i pytałem o ceny wymiany oleju w silniku i w skrzyni.

Jakie było moje zdziwienie gdy usłyszałem, że w moim modelu,

nie zmienia sie oleju w skrzyni (automat) i jest on dożywotnio no chyba

że są wycieki to wtedy skrzynia do wymiany.

koszt wymiany oleju w silniku: 150 euro (w cenie: olej, filtr i robocizna)

koszt zmian opcji w kompie: 37euro

Taniej niż w Polsce w serwisie ;)

No mi w Krakowie powiedzieli za wymiane w tiptroniku 350zł a do tego jeszcze zestaw filtr i uszczelki - koszt nawet w sklepie 220zł -

Mi też tak powiedzieli że dożywotnio i zdziwieni byli bo byłem trzecim klientem o ten filtr i uszczelkę w całym roku - zmienić nie zaszkodzi bo u mnie była na dnie już galareta po 250tyś km :mrgreen:

dożywotnio mówią ale przy 300tyś skrzynia do wymiany :lol:

Kurcze , jaki koszt zmian w kompie ?? ja tam nic nie robiłem