Skocz do zawartości

[E30] regulacja zaworów,zdjęty korek wlewu oleju-co zepsułem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po regulacji zaworów (0,25)na ssącym i wydechowym, silnik zaczął pracować nierówno. :( Po wykręceniu korka wlewu oleju chodzi tak nierówno , jakby nie pracował na 1 cylinder (podobnie jak "Star 11"). Wcześniej były duże luzy ponad 0,30. Wyczyściłem też przewód wychodzący z dekla do przepustnicy (odmę). Była cała w jakimś szlamie podobnym do błota. Czy mogłem coś zepsuć przy zdejmowaniu korka od oleju. Silnik nie grzechocze, nie puszcza chmury ani nie dymi z dekla. Martwi mnie wyrażny spadek obrotów i nierówna praca.

BMW 320 E 30 i sześciocylindrowy silnik.

Opublikowano

Nierówna praca może byc spowodowana za małymi luzami na zaworach - jest to szczególnie odczuwalne na rozgrzanym silniku.

Niedawno mechanik ustawiał mi luzy w M30 i zrobił też na 0,25 i nic się nie dzieje. Książkowo powinienem mieć chyba 0,30.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
najprowdopodobniej dałeś za mały luz na zaworach, 0,25 to chyba zamało zwłaszcza na wydechu, cos mi sie wydaje ze 0,25 ssacy i 0,35 (prosze mnie poprawić jak sie myle) wydechowy, lepsze wieksze luzy niz mniejsze bo nie nadpalisz zaworow. A te silniki cykają i tak ma być, to nie M50.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

witam.

mam tez taki silnik, luzy zaworowe mam ustawione na 0,25 i tak powinno byc. poprzednio mialem ustawione na 0,20 i lipa, niedomykały sie zawory, przez co silnik mial nierowne cisnienie za zaworach. teraz słychac zawory jak cykają. i chyba tak musi byc. co do nierownej pracy silnika po odkreceniu korka wlewu oleju to musi on nierowno pracowac.

a i podobno te silniki troszeczke nierowno pracuja poprostu tak maja i juz.

pozdro Adrian.

Opublikowano

Bardzo się cieszę, że w końcu ktoś rozwiał moje wątpliwości co do gaśnięcia silnika po odkręceniu korka oleju.

Dzięki!

Greg

E30 318i 1985

Wąska lampa rządzi!

Opublikowano
Nierowna praca silnika moze byc spowodowana rozszczelnieniem odmy. Sprawdz czy silnik nie ssie lewego powietrza. Gdy bedzie miał popękane przewody odmy lub rurę przed przepustnica na wolnych obrotach bedzie bardzo nierowno chodzil ( zalezne jest to od straty podcisnienia )
"Beti" jest stara ale ma klasę...