Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj dostałem od kolegi nowe oponki do mojej 525i :)

Tylko nie wiem jak będzie się na tym jeździło bo to akurat tylko na tył. 265x17x40 - Dunlop , z przodu Pirrelli 235x17x45 . Patrzyłem i tylnia felga jest wręcz stworzona do niej :D

Okazało się że przyjechała na tych oponach, z niemiec :P Tylko nie wiem jak to bedzie sie zachowywało na polskich drogach :/

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

E36 318TDS '97 :)

Teraz:

????

Różnie to było ale z BMW do końca :D

Opublikowano
witam.odpowiem cytując innego forumowicza gdyż opisał to wystarczająco dosadnie :) "chcesz wcinać hamburgera, popijać soczki, majstrować przy Audio, podziwiać krajobraz, i ogólnie się wyluzować w czasie jazdy, etc. to zapomnij o szerszych oponach na nasze drogi niż 195. Od 205 do 225 walczysz z autem, ćwiczysz zapasy z kierownicą, itp. Powyżej 235 walczysz o życie." mam 235 z tyłu i 225 z przodu i jazda polega na ciągłym kontrolowaniu samochodu.jak wszystko na świecie ma swoje plusy i minusy,szerokie opony zapewniają lepszą przyczepność,zawsze coś za coś, :) , pozdrawiam.
Opublikowano

Uczucie plywania i niestabilnosci podczas jazd, gorsza reakcja na ruchy kierownica, wieksze spalanie, duze opory toczenia auta ca za tym idzie - mniej dynamiczny, duze roznice w zmianie komfortu jazdy..........

plus( swietne trzymanie na dobrej-rownej nawierzchni) wyglad,

poczytaj tutaj, .zaznaczam ze ty chcesz wsadzic wiele szersze ogumienie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=49179&highlight=

Opublikowano

No coż....

KOledzy piszą że mozna się przyzwyczaić..

A do nowych lamp M5, nowe oponki będa świetnie pasowały...

Oczywiście przód zostanie 235, ale tył 265...

Wieczorem napisze jak się prowadzi, i jaka różnica :D

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

Opublikowano
Mi np lepiej się jeździ na 225/60r15 niż 195/65r15 i 205/65r15 wcale z samochodem nie walczę i się super prowadzi.

Zaloz np. jakas 17-tke o nizszym profilu to szybko zmienisz zdanie :P

Opublikowano

No i już po kłopocie :D

Oponki, już założyłem z tyłu.. Świetnie to wyglada :P

A co do jazdy? W sumie nie odczułem żadnej różnicy po przekładce z 235x45x17...

Odczuwalne jest tylko słabsze przyspieszenie do 100, potem jest juz OK..

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

Opublikowano

Muszę się wam przyznać, ze po dłuższym użytkowaniu tylnich oponek 265x40x17, muszę przyznać ze jutro jadę je zmienic na standardy 225x45x17...

A zrobię to tylko dlatego ze opony dobijają, kiedy siądzie jakiś większy ciężar z tyłu ://

Szkoda samochodu, choć naprawdę super wygląda :D

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

Opublikowano
Wczoraj dostałem od kolegi nowe oponki do mojej 525i :)

Tylko nie wiem jak będzie się na tym jeździło bo to akurat tylko na tył. 265x17x40 - Dunlop , z przodu Pirrelli 235x17x45 . Patrzyłem i tylnia felga jest wręcz stworzona do niej :D

Okazało się że przyjechała na tych oponach, z niemiec :P Tylko nie wiem jak to bedzie sie zachowywało na polskich drogach :/

ja mam z tylu 255/40/17 felga et 10 i obcieraja wpizdu , jak to mozliwe ze w Twojej sa jeszcze szersze i wszystko jest ok? nie powiem- fajnie to wyglada ale w ogole nie praktyczne jak jade sam to luz ale jak w 3 osoby i bagaznik zaladowany to totalna lipa nonstop opony sa zdzierane na byle nierownosciach (zawieszenia nie bede twardego zapodawal bo to nie na polskie drogi opcja), moze poszerzyc nadkola..? albo pogonic te fele w chuj

Opublikowano

ja u siebie mam 235 z tylu i z przodu i jest wszystko ok, i niemusze walczyc aniz kierownica ani zyciem jak kolega wyzej napisal .

devro.

Opublikowano

No masz kolego rację, dobijają te opony, i to bardzo... Zwłaszcza jak masz butle gazu w kole zapasowym.. Wystarczy ją nabić na MAX i byle nierówność i zgrzyt ://

Teraz jak niektórzy już pewnie dostrzegli są do sprzedania.. Może ktoś się skusi :)

Teraz śmigam na moich startowych oponach czyli 4x 235x45x17..

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

Opublikowano
Ja mam 225 16 stki i jezdzi sie okej nie przesadzajmy z tymi koleinami ale powyzej 225 to juz treba jak to kolega spomniał wyzej na naszych polskich drogach"mocowac się z autem" czasami. Nie mogłeś załozyc 225 z przodu i z tyłu albo 235 na całym aucie?? po co ci te 265 z tyłu :duh:
Opublikowano
Zaloz np. jakas 17-tke o nizszym profilu to szybko zmienisz zdanie

Panowie - nie porównujmy 17 w trójce z 17 w piątce! To zupełnie inna bajka. Na 17 w e36 mnie (i nie tylko) się jeździć nie dawało - tragedia, a w e39 na standarcie 235/34/17 i dobrych oponach jeździ się bez problemu nawet po koleinach. Ważne tylko żeby to były dobre MIĘKKIE opony, jak założysz Fuldy albo Dunlopy, o no-name'ach nie wspominając to się potniesz :duh:

Tomek
Opublikowano

265 założyłem tylko dlatego, że kupując auto siedziały standardowo na tyle :) Potem poprzedni właściciel sciągnał, bo zawsze jeździł kompletem czyli 5 osób i jakieś duperele :)

Ja przeważnie jeżdzę sam, no moze ktoś z boku :P

Autko trzeba przyznać dostało trochę uroku na 265, ale po doładowaniu gazu na FULL, niestety zaczęło dobijać ://

Teraz mam kolego tak jak pisałeś 4x 235x45x17...

Jeździ się podobnie, moze trochę gorzej, ale przynajmniej nie obciera!! :P

A o koleinach tak naprawdę zapominam w piątce, poprzednio miałem 195x60x15 (coś takiego) w E36, i było 200razy gorzej niż teraz :)

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

Opublikowano
Zaloz np. jakas 17-tke o nizszym profilu to szybko zmienisz zdanie

Panowie - nie porównujmy 17 w trójce z 17 w piątce! To zupełnie inna bajka. Na 17 w e36 mnie (i nie tylko) się jeździć nie dawało - tragedia, a w e39 na standarcie 235/34/17 i dobrych oponach jeździ się bez problemu nawet po koleinach.

W temacie jest mowa o e34 :!: Nikt tam nic nie napisal o trojce. Jezdzilem sporo seria "5" (e34 i e39) i wiem ze roznica w prowadzeniu przy szerszej/nizszej gumie jest duza pomiedzy stara a nowsza 5-tka.

p.s. To ze mam aktualnie e36 nie znaczy ze nie mialem do czynienia wczesniej z seria "5" i innymi...

PZDR

Opublikowano
Ok. - sugerowałem się zdjęciem... :D Faktem jest tak jak kolega wyżej zaznaczył - jest zasadnicza różnica w jeździe na 17 w e34 i e39. Ale zależy co kto lubi...
Tomek