Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamierzam sie do zmiany felg obecnie mam orginalne 15 podobne do blach z jakiegoś stopu są myśle załżyć 16 powiedzcie mi jaki rozmiar opon założyć i czy na 16 nie będzie sie gorzej prowadzić na Polskich drogach bo obecnie na 15 jeżdzi sie super. Ewentualnie jakie radzicie załozyc do czarnej bmw w kwocie do 1200 zł komplet

Opublikowano

zalezy co lubisz , czy wyglad i jazde czy jazde czy w koncu wygląd.

15 do E39 to troche smieszne ale za to przy oponach 65 komfort. 16 cali to taki lekki kompromis pomiedzy prowadzeniem auta a komfortem podrozwania. 17 czy 18 cali to juz bardziej wyglad , tu juz troszke gorzej z komfortem. Sam mam 17 i ogolnie czuc roznice pomiedzy 15 a 17 ale nie narzekam i napewno nie nigdy nie zaloze 15" . Co do ceny 1200 to bedzie ciezko cos ladnego dobrac choc popatrz na allegro , czesto sie trafiaja jakies cukierki :8)

Opublikowano

Chyba masz teraz felgi 15 opony 205/65R15

Możesz założyć felgi 16 opony 225/55R16

Albo felgi 17 opony 235/45R17

Wysokość kół jest ważna aby nie było błędów a ABS

Ja mam 16 opony 225/55R16 w zakręty super z komfortem gorzej na 15 205/65R15 jeżdzi się bardziej komfortowo ale?Na Allegro widziałem za chyba 8 stówek za komplet

http://img104.imageshack.us/img104/680/13042007288feleqe1.jpg

http://img262.imageshack.us/img262/855/13042007315fele1ko7.jpg

http://img63.imageshack.us/img63/8088/14042007323fele2tt2.jpg

Opublikowano
ja jeźdżę na 16 stkach latem i 15 stkach zimą :) 16 stki są okej, ale planuje 17 stki na lato , lepiej wyglądają, kupuj 16 stki, nie myśl o 15 stkach E-39 kiepsko wygląda na 15 stkach , ja mam takie seryjne alusy na 15 stkach ale na zime
Opublikowano

Witam

To co już napisali koledzy to prawda. Dobór kół zależy od tego co chcemy osiągnąć w naszym aucie.

Bezapelacyjnie 15" na zimę z oponami 205/65/15 daje nam nie tylko komfort ale też łagodniejsze traktowanie zawieszenia na polskich drogach.

Można też założyć szersze opony 225/60/15 ale to 15" i w lato kiepsko się prezentuje ale czuć komfort i ... koleiny.

Felgi 16" z oponami 225/55/16 to według mnie najlepszy kompromis pomiędzy komfortem a dobrym prowadzeniem autka. (Sam posiadam właśnie takie). Czuć co prawda koleiny i czasem wozi (nawet jak zawias jest oki).

Co do 17" i opon 235/45/17 to wygląd jest nie do podważenia, prowadzenie najlepsze z wyżej wspomnianych. Jednak jest minus, zawias cierpi najbardziej (polskie drogi). Gdyby nie to, pewnie też miałbym 17", a tak jest 16 i też nie narzekam.

Są też szaleńcy, którzy mają 18" i 19" ale to już jazda w klasie M.

Pozdrawim :mrgreen:

Opublikowano

nie demonizujcie niszczącego wpływu duzych felg na zawieszenie przecież średnica koła zostaje ta sama tylko trochę mniej profilu na oponie

dużo zależy jakie opony będą na feldze

BMW przewiduje rozmiary takich kół i spoko

a i tak na naszych drogach zawias puści czy na 16 czy na 18 calach

Pozdrawiam

Opublikowano
tylko na 18 stkach będzie to duzo szybciej :) pozatym nie każdy chce cuc każdą górkę i dołek czy też tory pod sobą, ale to wszystko zalezy gdzie się jeździ w jednych miastach są llepsze dorgi w innych gorsze, u mnie koleiny to norma a kratery jak na księżycu po przedostatniej zimie były takie ża jeździło się slalomem. sam rozwaliłem wahacz w swojej E-36 jak jeszcze ją miałem, zrobiłem nawet zdjęcie jako dokumentacja i zgłosiłem sie o odszkodowanie...ale lepiej to przemilczeć. Fakt faktem wygląd 17 18 czy 19 stek dla części uzytkowników rekompensuje gorsz komfort jazdy. Auto tego postu wybiera midzu 15 a 16 cali - więc moja rada 16 stki :) 15 stki są dobre na zime, pozatym E-39 naprade kiepsko wygląda na 15 stkach
Opublikowano

Witam!

moim zdaniem, montaz w e39 mniejszych felg jak 17cali , to lekka profanacja.

sam smigam na 17 stkach. oponki 235/40 , uwazam ,ze jest bardzo duzy komfort :) (wiadomo, nie liczac kolein)

p.s. wczesniej jezdzilem Calibra na zawiasie -60 i felgach 17 z oponkami 225/35 Tam to dopiero bylo czuc kazda nierownosc.

Tak wiec wasze sugestie o braku komfortu uwazam za duzo przesadzone.

pozdrawiam!

Opublikowano
nie przesadzaj z tym komfortem przy 17 stkach :) fabrycznie są montowane 15 stki lub 16 stki w większości, 17 stki moga być ale im wieksze fele bardziej w dupe dostaje zawieszenie wiadomo to ogólnie , poczułbyś różnicę w jeździe na 15 stkach a 17 stkach tym samym autem gwarantuje Ci to ale cóż coś za coś 15 stki są dobre ale na zimę tylko i wyącznie bo tak to profanacja, a tak na marginesie sam myślę o 17 stkach chociaż moje 16 stki tez mi się podobają :) ale lepiej bedzie na wiekszych oczywiscie wglądało a nie komfort
Opublikowano
nie przesadzaj z tym komfortem przy 17 stkach :) fabrycznie są montowane 15 stki lub 16 stki w większości, 17 stki moga być ale im wieksze fele bardziej w dupe dostaje zawieszenie wiadomo to ogólnie , poczułbyś różnicę w jeździe na 15 stkach a 17 stkach tym samym autem gwarantuje Ci to ale cóż coś za coś 15 stki są dobre ale na zimę tylko i wyącznie bo tak to profanacja, a tak na marginesie sam myślę o 17 stkach chociaż moje 16 stki tez mi się podobają :) ale lepiej bedzie na wiekszych oczywiscie wglądało a nie komfort

tak jak piszesz Kolego, nie mam odniesienia bo kupilem swoje autko juz z takimi falgami, nie mialem przyjemnosci smigac na innym rozmiarze.

jednak dla mnie bardziej liczy sie wyglad, nie zmienie ich za skarby, chyba ,ze na 18' ;)

@Pete

a jaki proponujesz rozmiar oponek ?

Opublikowano (edytowane)

Ja na codzien na E39 mam 18" z oponą 235/40 R18, ale na zimę mam 16" z oponą 225/55 R16 i takie gumy polecam...

Jak chcesz to mam takie gumy na lato na sprzedaż... bo zostały mi z kolegi samochodu! IGIEŁKI MICHELIN!

Edytowane przez nuki

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano
johnny_85 piszesz, że komfort będzie mniejszy na 18, niekoniecznie... Ja mam u siebie i jedyne co mnie drażni to koleiny... A wygląda boski na tych felgach :)

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano

:) tak to wyglada 18" 235/40 R18

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.umyjmnie.pl/BMW/1.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.umyjmnie.pl/BMW/2.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.umyjmnie.pl/BMW/3.jpg

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano
tora u siebie masz 19? czy 20? Mój kolega leździ E60 na 20" chromach ze spinerem i straszną robi robote ta felga :D

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano
tora u siebie masz 19? czy 20? Mój kolega leździ E60 na 20" chromach ze spinerem i straszną robi robote ta felga :D

jak zobaczyłem ja pierwszy raz (moja piątkę) na tych felgach 19" naprawdę się zakochałem i dlatego rozumiem użytkowników tego forum

nie wyobrażam sobie żeby je zdjąć (zima mam 16)

Pozdrawiam

Opublikowano
Wtrącę swoje 3 grosze - u mnie jest zima 205/65/15 lato 235/45/17 czyli jak fabryka karze. I nie zauważam istotnej różnicy - wszystko zależy od opon. Jak miałem 17tki fuldy to była lipa, auto jechało gdzie chciało po koleinach (twarde opony), to samo miałem na Dunlopach, a na Michałach jest naprawdę bardzo dobrze, nie ma się do czego przyczepić. (poza tym że są koszmarnie drogie, głośne i ząbkują :duh: na szczęście nie na moim samochodzie :D ) Takie zdanie też słyszałem od wulkanizatora - jak szeroka i niska opona to musi być miękka na nasze drogi. Swoją drogą najepszymi oponami na jakich jeździłem były zawsze Uniroyale..
Tomek
Opublikowano
Takie zdanie też słyszałem od wulkanizatora - jak szeroka i niska opona to musi być miękka na nasze drogi. Swoją drogą najepszymi oponami na jakich jeździłem były zawsze Uniroyale..

i cała prawda o dużych kołach TYLKO OPONY Z NAJWYZSZEJ PÓŁKI i jest ok

Pozdrawiam

Opublikowano
Takie zdanie też słyszałem od wulkanizatora - jak szeroka i niska opona to musi być miękka na nasze drogi. Swoją drogą najepszymi oponami na jakich jeździłem były zawsze Uniroyale..

i cała prawda o dużych kołach TYLKO OPONY Z NAJWYZSZEJ PÓŁKI i jest ok

Pozdrawiam

dokladnie :8)