Skocz do zawartości

Amortyzatory przednie i łącznik stabilizatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej Beci z 3/1992 M40 mam z przodu amortyzatory Sachs nr 115 244 i 115 245. Mam krótki łącznik stabilizatora, ten łączący stabilizator z wahaczem. W książce naprawa BMW pokazany jest długi łącznik stabilizatora, który łączy stabilizator z amortyzatorem.

Mam zamiar kupić amortyzatory Bilsteina B4 VNE 4415 i VNE 4416. Jaki łącznik stabilizatora powiniennem załóżyć?

Pozdrawiam

Opublikowano
Hej ja dzisiaj wymieniłem amory bilstein VNE 4419/20 , Tak jest wg katalogu do 6 cylidrówki 325 td 95 rok. Mam tez krótki łącznik. Auto znacznei wyżej stoi z przodu i tak dziwnie to wyglada, nie wiem moze sie juz przyzwyczaiłem ale na starych amorach było znacnie niżej, Czy tak ma byc? nie mogelem sprwdzic dlugoci starych amorów bo w ogole nie dało sie wyciagnac go na dlugoc bo sie przyblokował.
Opublikowano

A nie ma mozliwosci zalozenia do mojego modelu bilsteinow b4 tych co sa montowane po czerwcu 1992. Czym sie wlasciwie roznia te amortyzatory?

Sa polowe tansze? Dlaczego?

Opublikowano
Hej ja dzisiaj wymieniłem amory bilstein VNE 4419/20 , Tak jest wg katalogu do 6 cylidrówki 325 td 95 rok. Mam tez krótki łącznik. Auto znacznei wyżej stoi z przodu i tak dziwnie to wyglada, nie wiem moze sie juz przyzwyczaiłem ale na starych amorach było znacnie niżej, Czy tak ma byc? nie mogelem sprwdzic dlugoci starych amorów bo w ogole nie dało sie wyciagnac go na dlugoc bo sie przyblokował.

wysokosc raczej bardzie zalezy od sprezyn jakie masz

Opublikowano
No sprezyny to stare zostały. Dziwne bo te starte amory były przyblokowane i nie dalo sie ich wyciagnac tak mowil mechanik. A moze one były po prostu krótsze ? Czy wysokość samochodu od ziemi z przodu i z tyłu powinna byc taka sama ?
Opublikowano
mam podobnie sprawny amotryzator troche podnosi auto do gory tamte miales pewnie wylane i sie nie dziw ze nowe dwa podniosly Ci troche autko podobnie mialem u siebie jak zalozylem B4 niczym sie nie martw tak ma byc;)
jak kochac to Ksiezniczke jak krasc to Miliony jak jezdzic to tylko BMW ;)
Opublikowano

A jaki model amorow KAYABA bedzie pasowal do mojej Beci? W katalogu znalazlem A333918 (L) i A333917 (P), ale nie jestem do konca przekonany czy to maja być te.

Gdzie mozna kupić tanio i dobre amorki Bilsteina lub KAYABA?

Opublikowano
mam podobnie sprawny amotryzator troche podnosi auto do gory tamte miales pewnie wylane i sie nie dziw ze nowe dwa podniosly Ci troche autko podobnie mialem u siebie jak zalozylem B4 niczym sie nie martw tak ma byc;)

Hej rm23 a ile ci podniosło amochód, bo u mnie to można teraz pięść włożyć miedzy koło a błotnik przedni. Nie moge sie przzwyczaic do takiego wygladu, i zastanawiam sie czy tak ma byc. dam linka do zdjec wieczorem.

Opublikowano
dokladnie w cm Ci nie powiem ale podnioslo tak znacznie pokaz Twoje zdjecie auta to powiem Ci mam podobnie...
Opublikowano

a wiec wyglada to tera tak, tyłu nie zmieniałem jeszcze bo mam 65 i 73%

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//maciees.republika.pl/amor/photo001.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//maciees.republika.pl/amor/photo002.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//maciees.republika.pl/amor/photo003.jpg

Wiec dzisiaj pomierzyłem i mam tak prawa strona 574mm. lewa strona 584mm.

Wg ksiazki Bentley standardowe zawieszenie powinno byc 576mm

(Mierzone od dolnego rantu felgi do błotnika ) - felga 15.

Dlatego ta prawa strona tak kosmicznie wyglada bo jest 1 cm wyzej niż powinno.

O co chodzi ? wina złego montazu lub złej serii bilsteina.

Moze srezyna ? Ale sprezyny stare to by siedział niżej a nie wyzej ?

Nie wiem co robic ?

Opublikowano
faktycznie stoi troche wysoko.. moim zdaniem przejedz kilka setek (na mysli mam 300km) kilometrow niech sie uloza powinne opasc troche.. wydaje mi sie ze wadliwe nie sa na pewno..
Opublikowano
Dzieki tak tez zrobie. Wg tej ksiazki bentley to w normie bop tam jest tolerancja miedzy stronami podana 1cm. tylko sie dziwie bo mam stare sprezyny wiec powinien nizej stac tym bardziej