Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc,

dzisiaj jadac do pracy wlaczylem sobie nawiew na tylne fotele, po pewnym czasie uslyszalem bulgotanie. okazalo sie ze z nawiewu leci zielony plyn z chlodnicy. czy ktos sie kiedys z czyms takim spotkal??

dodam jeszcze ze od pewnego czasu paruje mi przednia szyba (rano albo wieczorem jak sie robi chlodno), mimo to ze nie mam klimatyzacji doradzono mi abym wymienil filt przeciwpylkowy (podobno czasami montowali bez klimy). fakt ze jeszcze tego nie zrobilem, ale czy to ma w ogole jakies znaczenie i wplyw?

pomozcie prosze

Opublikowano

Też mi to wygląda na nagrzewnicę, a nie żaden tam filtr przeciwpyłkowy.

Właśnie walczę dokładnie z tym samym w Fordzie Taurusie mojej kobiety... ;) Objawy bardzo typowe.

Opublikowano

... tak jak napisali koledzy - padła nagrzewnica - tunelem nawiewu leci tylko powietrze - czasami zdarza się parowanie szyb przy zapchanym filtrze p-w pyłkowym / kabinowym ale napisałeś że w tunelu jest zielony płyn :cry:

... no to zaczynamy tą jazdę - zacznij od tego :

http://www.mann-hummel.com/mf_prodkata_eur/index.html?ktlg_page=01&ktlg_lang=1&ktlg_01_fzart=1&ktlg_01_mrksl=6&ktlg_01_mdrsl=30&ktlg_01_modsl=201&ktlg_subpage=02

- wybierz model - zaznacz f.kabinowy i kliknij na instr. montarzu - tam w tej czarnej obudowie masz nagrzewnicę , odłącz dolną rurę nawiewu - zobacz z kąd tam jest ten płyn , pomacaj dywanik pod nagrzewnicą / tą czarną skrzynką - jak cieknie to jest nieszczelność , - tak wygląda to od spodu - może być że przepuszcza to na połączeniach :

http://bmwe32.masscom.net/johan/center_vents/gasket_on_unit.jpg

jeżeli tak to jest dużo roboty z demontarzem ale może to nie bedzie to - pooglądaj co tam piszczy i bedziemy opisywać dalej :doh:

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
.... Ty się nie denerwuj bo to nic nie da - zacznij od sprawdzenia poziomu płyny w zbiorniczku , potem w okolicy tego filtra - tam może być minimalny wyciek / nie wiadomo jak długo to się tam zbierało - jak nie ma dużego ubytku płynu to moze uczczelniacz układu w płynie pomoże - pooglądasz i podejmiesz decyzje - jak będzie trzeba robic cos wiecej to pisz ...
Opublikowano

mam to samo...

A może ktoś poleci jakiegoś fachowca? wiem, mcars i magpol ale ja nie bardzo mogę czekać... szyba paruje tak, że nic nie widzę a jeździć muszę :(

Opublikowano

u mnie bylo tak:

od momentu zakupu gdzies mi spier..... plyn. wymienilem chlodnice, wszysto posprawdzalem i nigdzie nic nie znalazlem. a nawiewu na tylne fotele nie uzywalem, byc moze tam wszystko wyciekalo. jesli chodzi o naprawe to nie jest tak tragicznie (jesli sie robi samemu), trzeba zdjac tunel. podobno (powiedzial mi mechanik) trzeba i powalczyc z deska rozdzielcza.

zadzwonilem do mechanika i mi powiedzial ze zrobi to w dwa dni za minimum 700,- :jawdrop: i na 99% jest to nagrzewnica.

ale mnie ten problem juz nie bedzie dotyczyl bo zamierzam sprzedac bmke, wiec... mozecie byc spokojni - przyszlego wlasciciela poinformuje o tym.

Opublikowano
minimum 700

- ładnie :duh:

Tak, bo to zwykle jest większa rozpierducha - z wywalaniem całej deski, itp. (nie wiem jak w E38, ale tak było we wspomnianym przeze mnie Taurusie).

Tym niemniej mi się udało zrobić za 400 (sama robocizna).

Opublikowano
Tak, bo to zwykle jest większa rozpierducha - z wywalaniem całej deski, itp

... kolego - bez obrazy - wiem czym to się je / wejdź na mojego nickaw obojętnie w jakim temacie i przeczytaj o czym ja piszę na tym forum / zasatanawia mnie tylko cena za tą uslugę w 100 licy ....- może się tam przeniosę :mrgreen: / po co jechać i pracować na Elę II ...

Opublikowano
... kolego - bez obrazy - wiem czym to się je

Oki, nie sprecyzowałeś swojego " :duh: "... ;)

zasatanawia mnie tylko cena za tą uslugę w 100 licy ....- może się tam przeniosę :mrgreen:

No, z tymi cenami to jest wielkie zróżnicowanie. Wiadomo że pierwsza z brzegu zwykle będzie niezbyt zachęcająca, ale jak się porozglądasz to z reguły trochę PLN-ów zostanie.

Opublikowano

no tak, zalezy oczywiscie gdzie sie robi. w kazdym razie tak czy siak sprzedaje, zycze przyjemnego ogladania fotek na allegro, znajda sie tam pewnie jutro. poza tym co w temacie, bmka lata jak lala.

pozdrawiam i dziekuje za pomoc