Skocz do zawartości

Czujnik abs raz świeci raz nie co jest grane?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :8)

Na wstępie informuje że przeszukałem całe forum i nie było konkretnej odpowiedzi na moje pytanie :!:

Miałem zamiar wybrać się diagnostykę komputerową ale niestety termin oczekiwania u mnie w mieście to ok 1-2tyg.Troche przed świętami zauważyłem że non stop pali mi sie kontrolka od abs sprawdziłem i przeczyściłem troche te czujniki z różnego błota i syfu ale tylko z przodu tyłu nie ruszałem wogółe w święta troche odpalałem i jeżdziłem autem i raz mi sie pali przy odpalaniu kontrolka innym razem gaśnie i jest ok czy jest to spowodowane uszkodzeniem czujnika czy tylko gdzieś moze być przetarty kabelek.I ABS głupieje?Prosze o jakąś podpowiedż co sprawdzić zanim pojade na kompa może samemu się do tego dojdzie co jest nie tak.Gdzie najczęściej przecierają się te przewody na czujnikach blizej koła bliżej wtyczki w nadkolu czy może na całej długośći.

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano

cos moze nie stykac, albo komp złapał jakis błąd ABS-u.

miałem podobna sytuaxję jakiś czas temu- raz mi ABS (kontrolka) gasł raz nie.

U mnie problem rozwiązał się poprzez odłączenie akumulatora na jakąś godzinę - od tego czasu mam spokój. wszysko ok. spróbuj tego to nic nie kosztuje.

ja tez juz chciałem jechać na diagnostyke i wywalić kase- ale przypadkowo odłączenie ako skasowało jakis błąd i jest ok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Standardowa oznaka kończenia się któregoś z czujników ABS. Przyjdzie taki moment że kontrolka juz nie zgaśnie. Jak chcesz sie dowiedzieć który to pojedz do kogoś kto podepnie cie do komputera skasuje błędy, przejedź się aż się zapali kontrolka i wróć na sprawdzenie. Wyjdzie błąd na konkretnym kole. Dwa razy juz wymieniałem i było dokładnie takie same oznaki jak u Ciebie. Edytowane przez BaX
Opublikowano
Jesli chodzi o akumulator to juz taka opcje próbowałem ale bez skutku kontrolka nie zgasła teraz raz gasnie raz nie a jak zgasnie przy przekreceniu kluczyka to przy odpalaniu tak jakby zamrugała i zgaśnie przy nastepnym odpaleniu historia sie powtarza no i czasami nie zgasnie do nastepnego odpalenia.Przekażńiki tez sprawdzałem i sa ok.Podejzewam ze gdzies jest przetarty kabelek od czujnika.Chyba pozostaje wizyta na kompie ale ten czas oczekiwania mnie dobija!!!Pozdrawiam i czekam na dalsze propozycje rozwiazania problemu! :mad2:

Moja trójeczka.

Opublikowano
Czy kończące się klocki wraz z lichymi tarczami z przodu mają wpływ na zaświecenie się czasami kontrolki abs'u ???

Moja trójeczka.

Opublikowano

Brzmi to trochę absurdalnie, ale niczego nie będe wykluczał, bo zbyt wiele widziałem.

Ja miałem podobną sytuację. Zaświeciły mi się ABS i ASC, zgasłu po jakiś 2 dniach. Potem znowu i znowu zgasły i teraz od paru dni nie świecą i wszystko gra. Ja stawiał bym na połączenia przy kołach wtyczki od czujników (to mi się wydaje najbardziej prawdopodobne). Są takie środki w sprayu do czyszczenia połączeń elektrycznych, mam zamiar sobie przeczyścić te połączenia.

Jestem automatykiem i serwisantem maszyn produkcyjnych. Każdego dnia spotykam ok. 200 czujników tego typu i co ok. 2 dni inne 200 i w maszynach, które pracują od średnio 1997 roku. Powiem tak - strasznie żadko się takie czujniki psują - najczęściej nie wytrzymują połączenia elektryczne - chyba, że obudowa czujnika nie jest hermetyczna.

Powodzenia.