Skocz do zawartości

328 pojemnośc zbiornika paliwa i jej korekta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

wg instrukcji obsługi pojemność zbiornika w moim aucie wynosi 62l natomiast, gdy zaleję do pełna, to komp pokazuje mi 62,8

generalnie można by się domyśleć, że to za sprawą rury od wlewu paliwa

jednak po przejechaniu +-15 km wg wskazań OBC w zbiorniku jest nadal 62,8l (zawsze nalewam do pierwszego odbicia pistoletu), poza tym komp inaczej pokazuje spalanie kiedy zaczynam obliczać od pełnego baku, a inaczej, gdy zaczynam obliczać od jakiegoś czasu po zatankowaniu

ponieważ w OBC istnieje możliwość dokonania korekty pojemności zbiornika, więc przypuszczam, że kiedyś ktoś się tym bawił i rozregulował

jaka powinna być ustawiona prawidłowa pojemność i ile rzeczywiście wchodzi tam litrów paliwa

jeśli ktoś wie, to będę wdzięczny za pomoc

pzdr

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

spoko - to już jakaś ważna informacja, jednak nie zrozum mnie źle, ale na jakiej podstawie stwierdziłeś, że jest tam właśnie te 62, a nie np. 63l?

czy jeśli mam zatankowane 'do pełna', to OBC powinien mi pokazywać równo 62l? - jak pisałem u mnie pokazuje 62,8

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
czy jeśli mam zatankowane 'do pełna', to OBC powinien mi pokazywać równo 62l? - jak pisałem u mnie pokazuje 62,8

U mnie jest tak samo z tym ze jak leje do pelna to nie do odbicia pistoletu tylko do momentu az paliwko zacznie sie prawie wylewac :arrow: OBC wskazuje w tym momencie zawsze wiecej niz 62l. - u mnie 62,5 - 62,8. I zaczym zacznie spadac to trzeba przejechac pare kilometrow, podejrzewam ze 63 litry wchodzi na pewno - wg. instrukcji 62.

komp inaczej pokazuje spalanie kiedy zaczynam obliczać od pełnego baku, a inaczej, gdy zaczynam obliczać od jakiegoś czasu po zatankowaniu

Nie powinno to miec zadnego wplywu na wskazania spalania.

Opublikowano
No na pewno ilość wlanego paliwa nie ma wpływu na wskazania.Pozatym wiadomo,że jak nalejesz aż po sam korek,to musi być więcej niż 62l,bo na bank producent tak nie mierzy całkowitej pojemnosci zbiornika-choćby ze względu na bezpieczeństwo(latem przy wysokich temp.musi mieć jeszcze miejsce na rozszerzenie). :) [/code]
Opublikowano
spoko - to już jakaś ważna informacja, jednak nie zrozum mnie źle, ale na jakiej podstawie stwierdziłeś, że jest tam właśnie te 62, a nie np. 63l?

Myślę,że OBC pokazuje prawdę,bo zawsze musi być jakaś tolerancja.Te 0,8l,to raptem 1,29 % całego zbiornika.Poprostu włącz olewator na te 0,8l-to żaden problem.Chyba,że jesteś perfekcjonistą.Byle benzyna nie drożała w takim tempie.Pozdro :D

Opublikowano
panowie niewiem dokładnie ile wchodzi 62 czy63 litry ale pewnie wchodzi ze dwa litry więcej niż może to określić pływak , który notabene mieści się w zbiorniku a nie tuz pod korkiem bo tylko wtedy mógłby zmierzyć ile paliwa przeleciało przez wlew . reasumując komp nie może pokazać więcej paliwa niż jest w baku a do tego jest skalibrowany i to bardzo dokładnie nie obchodzi go ile paliwa czeka we wlewie na miejsce w zbiorniku tak więc trzeba spalić to co mamy w rurze aby zaczeło ubywać ze zbiornika wtedy dopiero pływak zacznie opadać i pokazywać poprawną ilośc paliwa . myślę że wyjaśniłem trochę :idea: