Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie nie jeden z was ma pare wgniotów mniejszych lub wiekszych na swoim autku i zastanawia sie ile bedzie kosztowala naprawa tego i czy warto, bo przeciez nie da sie tego wyklepac a jedynie zaszpachlowac i pomalowac caly element. Nic bardziej mylnego!!!

Wystarczy miec tylko troche SUCHEGO LODU :) Suchy lód to dwutlenek węgla w postaci stałej. Ma on temperature okolo -80 C i rozpuszczajac sie zamienia sie calkowicie w gaz nie powodujac mokrych plam. Reszte doczytajcie sobie w wikipedii.

Przejdzmy do rzeczy.

Bierzemy bryłke suchego lodu, ZAKLADAMY REKAWICZKI przed wzieciem tego do rąk bo jak wiadomo mozna sie przymrozic.

Przykładamy kostke lodu do wgniota na jakies 20-30 sekund (bedzie troszke dymilo ale bez obaw to tylko gaz ktory przede wszyskim jest obojetny, czyli nie jest trujący). Po ok. 30 sekundach odstawiamy i nie dotykamy karoserii az do momentu odparowania z karoserii resztek oszronienia. Powtarzamy czynnosc w zaleznosci od wielkosci wgniota od 3 do 10 razy. Proste nie ? Sam sie zdziwilem jak po godzince takich robót mialem idealna blaszke na bmce bez zadnego wgniota z niemieckich gradobić :D

Zasada dzialania tego jest prosta... po przylozeniu lodu o temp. -80C blacha naszego auta kurczy sie i NACIAGA. Przez co automatycznie sie prostuje...

Cena suchego lodu to ok. 30zł za 10kg. Taniocha :)

Wyprobowalem i jestem zachwycony... prosto latwo, bez lakiernika i kosztów typu 200-300zł za malowanie elementu. Radze sprobowac.

Niestety nie mam fotek z tych eksperymentów bo bylem tak zachwycony dzialaniem tego gowienka ze calkowicie o wszystkim innym zapomnialem.

Pozdrawiam. W razie dodatkowych pytan pisac na priv lub pod postem.

• Odpowiedzi 124
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja u siebie naprawilem wgnioty srednicy ok.3-4cm i glebokosci ok. 5mm (po gradobiciu), i jeden wgniot po spotkaniu z fajna blondynka na parkingu... jakies 10cm dlugosci, tyle samo szerokosci i z 2 cm glebokosci. Mialem tu pytania o to czy lakier nie peknie z tak niskiej temperatury. NIE !!! Lakier jest bardziej elastyczny niz blacha. Lakier pęka przy temp. -120C, czyli nie mozna do niego przykladac jedynie cieklego azotu. Bez obaw nic z lakierem sie nie stanie.

Jedyna przestroga !!!

Podany sposob usuwa wgnioty na plaskich powierzchniach !!!

Przy wgniotach na kantach karoserii naciagnie wam blache ale jej nie wyprofiluje :) czyli bedziecie mieli prostego wgniotka zamiast wklęsłego.

Opublikowano
po spotkaniu z fajna blondynka na parkingu... jakies 10cm dlugosci, tyle samo szerokosci i z 2 cm glebokosci.

Gdzie miala takie wymiary ???

MSPAN ;)

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
"]Na tym filmiku podgrzewają żeby zrobić większą różnicę temperatury i psikają dwutlenkiem węgla :)

http://www.metacafe.com/watch/501379/remove_car_dent_with_airduster/

o kurcze jesszcze prostsze. poprostu kupic spray do czyszczenia klawiatur.. w sklepie komputerowym ostatnio byly po 25zl za 250ml... duza butla.. ciekawe czy gaz ma okolo -80 w plynie.. to jest nawet lepsze niz lod bo dolega i mozna stosowac na wiekszej powieszchni

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano
W przypadku powietrza w aerozolu nalezy psikac trzymajac spray do gory nogami, tak zeby nie wylatywal gaz tylko ciecz.
Opublikowano
Tyle tylko ze takie powietrze w sprayu ma temp ok -30C. Trzeba sporo tego napsikac zeby jakikolwiek efekt byl... o ile wogole bedzie efekt. Mysle ze spray pomoze jedynie w lekkich i wiekszych wgniotkach np. na masce od domykania przez docisk klapy. Na stukniecia watpie.
Opublikowano
Z kumplem jedziemy po świętach po lód suchy kilo spokojnie wystarczy...Gaz do zapalniczek nie wypalił ( w przenośni :mrgreen: )

1KG na tyle szybko ci wyparuje ze nie zdazysz dojechac do garazu :) no chyba ze pod sklepem bedziesz działał :D

proponowalbym kupic 10Kg wtedy starczy ci napewno, poza tym nie odrazu ci sie to tak perfekcyjnie uda. Trzeba po godzince popoprawiac. Poza tym z tego co wiem to sprzedaja suchy lód w pojemnikach 10kg po okolo 30zł

Opublikowano
Przywieź troche lodu i robimy :) w sumie mi zostaly jeszcze tez dwa malutkie bo zanim sie za nie zabralem to mi lod wyparowal :)