Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wybaczcie moze za mało profesjonalny opis. Mam problem z cieknacym paliwem w moim tds-ie, w 1 wtryskiwaczu licząc od przedniej szyby sa 2 króćce, jeden jest połączony przewodem z takim samym króćcem do kolejnego wtryskiwacza natomiast drugi był zaslepiony kawałkiem rurki. Rurka pekła i zaczeło wypływać paliwo, wymieniłem rurke na nową, ciasno spasowałem ale paliwo dalej sie wydostaje( rurka jest zaślepiona). Prosze Was o pomoc jak z tym problemem sobie poradzić?

Pozdrawiam

Robert

robertus

Opublikowano
Te "rurki" to przelewy, które mają za zadanie wrócić nie przepaline paliwo spowrotem do pompy wtryskowej. Jeżeli cieknie z zaślepionego przelewu, to może, któraś inna "rurka" jest przypchana, przez co paliwo nie wraca do pompy, a wysadza je właśnie tamtędy
Opublikowano
no jeśli z pierwsxzego od szyby, tgo pod zbiornikiem płynu to tak, ale jak to jest drugi, czyli 4ty,,,,to może wtrysk ciec,,,,,z obudowy często wali,,,a jesli zaślepiony to widocznie obudowa wtryskiwacza,,,,,hmm pozdrówka, napisz co to było,,,i sprawdź wszytkie przewodziki łączące wtryski i podłączenie pod pompę,,,
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano
kup sobie z 1,5 metra i powymieniaj wszystkie będziesz miał długo spokój a jak są sparciałe i spękane to mimo żę nie powinno to jednak pompa lubi się zapowietrzać
Opublikowano
Dzięki za wszystkie porady, wymieniłem wszystkie przewody, faktycznie pompa zapowietrzała się, wszystkie kanaliki są drozne przedmuchałem je. Natomiast co do tego zaślepionego króćca to podpatrzyłem u kelgi w tdsi-e iż jest zaslepiony przewód wkrętem, dobrałem ciasno spasowany wkret ale przepuszczał paliwo, dzisiaj uszczelniłem na maksa koncówke( wkret zalałem klejem). Po świetach dam znac czy paliwo dołem nie ucieka, zastanawia mnie natomiast czy to normalne żeby tak mocno trzeba było uszczelnic koncówke przewodu?

robertus

Opublikowano
normalne ! utnij z 3cm tego nowego wężyka wciśnij na siłe do niego z 1cm gładkiego pręta , gwozdzia itp . zaciśnij jakimś drutem miedzianym i masz lepsze niż oryginał (ta zaślepka)
Opublikowano
no jeśli z pierwsxzego od szyby, tgo pod zbiornikiem płynu to tak, ale jak to jest drugi, czyli 4ty,,,,to może wtrysk ciec,,,,,z obudowy często wali,,,a jesli zaślepiony to widocznie obudowa wtryskiwacza,,,,,hmm pozdrówka, napisz co to było,,,i sprawdź wszytkie przewodziki łączące wtryski i podłączenie pod pompę,,,

u mnie cieknie właśnie z wtrysku napewno (czwartego licząc od przodu). Czy trzeba wymieniać cały wtrysk czy co?? i tak pojade do mechanika ale wole sie zawsze dowiedzieć od osób bezstronnych żebym nie przepłacił za wymiane całości bo tak jest pewnie najprościej

Opublikowano (edytowane)
Jezeli Ci cieknie z przewodów odprowadzających paliwo czyli tych gumowych to zastosuj sie do rad kolegów z forum!!!! Edytowane przez robertusmaximus

robertus

Opublikowano
Cieknie z wtrysku tak jak napisałem a nie z przewodów DRUKOWANYMI MAM TO NAPISAĆ!!!!, chodzi mi głównie na jaki koszt mam sie szykować czy całość do wymiany czy tylko jakaś część wtrusku
Opublikowano
Jeżeli to jest ten wtrysk z kabelkiem, to jest to wtrysk sterujący z czujnikiem położenia iglicy. Nowy kosztuje jakieś chore pieniądze. Używka po regeneracji to kosz tak jak kolega pisał ok 700 złotych niestety. Ale może z tym da sie jeszcze coś zrobić
Opublikowano

Wymieniałem czwarty wtryskiwacz, tzw. sterujący w zeszłym roku. Przedtem jeździłem z cieknącym z pół roku, bo też myślałem, że nowy to majątek.

Tymczasem jak się trochę poszuka, to można taniej.

Kupiłem NOWY na Allegro za 270zł (potem ten sam sprzedawca miał je po 300zł), inni mają po 350-400zł, więc nie warto kombinować czy kupować używany, bo może za moment przeciekać.

Wymień sobie na nowy i zapomnisz o problemie. Koszt wymiany - 40zł.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano

Dziękuje bardzo za pomoc dziś odwiedziłem fachowca od diesla i jest to faktycznie wyciek z wtrysku. Wtrysk sterujący!! Cena nowego w sklepach 600-800zł nowy Boscha(nikt inny tego ponoć nie robi). Więc skąd inni biorą te kosmiczne ceny nie wiem nie jest to mały koszt ale w końcu to BMW a nie 125p.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc!!!!!!!!