Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Śmierdzi po włączeniu klimy i szyby parują a zimno nie leci. Myślę wymienić filtr przeciwpyłkowy i odgrzybić przed uzupełnieniem czynnika chłodzącego. Zastanawiam się czy niepowinienem wymienić również osuszacza . Jakie procedury stosuje się przy okresowym przeglądzie klimatyzacji. Słyszałem że trzeba wymienić olej w sprężarce .

Może ktoś może polecić dobry warsztat od klimy w Białymstoku lub okolicach

Opublikowano
zadnego oleju sie nie wymienia, olej jest juz w czynniku, najlepsze środki do odgrzybiania to te z taka długą rurką i pianą wtryskiwaną w kanały wentylacyjne i w okolice parownika, poza tym wymiana filtra kabinowego i oczywiscie napełnienie klimy
Opublikowano
no i trzeba poczytac uwaznie instrukcje bo podobno nie mozna przebywac ( po wtrysnieciu pianki ) w samochodzie, musi sie dobrze wywietrzyc.
Opublikowano
zadnego oleju sie nie wymienia, olej jest juz w czynniku, najlepsze środki do odgrzybiania to te z taka długą rurką i pianą wtryskiwaną w kanały wentylacyjne i w okolice parownika, poza tym wymiana filtra kabinowego i oczywiscie napełnienie klimy

bzdurki olej sie uzupelnia lub tez wymienia choc to jest trudniejsze poniewaz on wedruje po calym ukladzie a taka pianka to sobie mozna zapach poprawic na kilka godzin standardowa procedura polega na sprawdzeniu szczelnosci, cisnienia w ukladzie, poprawnosc dzilania pompy i tarczki,sprzegileka oraz lozyska na kole napedzajacym, uzupelnienie czynnika, odgrzybianie najskuteczniejsze poprzez ultradzwieki 150/2h no i jak potrzeba to wymiana osuszacza czyli tzw. filtra oraz czyszczenie skraplacza itp. http://www.auto-gaz.lublin.pl/ tych polecam u mnie w mescie rewelacja maja wszystko do wszystkiego :cool2:

Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano

hmm. na kilka godzin powiadasz, pewnie to sprawdzałeś czy tak wieść gminna niesie?

tak sie składa,że w zeszłym roku kupiłem profesjonalny preparat do odgrzybiania klimy i powiem ci że efekt był więcej niz zadowalający i bynajmniej nie zanikł po kilku godzinach- robiłem to w zeszłym roku w okolicach czerwca i do dziś dnia nic mi nie capi, więc minęło więcej niz kilka godzin.

Ale lepiej jechac do warsztatu gdzie pan majster tym samym preparatem zrobi ci to samo i zabulisz 3x tyle. pozdrawiam

Opublikowano
no wlasnie jestem ciekaw jaka to nazwa mam nadzieje ze to nie plak i inne ... :twisted2:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
wygląda interesująco i zapowiada sie tak równiez. Co do sprawdzenia klimy szczelnośc itp, dv32v ile kosztuje taki kompleksowy przegląd klimy i w razie czegio uzupelnienie brakow itp tak zeby wszystko zialalo ok?? U mnie nie jest najgorzej tylko smierdzi, znajomy z warsztatu polecil odgrzybienie tylko, ale nie powiem zeby ten kolega nalezal do specjalistow od klimy :) wazne jest zeby wszystko dobrze i sprawnie chodzilo i nie narobic problemow. Kiedyś znajomemu tak odgrzybiali klime ze zalali mu polowe panela radio itp :duh:
Opublikowano

Dzisiaj napełniłem klimę i wymieniłem filtry przeciwpyłkowe i odgrzybiłem preparatem z allegro. Za napełnienie zapłaciłem 50zł (ok 300g) i w tej cenie wymieniono mi wtyczkę która podaje napięcie na sprężarkę bo nie łączyła. Klima działa ale wykryto awarię wiatraka na chłodnicy klimatyzacji- nie włącza się.

Czy muszę go wymienić na orginał czy są jakieś zamienniki co zrobić z tym problemem?

W serwisie klimy powiedziano mi że w czasie jazdy klima będzie dobrze chłodziła ale w korkach na postoju jej wydajnośc spadnie.

Czy ktos miał taki problem?

Opublikowano

Brak wiatraka, to nie tylko słabe chłodzenie.

To przede wszystkim duży wzrost ciśnienia w układzie, który może spowodować rozerwanie przewodów ciśnieniowych, skraplacza lub parownika.

Mój mechanik powiedział, żeby nie używać klimy bez sprawnego wiatraka lub co najmniej wyłączać ją w czasie każdego dłuższego zatrzymania auta.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
A mi smierdzi po wylaczeniu? Czy tez odgzybianie? Bylem na serwisie BMW i wymienili mi filtry ale nie powiedzieli nic o klimie. Prosze o rade.

witam i ja się dołączę do tego pytania, klima mrozi mi elegancko, ale po wyłączeniu czuć lekko nieprzyjemny zapach :? nie jest to jakiś smród nie do wytrzymania ale jednak... :roll:

Opublikowano (edytowane)

najleprze elekty odgrzybienia

1. pianka jesli poda sie ja bezposrednio na skrapral np przez filtry kaniowe

2. znacznie skuteczniejsze sa areozole puszczone w obieg zamkniety

3. nowszy sposob to ultrawieki podonie dziala jak w.w

4. bez zapachowy sa samochod jest po uzyciu ozonu do odgrzybiania

Osuszacz zaleca sie wymienic co 2 lata dla sprawnosci dzilania ukladu

Awarie wiatraka w e39 to standart do 2001 przepalaja sie rezytory

po 2001 jest sterowany z ecu i to gorsza sprawa

dobrze jest upewnic sie ze lopatki chodza swobodnie bo to wlasnie przycieranie jest przyczyna przeciazenia i uszkodzeniu rezystorow

Co do tak tuzego wzrostu cisniania jesli nie dziala wiatak nie ma obawy o uszkodzenie gdyz w ukladzie klimy sa czujniki cisnienia tzw przetostat

zatrzymuje dzialnia sprzezarki jesli jest za niskie cisnienie lub za wysokie (skutek min wzrostu temp. lub ilosci czynnika)

Ostatni element zaniebywany to konesat (chlodnica klimatyzacji) Pamietacjie jesli bedzie brudna owadami kurze blotem to nie odda ciepla a co za tym idzie nie bedzie chlodnego powietrza w kabinie

Co do wymiany

Osuszcza powinno sie prawidlowo wymienic co 2 lata tak jak sie wymienia filtry w silniku

Sprawdz czy masz sprawny oplyw tzn czy zbiera sie woda pod samochodem Czesto jest tak ze zle odprowazane skropliny sa pozywka dla bakterii

Edytowane przez viggen
Opublikowano

Witam,

Viggen, co to jest ten osuszacz.

Jezeli jest to ta metalowa jakby puszka po lewej stronie silnika przy pompie abs (tds) to to kosztuje sporo bo ponad 200euro.

Tez mi smierdzi z klimy i mechanik zaproponowal mi wymienic ta czesc (auto z 97 - czyli troche stare), ale w serwisie powiedzieli, ze raczej tego sie nie wymienia.

pozdraw

Opublikowano

Sprawa wyglada tak:

Odgrzybianie powinno sie przeprowadzac systematycznie 1 raz w roku (nawet jesli z klimy nie smierdzi - warto to zrobic dla zdrowia, aby nie wdychac zarodnikow grzybow i bakterii). Najskuteczniejsza metoda jest oczywiscie odgrzybianie ultradzwiekowe, ale jest tez najdrozsze. Pianki sprawdzaja sie rowniez nienajgorzej (sam uzywam i nie narzekam).

Przy takiej operacji (szczegolnie jesli smierdzi juz) warto wymienic filtry kabinowe (po jednym na kazda strone).

Olej jest wymieniany razem z czynnikiem. Procedura wymiany powinna wygladac mniej wiecej tak:

-wypompowanie calosci czynnika z ukladu i sprawdzenie tym samym jego ilosci (na tej podstawie wiadomo ile trzeba uzupelnic)

-wytworzenie podcisnienia w ukladzie i pozostawienie na pewien czas (ok.20minut) dla sprawdzenia szczelnosci ukladu

-napelnienie ukladu nowym czynnikiem razem z olejem w ilosci odpowiedniej dla danego samochodu.

Facet z próchnicą grał w kości i... wypadły mu cztery szóstki.
Opublikowano

osuszacz to roadzja filtra ktorego zadanie polega na usuwaniu wilgoci i brudu z ukladu. Trzeba pamietac iz olej w klimatyzacji ma wlasciwosci wodochlonne a wilgosc jest grozna dla pracy sprzezarki

Zdarzaja sie przypadki iz zamarzajaca woda blokuje przeplyw a nawet doprowadza do awarii

W warszawie koszt osuszacza firmy Nissens hella to rzad wielkosci 200- 280pln I sa to porzadne produkty nie zadna chinszczyzna

ew sluze pomoca