Skocz do zawartości

CHF zamiast ATF w ukladzie wspomagania - E39 z NIVO!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Koledzy. Na korku plynu wspomagania jest jak byk napisane ATF only, ale moj mechanik twierdzi, ze najprawdopodobniej jest tam plyn CHF. Co robic? Plyn narazie niewymieniony, bo mam nieszczelnosc przewodu w ukladzie, ale co robic dalej? Wylac caly plyn CHF i wlac ATF czy pozostac juz przy CHF? Edytowane przez fomicz

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
jak masz nivo to zilelony,przynajmniej u mnie tak jest
Opublikowano
jak masz nivo to zilelony,przynajmniej u mnie tak jest

Mam nivo, ale co nivo ma wspolnego ze wspomaganiem?

Tomek

Opublikowano
w nivo w e34 jest wykorzystywany olej ktory wlewa sie do uklady tak jak do wspomagnia itp. ja tam zalalem dexrona 3 i jest fajnie nie patrzylem na korek :mrgreen:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
w nivo w e34 jest wykorzystywany olej ktory wlewa sie do uklady tak jak do wspomagnia itp. ja tam zalalem dexrona 3 i jest fajnie nie patrzylem na korek :mrgreen:

Chyba w E39 jest to samo. Cholera teraz nie wiem co robic.

Jakie kolory maja plyny ATF i CHF? W instrukcji obslugi do e39 jest wyraznie napisane ze w ukladzie jest ATF.

Jak to jest z NIVO czy w taki uklad wchodzi wiecej plynu i jak sie go wymienia?

Tomek

Opublikowano

ktos madry zalal u mnie dextronem III nie patrzac na korek - i wlasnie wymienialem pompe - takie domorosle gadanie mnie dobija :duh:

ludzie - to nie jest tak ze helmut soebie napisla - nad tym myslal sztab inzynierow - i caly uklad zostal zaprojektowany z mysla o konkretnych warunkach pracy ...

Opublikowano
ktos madry zalal u mnie dextronem III nie patrzac na korek - i wlasnie wymienialem pompe

Ok. W takim razie jaki konkretnie olej wybrac i ile go kupic, zeby wystarczylo do wymiany!

Czy Statoil Dexron II jest dobry? Czy lepszy Mobil a moze Quaker State?

Tomek

Opublikowano
ja bym ci polecal quakera czyli midland obecny ja takiego zalewam i ogolnie kupuje wszystkie plyny tylko tej firmy od kilku lat
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
nie da sie tego tak okreslic

Juz troche przewertowalm forum.

Nivo w E39 ma uklad napelniania powietrzem i z tego co wyczytalem to nie jest on polaczony z ukladem wspomagania kierownicy.

Na korku mam jak pisalem ATF, tylko teraz kwestia, ktory Dexron II czy III i jakiej firmy.

Tomek

Opublikowano
jak masz atf to lej dextrona III

A co myslicie o produktach Statoil, maja dexrona III po ok.27 zl.

Tomek

Opublikowano
nie wiem - nie probowalem ...

Ok. sprobuje znalezc w mojej miescinie jakis bardziej znany olej. ;)

Jest Shell ATF 220 DexII i AGIP DEXIII w podobnych cenach!

Ktory?

Ciagle jednak nie wiem ile powinno wejsc do ukladu!

Tomek

Opublikowano
ALe po co ci wiedziec ile wejdzie do układu, będziesz wlewał, lu Twój mechanik, na bieżąco odpowietrzał i zobaczysz czy jest pełno czy nie a i tak warto mieć zapas płynu na wszelki wypadek ja zawsze mam :) kup dwa opakowania one są chyba po 1 litrze nie pamiętam
Opublikowano
bzdura ... - warto wiedziec ile wchodzi - bo u mnie w ukladnie jest ok litra - a ja zmienialem to spuscilem ok 0.5 litra ( wiec mam na jeszcze jedna wymiane ew dolewki ) - wiec po co kupowac 2 litry ?? robic magazyn w bagazniku ?
Opublikowano
wiec po co kupowac 2 litry ?? robic magazyn w bagazniku ?

Dokladnie po co kupic 2 jak wystarczy 1 albo kupic 1 a pozniej gnac przez cale miasto po jeszcze 1 ;).

Lepiej wiedziec dokladniej.

Tomek