Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Z tego co tu na forum przeczytałem to może być wina panewek. Troche dziwna sprawa, ciśnienie oleju chyba w normie, na wolnych obrotach lampka od ciśnienia się nie świeci. Zalany jest olej 50W50 Mobila. Może powinieniem zmienić typ oleju na 10W40 (ponad 300tys przebiegu). Czy ktoś może powiedzieć ile w tym stanie silnik może jeszcze prze jechać. Czy konieczny jest remont dołu.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
marcin trochę nie kumam ,o co ci chodzi -jeśli nie bierze oleju,jeśli ma kompresje na cylindrach ,jesli sprawdziłes panewki od dołu silnika i wyregulowałes zawory to wiecej nic nie podpowiem-posprawdzaj i napisz czy dalej "grzechocze" :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
Zawory mam wyregulowane. Zresztą myślę że byłyby słyszane w całym zakresie obrotów. W tym przypadku chodzi o powstający rezonans od 3000 - 4000obr. Powyżej tego tak już nie słychać. Ciśnienie oleju chyba jest ok. Lampka gaśnie po ok 0,5sek po odpaleniu silnika. Nie ma żadnych przedmuchów. Wolne obroty są stabilne. Tylko ta " grzechotka " mnie niepokoi.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
lampka bedzie gasla spokojnie ale to grzechosza panewwki przy gazowaniu plynnym slychac takie wrrrrrrrrrrrrrrrrwrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr padly mi bo niewiedzialem co to jest,,,,,nieczekaj
Opublikowano
Marcin jak napisałeś "rezonans" to przypomniało mi się jak mareom wjechałem z gorącym katalizatorem pod taki zalany most . to potym był rezonans przy średnich obrotach a szczególnie jak silnik schodził z obrotów (aż wydłubałem resztki wkładu z katalizatora)
Opublikowano
Nie wiem czy nie zrobic experymentu i ustawić zawory ciaśniej tak na 0,2. Wtedy będzie klawiatura chodziła ciszej. Jak problem pozostanie to napewno będzie winny dół silnika. Czy mobil 5w50 nie jest za rzadki do tego silnika. Może czas przejść na gęściejszy (np. petrocanada duron 10w40). Może trafiłem na podróbkę oleju. Sam juz nie wiem. Ciśnienie olej jest ok. Lampka gasnie zaraz po odpaleniu. Może któraś ze śrub na korbowodzie się poluźniła? Rok temu miałem rozbierany silnik, wyjmowane tłoki, wymieniane pierścienie. Wiem, że nie przykręcałem tych śrub wg. książki kluczem dynamometrycznym tylko z wyczuciem (może za lekko).
Opublikowano

hej

nie jestem pewien bo to daaawno było (ponad rok temu) ale mi tak właśnie rezonowało przy ok 3 tys. obrotów. jakby na górze silnika. a przeszło jak zmieniłem visco, bo stare było kaputt.

pozdrawiam - Kris

E39 540i touring jeszcze bardziej czarrrnaaa :twisted:

E30 325i touring diabelnie czarna (była!)

Opublikowano

Jaki przebieg ma Twój silnik? silniki m20 "lubią mruczeć" na panewkach po przejechaniu około 200000 km. To że nie świeci lampka ciśnienia, nie oznacza, że panewki są w świetnej kondycji, czujnik po jakimś czasie używania też ulega zużyciu, jego sprężyna jest bardziej miękka, więc nie będzie sygnalizować niższego ciśnienia w układzie. Najlepiej w pierwszej kolejności udaj się do jakiegoś warsztatu, gdzie będą w stanie zmierzyć ciśnienie oleju manometrem mechanicznym, wtedy będziesz wiedział, czy pompa jeszcze wyrabia z tłoczeniem oleju.

Druga sprawa, nie zmniejszaj przerw na zaworach - lepiej, żeby stukały niż mają się niedomykać (inaczej będą się szybciej wypalać). Jeśli jeździsz na gazie, też nie upieraj się na mniejsze przerwy, najprawdopodobniej po przejechaniu 15-20 tys. na gazie przerwy na zaworach i tak się zmniejszą.

Opublikowano
czesc ja stawiam na panewki mialem ten sam motor grzechotalo na poczatku,przy 2000tys przy 4tys juz tego niebylo lampka gasla puzniej jak jechalem w nocy z dziecmi na autobaniemtylko uslyszalem huk,,i koniec do domu mialem 300 km noc nic niewidac zepchalem na parking,auto,,dobrze ze byl obok ,niechcial zapalic wlogule poczekalem asz sie rozjasni,,,,,zapalil i lampka zgasla,,ale jak dodalem gazu bylo glosne stukanie,,,postanowilem ze pojade niemialem innego wyjscia,jechalem pasem awaryjnym ,,4o na godzine,300ko,,zrobilem w 7godzin,,,,,jak zajechalem na granice to celnicy dziwili sie ze dojechalem,,auto niezatarlo,sie,,ale mocno walilo w misce olejowej.....niestety z walu sito reszta lezy w garazu kupilem motor inny,,wiec nieczekaj bo nowy motor,525 12v to koszt 1800zl,,,stawiam na panewki pozdrawiam :nienie:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wczoraj się wyjaśniło po zdjęciu miski olejowej i odkręceniu stopy na 4 cylindrze. Panewka przyssała się do czopu wału i obracała wraz z nim. Szok że ten silnik tak pracował. Teraz nie wiem jak ocenić szkodę. Panewki do wymiany, szlif wału pewny (czy coś z niego będzie? ), ale czy stopa i korbowód się nadają do użytku to nie wiem. Widać ślady zeszlifowania od panewki. Jak sądzicie? Mam zdjęcia ale dziś nie mam jak ich wrzucić. Czekam na wasze rady. Pilnie...
Opublikowano
Wczoraj został wykonany taki wstępny pomiar czopu wału mikrometrem. Akurat mam znajomego tokarza, który się troszkę w tym orientuje i stwierdził odziwo, że wał jest w dobrej kondycji. Średnica czopu wału na uszkodzonej korbie wynosi 44,98mm. Wychodzi mi na wymiar nominalny czyli panewki siedzą nominalne. Oglądał czy jest owal i nie stwierdził tego. Troche to dziwne ale tłumaczę to tym że wał miał cały czas smarowanie, ciśnienie musiało być na tyle dobre że go nie zniszczyła obrócona panewka. Gorzej wygląda korbowód i stopa. Widoczne są ślady szlifu od panewki. Znajomek zmierzył jego wymiar i porównał z dobrą stopą. Różnice są nieznaczne. Poradził mi zostać przy starym korbowodzie, podmieniając nawet miejscami stopy z innego korbowodu dobrego i wymienić panewki na nowe nominalne bez szlifu wału. Zamówiłem już panewki Glico. Co powiecie na ten pomysł, czym to poskutkuje?
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Marcin a ten silnik to jeszcze chodzi po takim zabiegu,

u mnie stało się to samo wału nie ruszyło korba też nie najgorsza

mam zamiar zrobic to o czym pisałeś.

Proszę o odp.

pozdr.

Opublikowano

K** widzisz sygnaturke? Pon Maj 07, 2007 4:46 pm

pogrubie Pon Maj 07, 2007 4:46 pm

chwila niech pomysle.......maj czerwiec lipiec sierpien wrzesien pazdziernik.....LISTOPAD tak mamy dzis listopad.... POL ROKU !!!!!!!!!!!!!!!!! NIE ODGRZEWAJCIE KOTLETOW

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Jak czytam twoje posty kolego ZacAnaheim to odnoszę wrażenie że piszesz je tylko poto aby ich było jak najwięcej i nic nie wnosisz do tematu .A i jeszcze jedna sprawa nie drwij z cudzych postów.Dzięki serdeczne Martin
Opublikowano

Bardzo się cieszę żę

odnoszę wrażenie

to świadczy o tym ze jestes istotą rozumną i odbierasz bodźce i analizujesz je :)....co wcale nie znaczy ze nie jestes w błędzie....

Poprostu nie widze sensu zadawania PYTANIA komus kto pisal wątek pol roku temu.... !....Gdyby to coś jeszcze mialo do niego wniesc...

By ZacAnaheim

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

K** widzę panie Zac zadowolony bym był gdyby to było nawet rok nazad

a dlatego że pewno ten silnik ma się dobrze i to bym chciał przeczytać albo że korba wyszła bokiem a nie twoje komentarze.

Opublikowano
K** widzę panie Zac zadowolony bym był

Przypominam o regulaminie niewychowany człowiecze :8)

Pozatym moj caly NICK brzmi ZacAnaheim - rozumiem za dużo literek trudno je spamiętać :P . Jezeli zwracasz sie do mnie człowiecze prosze o należyty szacunek ! :naughty:

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano
chociaz lepszy rezultat by chyba w tym przypadku przyniósł priv...

Fajnie że zauważyłeś :).....Co do tego ze nie jestem Modem to cale szczescie bo 50% mialo by już bana.....

Rozumiesz sens działania phpbb ? kazde zaśmiecanie wątku , odgrzewanie "kotleta" zakłóca prace wyszukiwania czegokolwiek na forum...Potem szukam czegos na temat Awarii Silnika - i na 1 miejscu wyskoczy mi post - "K** panie ZaC"

Wedlug Ciebie to mądre jest ??

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano

Według „Małego Słownika Języka Polskiego” PWN, zarozumialec to:

„Osoba przeceniająca swoją wartość, mająca zbyt wysokie mniemanie o sobie, wynosząca się nad innych.”

Według Francuzów:

„Zarozumialstwo jest wygórowaną opinią, którą się ma o samym sobie”

Według Niemców:

„Ktoś jest zarozumiały, jeżeli z powodu szczególnych uzdolnień, jako pozytywnie ocenianych cech lub z powodu wysokiej pozycji społecznej uważa się za kogoś lepszego niż inni i zachowuje do nich wyniosły dystans, czując się ważniejszym.”

Według Anglików natomiast:

„Zarozumialstwo jest nadmiernym zadowoleniem ze swojego charakteru lub osiągnięć”

Czy gdzieś w postach powyżej kieruję sie opinia o sobie ? :)

Zwróciłem uwage tylko - zresztą słusznie :)

Jestescie tylko przykladem tego że Polacy nie potrafią słuchać - tylko sie bulwersować i szukać afer.... Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

przesłuchani"

Opublikowano
No i mamy rozwiązanie problemu autora tematu-nic ci nie grzechocze tylko nie potrafisz słuchać i szukasz afery.I kto tu zaśmieca?(anglicy,francuzi-słownik -może ty na innym forum jesteś)
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano
A może Ty na właściwym?

By ZacAnaheim

przesłuchani"