Skocz do zawartości

Dziwne urzadzenie na koncowce wydechu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy wymianie sprzegla mechanik odkrecal wydech i znalazl cos dziwnego wkreconego w jego koncowke od gory: wygladalo jak... oldschoolowy dzwonek od roweru podlaczony ciegnem czy przewodem do czegos pod podloga bagaznika. Mechanik stwierdzil po przewodzie, ze tam musi byc doprowadzony jakis rodzaj pod/cisnienia(?)

Nie zrobilem fotki ale moze ktos wie o co moze chodzic?

Czy moze to miec zwiazek z tym, ze mam ogrzewanie postojowe Webasto?

Moze do odprowadzenie jakiegos cisnienia potrzebnego do jego pracy?

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.

Opublikowano

Jak mozna sprawdzic, czy ten zawor zostal spowrotem podlaczony przez mechaniorow?

Mam problem (?), bo... nie slysze auta po wymianie sprzegla :shock:

Przedtem bylo slychac i czuc, ze podczas przyspieszania silnik "walczy" o predkosc. Teraz po prostu bzyczy coraz szybciej ale tak jakos... bezoporowo. Jakby wydech zrobil sie luzny - moze zawor jest ciagle otwarty?

Glupieje, bo nie wiem czy to stare sprzeglo obciazalo naped (czy to mozliwe?), czy moze mechanicy nie podlaczyli zaworka w wydechu i stad ta zmiana. Podobno otwarcie na stale obu rur pogarsza moment obrotowy na niskich obrotach. Ktos wie, czy ten zawor jest "defaultowo" (bez podlaczenia) otwarty czy zamkniety?

Pytam, bo nie mam wrazenia ze wolniej sie wkreca na dole, raczej ciezko mu sie "dokrecic" przec ostatnie 2 tys na obrotomierzu. Ale ze stoperem nie sprawdzalem, wiec ciezko powiedziec czy to tylko nie zludzenia.

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.