Skocz do zawartości

WYMIANA SPRZEGLA...tylko na ktore...?to jest pytanie.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

uMOWILEM SIE NA wymiane sprzegla ......ale to nic- dziwne sa rozbierznosci w kwestii czy w moim e36 M40 1.6 jest dumasowka czy zwykle kolo. Z realoem wynika ze tarcza sprzegla jest bez sprezyn wiec kolo musi byc dwumasowe..........ale :duh: z katalogow wynika ze bylo tylko jedno sprzeglo w tym modelu do zwyklego kola ze sprezynami...........mechanik znanego w Szczecinie warsztatu bmw powiedzial ze dowiaza sprzeglo do zwyklego jak mowi katalog-pozniej ewentualnie beda sie martwic i wymianiac na inne( koszt drozszego 490zł ze sprezynami)

czy ktos z Was mial kiedys podobny dylemat???

Opublikowano

A jak jest opisane sprzęgło na realoem "dla pojazdów z kołem dwumasowym" czy zwykłym...

...a jeśli nie jesteś pewien na 100% udaj się do ASO z prośbą o ustalenie nr kat części zamiennej.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano

Najczęściej jest taka zależność ze auto z klimą ma koło dwumasowe a bez klimy jednomasowe ale telefon do ASO i podanie 7 ostatnich znaków VIN powinien wszystko wyjaśnić.

ps.

SN3 "moja" jest niższa:)

Opublikowano

realoem mowi ze jest dwumasa http://realoem.com/bmw/partgrp.do?model=CA11&mospid=47434&hg=21&fg=05

ale katalog mowi ze nie, ze jest zwykle kolo ( czyli sprzeglo ze sprezynami) Ze tylko wylacznie samochody jak moj tak mialy-ze nie bylo nigdy innaczej

sprawdzam to po VInie

sprawa sie wyjasni po zdjeciu skrzyni biegow

Opublikowano

Sprawdziłem w serwisie.

W moim Compactcie 316i, silnik M43 (klime też mam) jest zwykłe koło zamachowe (przynajmniej tak twierdzą w BMW).

W sumie dziwna sprawa bo oglądałem sprzęgło firmy SACHS i tarcza jest bez tłumików drgań (a sprzęgło jest dobierane po numerach oryginalnych).

Też szykuję się do wymiany sprzęgła i kolega Pawel zasiał ziarnko niepewności.

Wiem jedno na pewno trzeba wymienić przy okazji łożysko w kole zamachowym.

Pablo

Opublikowano
Wydaje mi się, że będziesz miał zwykłe koło zamachowe w 1.6 M40 ale tak jak już pisali inni wyjdzie po demontażu skrzyni. Koszt sprzęgła to niecałe 500 zł kup SACHS. Pozdroo
Opublikowano

No czyli .........cos nas tu klamia albo katalogi albo realoem-jednak rozbierznosci sa wsrod mechanikow rowniez jak i dystrybutorow czesc-ALe Kiszke zrobili......o tyle dobrze ze jak juz zdejma wydech odkreca wal zdejma skrzynie to moga ewentualnie wymienic na sklepie, a BADZ tu madrym i kup sobie sprzeglo na Allegro-ryzyk fizyk 50%/50% Taki numer........

we wtorek bede wiedzial juz na BANK dam znac.

Opublikowano
Sami widzicie ze sa rozbierznosci-jesli facet ktory co dziennie naprawia te samochodyi mowil ze mialo byc takie a bylo inne- mowi ze sie takie cuda zdarzaja to chyba tak jest, z reszta nie mial powodu do klamania tylko ostrzegl mnie ze JEST TO FAKTEM-producent ni epomyslal ze moze to byc kiedys klopotem.