Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam przy ilu obrotach ma zalaczac sie turbina w td bo umnie jest to ponad 2000obrotow a po nizej tak jak by auto nie ma sily np wiechac pod wzniesienie
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie zalacza sie od ok 1450 - 1500 obrotow.

PS. To chyba nei dzial na takie pytanko :]

U mnie jest tak samo.

Opublikowano
ja mam ok 2000 jak nie wiecej

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
turbo załączone jest przecięż cały czas, to co wy nazywacie "załączaniem" np przy 2000 tyś obrotów to nic innego jak uzyskanie przez silnik pełnego momentu obrtowego który dla td jest przy 1900obr a tds przy165
Opublikowano
Chodzi o to kiedy zaczyna pompować powietrze pod ciśnieniem. Przecież turbo nie chodzi cały czas, dopiero po osiągnięciu pownego zakresu obrotów zaczyna pompować. Kompresor owszem, chodzi nonstop.
"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
Turbo w 2.4 td chodzi calutki czas od zalaczenia silnika do jego zgaszenia (po zgaszeniu tez chodzi jakis czas dlatego nie zaleca sie wylaczania silnika po przyjezdzie tylko niech na wolnych obrotach silnika straci troche wlasnych obrotow bo inaczej nie ma smarowania!!!), na wolnych obrotach napedzane jest spalinami, zasprzeglenie turba, a co za tym idzie uzyskanie wiekszej mocy auta nastepuje od pewnego zakresu obrotow silnika. U mnie to jest jak napisalem wyzej.
Opublikowano
jezeli chodzi wam o świst turbiny to umnie (tds) to tez jest jakieś 1400-1500 o/min. wtedy nabiera ona takich obrotów, które są słyszalne. a zaczyna się kręcić dużo wcześniej.