Skocz do zawartości

[e34] problem z automatem 525i 24v 91'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich,mam problem ze swoia skrzynia automatyczna w 525i!!!!! mianowicie,po porannym starcie wlacza sie tryb "TRANS PROGRAM",skrzynia pracuje wylacznie na 4 biegu,dzieje sie tak do nagrzania silnika do normalnej temperatury,kiedy silnik ma juz odpowiednia temperature wylaczam silnik nastepnie zapalam i skrzynia pracuje idealnie,nadmieniam ze wymienilem juz olej wlacznie z filtrem w skrzyni,niestety nie pomoglo.moze ktorys z uzytkownikow mial taki problem lub wie co moze byc tego przyczyna.z gory dzieki za pomoc.
Opublikowano

słyszałem ze to może być spowodowane słabym akumulatorem.

mi kilka razy sie wyświetlił ten komunikat ale tylko gdy na polu było poniżej -10 st C. i gdy był to 1 rozruch /rozrusznik niby kręcił normalnie/.

wówczas od razu gasiłem silnik i po 2 zapaleniu było ok. /czyli teoretycznie może być to spowodowane słabym aku, bo przy 2 rozruchu aku jest już trochę doładowany/

gdy mi sie to zdarzyło miałem aku 45Ah potem włożyłem 55Ah bosch w stanie bdb i od tej pory odpukać nie wyświetla sie.

myślałem tez ze może być to spowodowane złą przewodnością na wtyczkach gdy jest zimno i może trzeba by je przelecieć sprayem do wtyczek.ale narazie u mnie jest ok .

czytałem w necie ze przez to nawet "mechanicy" wymienili skrzynie na nowa

a w innym artykule pisalo żeby sie tym nie przejmować tylko ponownie uruchamiać silnik i będzie ok bo na awaryjnym jeździć normalnie nie wolno.

Opublikowano
Podjedz na komputer i zobacz co tam wyjdzie. Stawiam na sterownik od skrzyni. Jesli sie to potwierdzi radze zmiane na manuala - koszt kolo 2000zl.
Opublikowano
powiedz mi jaki olej lałeś do skrzyni?i napisz skąd jesteś bo jak z okolic Torunia to dam Ci numer do speca od skrzyń auto i może on coś będzie wiedzieć. ELO i głowa do góry!
Opublikowano

PrzemekB dzieki za chec pomocy ale ja mieszkam w oxfordzie UK.a wiec, wlalem 3 litry ATF dexron II tak jak zaleca producent.mam pytanie,gdzie mozna kupic i za ile "pulse generator" lub "Transmission speed sensor "???

TRANS PROGRAM

Transmission starts to slip (flare), there is a low "boom" from the tranny, and a "bing" from the dash.

Transmission locks in "limp" mode - 3rd gear so you can "limp" home or to your nearest dealer.

Message on Dash "TRANS PROGRAM - Consult Owners handbook".

NOTE: This only happens once the car has warmed up - usually after 15-30 minutes of good driving. The car is fine when still cold.

Things to check before even contemplating a transmission overhaul:

Check electrics - Alternator and battery.

Replace DME Relay and Fuel Pump Relay - not expensive.

Remove disassemble, clean and reassemble gear selector switch - If it looks beyond saving, replace

Service the transmission and check/replace transmission speed sensor

http://www.bmwe34.net/E34main/Trouble/Data/PulseSensor.gif

Opublikowano

Witam

Gdyby ktoś z kolegów lub koleżanek z Krakowa miał w teraźniejszości lub w przyszłości mieć problemy ze swoją BMW polecam z czystym sumieniem Pana Jarka . W trzy minuty zdiagnozował mi usterkę z podłączeniem komputera włącznie ( a ma jako chyba nie wiem czy nie jedyny MODIKA II ) . Ze swoją skrzynią jeździłem nawet do M-Cars i mi powiedzieli ,że chętnie ,że owszem ale to potrwa i nie mają Modica II i żeby czekać , że tak na opis to Oni nie wiedzą i.t.d , i.t.p.

Pan Jarek w kwadrans sprawę załatwił a i sterownik miał. Szybko , miło i na drożyznę nie narzekam.

Tel. do Pana Jarka 501464109 ul. Siarczana 57 ( Borek Fałęcki)

Pozdrawiam.

Nadal dobrze mnie się jeździ :)

Kasa dla Ciebie

Opublikowano
Ja miałem podobnie , wyskakiwał problem po zgaszeniu silnika było dobrze ale po chwili snów błąd się pokazał tzw. tryb awaryjny auto straciło ducha i kulało sie jak policja w czasie patrolu. Skrzynia mi wysiadła (koszt naprawy wyniósł 2000zł). Mam nadzieje że się mylę i u ciebeie tego nie ma nikomu nie życzę takiej naprawy. Jeszcze samemy :mad2: :mad2: :mad2: