Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szlak trafił chłodnice oleju wspomagania (aluminiowa rurka), która znajduje się między chłodnicami Wody i Klimy.

Czy wymiana tej części sprawia duży kłopot bo już w trzecim warsztacie mówią mi że nie bawią sie w takie rzeczy.

Chyba trzeba zawinąć rękawy i samemu naprawić.

Może ktoś już wymaniał tą chłodniczkę i może podzielić się spostrzeżeniami będę bardzo wdzięczny całość dotyczy E39 523i

Opublikowano

Witam,

Robiłem coś takiego.

Wymiana jest bardzo prosta. Jeśli masz giętkie ręce to nawet nie musisz odkręcać visco.

Przede wszystkim musisz mieć zimny samochód bo grzebanie przy ciepłej chłodnicy to łapy poparzone. Najpierw musisz spuścić płyn ze zbiorniczka wspomagania. Najlepiej jest po prostu zdjąć węże dochodzące do tej chłodniczki, podstawić słoiczek i już płyn płynie. Węże są na szybkozłączki, pociągasz za pierścień plastikowy i mocnym ruchem ściągasz wąż. Warto odkręcić korek na zbiorniczku, spływa szybciej.

Potem odkręcasz mocowania chłodnicy, unosisz ją lekko do góry i wysuwasz z mocowań które są po bokach i na dole. Nie musisz odkręcać węży od chłodnicy.

W szczelinę między chłodnicą a chłodnicą klimy wkładasz rękę i wyciągasz tą aluminiową rurkę. Jest na zatrzaskach a miejsca mało więc trzeba się trochę nagimnastykować. To tu potrzebne są te giętkie ręce.

Potem wkładasz nową rurkę i skręcasz wszystko w odwrotnej kolejności.

Na koniec zalewasz płyn do zbiorniczka wspomagania odpalasz silnik i kilka razy kręcisz kierownicą od dechy do dechy żeby odpowietrzyć. Ew. dolać płynu do zbiorniczka. I gotowe.

Opis dotyczy e39 po lifcie, silnik 2.5d.

Musisz mieć ok 0,5 l płynu do wspomagania, szmatę do wytarcia płynu co ucieknie, podstawowe narzędzia, no i oczywiście nową chłodniczkę (w ASO 150 zł brutto). Poza tym warto przeczyścić chłodnicę wody i klimy jak już są rozsunięte.

Całość zajęła mi ok 2 godzin z czego ok 40 minut czyściłem chłodnice.

Gdybyś chciał więcej info to służę.

Pozdro

Marek

Opublikowano

@spider1

No to podrożało. Ja we wrześniu zapłaciłem dokładnie 154,57 zł w ASO Bawaria Motors Warszawa.

pozdro