Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Podczas postoju ewidentnie czuje luz na kierownicy,wyczuwalny przy krutkich ruchach kierownicą,koła przy tych ruchach nie ruszaja sie za bardzo a podczas jazdy ciezko maszyne utrzymać na drode juz nie mówie jak sa koleiny? Czym to może być spowodowane? Czy to bedzie cos w kolumnie kierowniczej? Da sie ten luz w jakimś stopniu zredukować? Stuków w zawieszeniu nie mam. Z góry dziekuje za cenne rady!
Opublikowano
Moze to byc luz na przekładni - mozna go doregulować na ślimaku srubą imbusową przy czym pamietać z 180 stopi obrotu to juz duzo - nalezy to robić z wczuciem i kontrolowac
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Panowie dzieki za rade sprawdze tego krzyżaka a odnosnie luzu na przekładni to samemu dam sobie rade z tym? Na kanał trzeba wjezdzać? Gdzie to sie znajduje? Dziekuje za rady odezwie sie jak to sprawdze i bede wiedział z czego wynikał ten luz pozdrawiam
Opublikowano
Panowie słuchajcie wjechałem dzis na diagnostyke luz jest na przekładni ale również jest do wymiany srodkowy drążek? Widziałem ewidentnie ze jest na nim luz. Czy po wymianie samego srodkowego drażka poprawi sie dużo? A i z tyłu też sa do wymiany jakieś dwa drążki czy coś nie wiem jak to sie nazywa małe połaczone ze soba ponoć koła tylnie sie schodza i sa do wymiany co o tym wszystkim myślicie?
Opublikowano
Wymien na poczatek drazek srodkowy. Czesto jest on przyczyna luzow w kierownicy. Jezeli to nie pomoze pokombinuj z przekladnia ale zbyt duzego luzu nie mozna usunac regulacja bo kierownica bedzie ciezko chodzic i nie bedzie wracac samoczynnie do pozycji poczatkowej.
Opublikowano
Właśnie jak byłem na diagnostyce to koleś mi dociągną jakś śrube pod silnikiem gdzies zaraz przy wchodzeniu do przekładni,sam nie wiem może troszke pomogło,jutro wymienie ten środkowy drążek dam znać jaki efekt. A jak sie nazywaja z tyłu w zawieszeniue te takie dwie śruby połaczone ze soba? Koleś powiedział że to sie łatwo wymienia tylko odkręcasz i wsadzasz nowe ale nie wiem jak to sie fachowo nazywa czy to za drążki czy co? nie moge znależć tego na allegro? hmm pozdrawiam
Opublikowano
daleki -sprecyzuj to jest w ksztalcie ósemki z dwoma pionowymi śrubami ? wewnątrz sa tulejki gum. -metal. które amortyzuja połączenie z wachaczem tylnym [ponieważ takie są w e34 nie wiem czy w twojej jest to samo?] :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
Tak to jest właśnie coś takiego! A jeszcze coś kupiłem dzisiaj drążek srodkowy,z jednej strony ta metalowa śruba rusza sie a ta druga jest na sztywno czy to tak ma być?
Opublikowano
Tak to jest właśnie coś takiego! A jeszcze coś kupiłem dzisiaj drążek srodkowy,z jednej strony ta metalowa śruba rusza sie a ta druga jest na sztywno czy to tak ma być?
tak ma być a element o który ci chodzi to zapewne nr 6 - tzw. ósemka.

http://img224.imageshack.us/img224/7113/10ud3.png[/code]

Opublikowano
Tak dokladnie o to chodzi jaka to ma role w zawieszeniu? A własnie a jak wygląda sprawa sprężyn tylnich czy są one oparte na jakiś gumach? Bo w jednym kole jak wjeżdżam w dziure dziwnie coś piszczy? Odgłos podobny jak by jakies plastiki sie ocierały? Moja E 34 to kombik Co myślicie co tam może skrzypieć?
Opublikowano
Spręzyny sa wsparte na poduszkach gumowyh (czesto opisywano ze potrafią własnie te poduszki piszczeć) a rolę ósemki to miedzy innymi stabilnosć tyłu - jak wozi tył (pływa) to miedzyinnymi one za to są odpowiadają.
Opublikowano
Słuchajcie wymieniłem ten środkowy drążek,koleś dokrecił mi troszke na kolumnie kierowniczej śrube i jak ręką odjął,luzy sie potraciły. Teraz jak by ktoś miał luz na kierownicy to powinien obadać wszystkie drążki. Panowie dziekuje za wszelką pomoc i mam nadzieje że długo tu nie zagoszcze pozdrawiam wszystkich :-)
Opublikowano
Oczywiście że można. Środkowy drążek kosztował niecałe 200 PLN a wymiana 40 PLN ale efekt po wymianie jest wart tego pozdrawiam :-)