Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam mały problem z moim autkiem.

Głównym problemem jest to że auto przegrzewa sie przy wyższych prędkościach, wskazówka temp wskakuje aż na czerwone pole po przejechaniu kilometra max kilku, natomiast po puszczeniu gazu w ciągu 10-20s wraca na środkowe położenie, co ciekawe ogrzewanie w tym czasie(w pozycji na full) nie działa tak jak powinno, dopiero po pewnym czasie grzeje mocno(kiedy auto już wróci do norm temp). Na początku zmieniłem termostat-pomogło troche w tym że szybciej osiąga normalną temp po odpaleniu(stary sie nie domykał całkowicie), natomiast przegrzewa sie dalej. Płyn uzupełniałem, układ odpowietrzałem.

Zastanawiam sie nad chłodnicą lub pompą wody, lecz zanim sie zabiore do remontów może ktoś wspomoże mnie swoim doświadczeniem.(':modlitwa:')

Pozdrawiam

Damian

Opublikowano

Cze

problem ktory opisujesz niemal napewno dotyczy uszkodzonej pompy wodnej,znajomy mial podobnie i po jakims czasie przegzal silnik wiec radze ja wymienic i to szybko bo szkoda silnika. POMOZE NA 100%

BMW 320 E36
Opublikowano

po pierwsze podjedz gdzieś do warsztatu niech sprawdzą czy to nie uszczelka pod głowicą :)

Po drugie zobacz czy działa ci visko.

po trzecie sprawdź termostat.

a na końcu pompa... chociaż więcej pewności jest ze to pompa :)

ale visko możesz sam sprawdzić, termostat jest tani.... dlatego myślę ze od tego powinieneś zacząć :)

Opublikowano
Na 99% jest to pompa wody która moze mieć poobrywane łopatki, które sa odpowiedzialne za chłodzenie .
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi.

Ale widze że 'marcie' nie doczytał:)-termostat już wymieniłem, uszczelka nie jest bo sprawdzałem, więc biore się w sobote za wymiane pompy...słyszałem właśnie że łopatki są plastikowe i sie ułamują. Zamiennik kosztuje ok. 100 zł z aluminiowym wirnikiem także nie jest źle.

Zaraz po wymianie podziele sie wrażeniami

Pozdrawiam

Damian :)

Opublikowano

No i zgodnie z obietnicą chwalę się. Otóż po rozebraniu okazało się że to jednak pompa. Oberwany plastikowy wirnik!! Po zbliżeniu na fotce widać jak jest popękany.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc...

http://xs413.xs.to/xs413/07116/pompa.gif.xs.jpg

...ale nie ma zbyt łatwo. Kolejny defekt przy naprawie tym razem, chwila nieuwagi i cyk...u mnie ciężko taką obudowe dostać, ma ktos może jakiś pomysł czy pozstaje ASO?

http://xs413.xs.to/xs413/07116/obudowa.gif.xs.jpg

Opublikowano
ostatnio sam takowo wymienialem ja kupywalem w serwisie BMW koszt 60zl o dziwo w sklepie byla po 80zl
Kierowco jeszcze dyszka zajrzyjmy smierci w oczy !!