Skocz do zawartości

Naprawa skrzyni automatycznej czy wymiana na drugą ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Zrobiłem testy hydrauliczne mojej skrzyni i okazało się że do wymiany mam

zawór regulacji ciśnienia nr kat. 24 32 1 423 988

oraz trzy zawory wykonawcze nr kat. 24 33 7 504 753

W sumie z robocizną i olejem wyjdzie ok 4000 tyś zł.

Powiedzcie mi czy lepiej kupić drugą skrzynię czy może naprawiać tą ?

Jak to jest z rozbieranymi skrzyniami ?

Może znacie jakieś miejsca w Polsce gdzie handlują używkami ?

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano

rzecz też poważna jak zaczniesz robić cos u badziewiaży stracisz troche czasu i nerwów

w okolicach wawy jest kilka warsztatów maja swoje stronki w necie ale jest tez jakieś forum tylko do asb

napisz do gościa z frankfurtu zobacz co Ci ciekawego odpisze to nic nie kosztuje porównaj z ofertą w Polsce i sie zastanów

Opublikowano

Czy ten gość z niemiec nie jest przypadkiem bratem Olczaka ?

:?:

Nie ważne.Myślałem że ich znasz :)

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano
A czy do E39 530D 184 PS 1999 r.sktrzynia A5S360 ,bedzia pasowała od

530D 194PS A5S390 z 2003 roku, nie chodzi o samo mocowanie ale o elektronike?

Wiem że też masz taki problem, ale dostałem cynk co moze być przyczyną. Trzeba zmienić filtr powietrza i filtr paliwa.

Podobno kiedy te dwa filtry są zapchane to potrafi świrować elektronika.

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano

Wiem że też masz taki problem, ale dostałem cynk co moze być przyczyną. Trzeba zmienić filtr powietrza i filtr paliwa.

Filtry powietrza i paliwa :?:

Opublikowano

Tak. Dostałem informacje od tych ludzi z niemiec (link na górze),że zanim sie rozbierze skrzynie i wejdzie się w koszta lepiej zrobić podstawowe czynności.

Jeżeli wymienialiśmy już olej w skrzyni to zostały filtry powietrza i paliwa. Dlaczego ?

A no dlatego że przyczyną naszych problemów może być sam silnik i jego komputer, który dostaje błędne informacje o przełorzeniu biegu poprzez właśnie zapchany filtr :)

Skrzynia zmieni bieg dopiero, kiedy przy określonej pozycji gazu i właściwych dla danego biegu obrotach silnika osiągnie odpowiednią prędkość.

Jeżeli więc jest zapchany filtr paliwa lub powietrza i silnik się "nie wkręca" to skrzynia sie sama nie domyśli że już czas na zmiany :-)

Ja na pewno je wymienie i oby to było to...

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano

Tak. Dostałem informacje od tych ludzi z niemiec (link na górze),że zanim sie rozbierze skrzynie i wejdzie się w koszta lepiej zrobić podstawowe czynności.

Jeżeli wymienialiśmy już olej w skrzyni to zostały filtry powietrza i paliwa. Dlaczego ?

A no dlatego że przyczyną naszych problemów może być sam silnik i jego komputer, który dostaje błędne informacje o przełorzeniu biegu poprzez właśnie zapchany filtr :)

Skrzynia zmieni bieg dopiero, kiedy przy określonej pozycji gazu i właściwych dla danego biegu obrotach silnika osiągnie odpowiednią prędkość.

Jeżeli więc jest zapchany filtr paliwa lub powietrza i silnik się "nie wkręca" to skrzynia sie sama nie domyśli że już czas na zmiany :-)

Ja na pewno je wymienie i oby to było to...

OK zmieniam filtry!!!

Opublikowano
no właśnie pavlo opisz co dalej? ciekawi jesteśmy.
Podjechali ułani pod okienko beemką siódemką.
Opublikowano

Już jestem :)

Byłem dzisiaj na Ojcowskiej i wymieniłem te filtry.

Przy okazji wymieniłem też olej w motorze.

ps. ciekawy warsztat :roll:

Wyjechałem na drogę i gaz do dechy. No i jest OK :dance:

Skrzynia elegancko zmienia biegi, nie ma najmniejszego problemu :dance:

Teraz narzuca sie pytanie. Czy serwis skrzyń w Nadarzynie z panem Olczakiem na czele chciał mnie delikatnie mówiąć naciągnąć na 4000zł ?

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano
uzywana to kot w worku,lepiej dobrze naprawić

albo spróbuj tutaj bardzo sympatyczny gość może ma coś od ręki z gwarancją

http://www.getriebe-frankfurt.de/firma_pl.html

Pozdrawiam

Tora dzięki wielkie za podsunięcie tych ludzi. Facet wiedział co mówi.

A dzięki tobie zaoszczędziłem pare tysis, także jestem winien buteleczke :8)

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano

miło jest komuś pomóc lub dobrze doradzić po to jest własnie to forum

ale ciekawy wątek to Olczak z Nadarzyna i te testy hydrauliczne plus wycena na 4.000zł a przecież byłeś u zawodowca.

Ciekawe co by teraz na to powiedział ten spec od skrzyń.Tez kiedys miałem mały problem z asb i usłyszałem w tym samym miejscu że to chyba zawór nie trzyma ale okaże sie dopiero jak rozbierze cos mnie to nie przekonało i trafiłem na stronkę tego gościa z Frankfurtu dzięki jego radom problem znikł.

Może powinienes dać tą historię do NIE POLECAM żeby inni wiedzieli do kogo jadą,przemyśl to

a za buteleczke wielkie dzięki (polecam Danielsa) wypij z dobrym humorem że skrzynia jest ok jedynie pomyśl o zmianie płynu w automacie jak masz większy przebieg zeby w przysłości naprawde nie reperować

Pozdrawiam

Opublikowano

To jeszcze raz dziękuje :)

Co do Olczaka ? Hmmm....ciężko wyczuć czy naprawde chciał mnie oszukać.

Nie wiem jak podejść do tematu. Chyba poprostu pozostawie tą sprawe tak jak jest teraz i już. Nie znam sie na tym i ciężko będzie mi udowodnić próbę oszustwa.

Myślałem żeby do niego zadzwonić i mu powiedzieć o tym filtrze ale wydaje mi się że w tym temacie by mnie poprostu zagadał.

Cieszę się natomiast że istnieje nasze forum i ludzie którzy chcą pomóc :cool2:

Pozdrawiam,

Pavlo.

Opublikowano

Witam!

Ja rowniez mialem problem z automatem w mojej 5, a na dodatek posiadam jeszcze skrzynie produkcji GM. Bylem w dwoch serwisach i z kilkoma rozmawialem, diagnozy rozne, w koncu trafilem do autoryzowanego dealera BMW w Gdyni - FOTA i oni podsuneli mi zupelnie darmowo odpowiedz na moj problem (wielki zdziwienie mnie ogarnelo kiedy za niemal 3h sprawdzania i testowania mojego autka nie wzieli ani zlotowki...!!) Niestety naprawa skrzyni w ich wykonaniu wiazala sie z olbrzymimi kosztami, wiec zdecydowalem sie na kogos innego...

I tak trafilem do Poznania (dla nie zorientowanych 350km w jedna strone ;) ) do firmy Pana Janusza Walkowiaka AUTO NAPRAWA - czlowiek jest mistrzem jezeli chodzi o wszelkiego rodzaju automaty!! Jest od wielu lat na rynku, ma bardzo profesjonalny serwis, zna sie na tym co robi, jest zaprzyjazniony z Politechnika Poznanska , nie nabija nikogo w butelke i nikogo nie oszukuje, zawsze jasno i dokladnie wytlumaczy co i jak i jeszcze przed rozpoczeciem naprawy powie ile co ma kosztowac i nie bedzie ani grosza wiecej!!! Zalatwi czesci i udziela gwarancji, zrobi jazdy probne itd... Naprawde POLECAM!!! jak ktos nie daje sobie rady... Jezeli ktos bedzie szukal kontaktu to jest jego stronka: http://www.autonaprawa-walkowiak.com.pl/kontakt_cala.html

Pozdrawiam!!!

Opublikowano

I tak trafilem do Poznania (dla nie zorientowanych 350km w jedna strone ;) ) do firmy Pana Janusza Walkowiaka AUTO NAPRAWA - czlowiek jest mistrzem jezeli chodzi o wszelkiego rodzaju automaty!! Jest od wielu lat na rynku, ma bardzo profesjonalny serwis, zna sie na tym co robi, jest zaprzyjazniony z Politechnika Poznanska , nie nabija nikogo w butelke i nikogo nie oszukuje, zawsze jasno i dokladnie wytlumaczy co i jak i jeszcze przed rozpoczeciem naprawy powie ile co ma kosztowac i nie bedzie ani grosza wiecej!!! Zalatwi czesci i udziela gwarancji, zrobi jazdy probne itd... Naprawde POLECAM!!! jak ktos nie daje sobie rady... Jezeli ktos bedzie szukal kontaktu to jest jego stronka: http://www.autonaprawa-walkowiak.com.pl/kontakt_cala.html

Pozdrawiam!!!

pachnie mi commercial

• 6 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego jakie miałeś objawy początkowe?

Widziałeś datę ostatniego posta ???

Nawet gdyby Ci odpisał to i tak już pewnie zapomniał jakie były objawy :D