Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy w 735iA z silnikiem M30 jest wtryskiwacz rozruchowy? Jeśli tak, gdzie go szukać.

Mam problemy z odpalaniem w niskiej temperaturze i tak sobie myślę... może ten wtryskiwacz jest przytkany?

Poza tym pytanie. Czy zdrowe M30 ma odpalać "z pół obrotu" czy po sekundzie? Moje najszybciej odpala gdzieś po sekundzie, a ktoś mi ostatnio powiedział że "być może taki system wtrysku i tak ma być". Jak to jest?

Pozdrawiam

Opublikowano

Siemanko!

Ostatnio ściągałem kolektor ssący a razem z nim wtryskiwacze i jest ich tam 6, po jednym na każdy cylinder, to raczej nie ma tam czegoś takiego jak wtr. rozruchowy, szczerze mowiac to nigdy o czyms takim nie słyszałem :? ale jeszcze młody jestem to moge sie mylić :wink: :P

A co do odpalania to moja jak jest ciepła i ma dobrze naładowany akumulator to odpala tak jak mówisz - z półobrotu :D Także to nie taki system, paliwo w listwie cały czas jest pod ciśnieniem(przynajmniej powinno)

http://img412.imageshack.us/img412/7442/niskamala0udjt7.jpg
Opublikowano

nie masz czegos takiego jak wtryskiwacz rozruchowy - komputer steruje dawka i jak silnik jest zimny to daj wiecej paliwa ( cos jak ssanie ) ...

co do odpalania - jak po sekundzie to wszystko jest dobrze - moje m60 ( i kazde inne ) odpala po ok 2 obr silnika ( trwa to bardzo krotko bo rozrusznik kreci sie bardzo szybko ) - z tego co pamietam to tak jest zprogramowany komp - bo w dobrym silniku i z dobrym olejem po 2 obr walu zrobi sie cisnienie oleju - wiec silnik nie pracuje na sucho ( chociaz wiadomo ze smarowanie w tak krotkim czasie wszedzie nie dotrze )

Opublikowano

Witam!

Nie wiem jak u mnie jest z paleniem. Pali zawsze i bez zadnych problemow.

Natomiast co innego mi chodzi po glowie.

Rano po odpaleniu gdy temp jest w okolicach -6st np to jak powinno sie zachowywac auto.

Tak jak mowielm odpala bez zajakniecia przez jakas sekunde - dwie ma obroty powyzej 1000rpm a nastepnie spadaja do ok 800( tak jak na rozgrzanym silniku).Nic silnikiem ni trzesie, nie gasnie, wszystko jest ok. Moje pytanie czy to normalne, czy np powinny obroty po odpaleniu rano na zimnym silniku utrzymywac sie wyzej ( tak jakby na ssaniu)??

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Witam!

Nie wiem jak u mnie jest z paleniem. Pali zawsze i bez zadnych problemow.

Natomiast co innego mi chodzi po glowie.

Rano po odpaleniu gdy temp jest w okolicach -6st np to jak powinno sie zachowywac auto.

Tak jak mowielm odpala bez zajakniecia przez jakas sekunde - dwie ma obroty powyzej 1000rpm a nastepnie spadaja do ok 800( tak jak na rozgrzanym silniku).Nic silnikiem ni trzesie, nie gasnie, wszystko jest ok. Moje pytanie czy to normalne, czy np powinny obroty po odpaleniu rano na zimnym silniku utrzymywac sie wyzej ( tak jakby na ssaniu)??

Wlasnie opisales jak twoja Beti odpalila wyjezdzajac z fabryki :D

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
Nawet nie wiesz jaka przyjemnosc mi tym zdaniem zrobilres:)

Miałbym wielką prośbe :) Masz jakiś telefon z możliwościa nagrywania filmów bądź aparat foto? :) Po Twoich postach widzę że Twoje M30 jest raczej w stanie idealnym... może nakręciłbyś mi jego pracę? Tzn. najlepiej na zimnym to odpalanie, i potem chwilkę pracy z otwartą maską.

Chciałbym zobaczyć jak im "trzęsie" :) Wiadomo - pewnie bardzo mało, ale ciekaw jestem ile w zadbanym M30 to norma i jak bardzo mi do niej brakuje.

Masz katalizator?

Pozdrawiam

Opublikowano

Michael nie ma sprawy.

Dzisiaj rano nagralem 2 filmiki telefonem i zaraz je przerzuce na kompa i zobacze jakiej jakosci sa.

Nie wiem jak wrzucic je na neta wiec prawdopodobnie przesle Ci je na priv lub @.

Pozdrawiam

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl