Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Dzisiaj rano tem. -8. Przy zapalaniu odczułem i usłyszałem zgrzyt, nie wiem czy mam się już bać czy jeszcze nie.

Opublikowano

Witam Dzisiaj było to samo, przyodpalaniu po nocy znowy zgrzyt i jest on odczuwalny na dole w okolicach silnika.

Czy to może być ze skrzni auto.? Czy ona pracuje przy rozruchu.?

Olej wymieniałem w skrzyni około 12000 tys km temu, a olej w silniku jakieś 2000 km.

Zaznacze że to sie dzieje tylko jak jest duży mróz.

Proszę o opinie

Opublikowano

to juz cieższa sprawa ...

najlepiej postawic samochod na kanale , czekac az ostygnie i podczas odpalania sluchac pod spodem z ktorego miajsca dochodza dzwieki -chodz to moze byc trudne , bo metal bardzo dobrze przenosci drgania ( dzwieki )

Opublikowano

Cześć !

Całkiem możliwe jest że bendix po zazębieniu z wieńcem cofa się dość opieszale,co przy tych temperaturach zrozumiałe bo smar na osi wirnika gęstnieje i może przez chwilę pracuje razem z silnikiem stąd zgrzyt.

Rozumowanie takie ma sens jeżeli powyższa sytuacja występuje jedynie na zimnym silniku.

Opublikowano
Niech ci ktos wyjmie rozrusznik i popatrzy co mu tam nie pasi,przy okazji wyczysci i nasmaruje co trzeba.A jesli masz automat to natychmiast!