Skocz do zawartości

Automat - zablokowany na "D", blokada rozrusznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam następujacy problem z moją E39:

Po przekręceniu kluczyka w stacyjce na displeju licznika zapala się literka D ( drive ) sygnalizująca stan skrzyni biegów.

Pozycja D blokuje możliwość uruchomienia silnika ( rozrusznik startuje tylko w pozycji P ).

Ciekawostką jest fakt, że po przyciśnięciu pedału hamulca mogę ruszać dzwignią i zapalają mi się wszystkie lampki przy dźwigni, natomiast na liczniku cały czas jest literka D :doh: .

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ?

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

Witam ponownie !

Widze, a właciwie to nie widzę żadnych podpowiedzi :wink:

Dochodzenia cišg dalszy.

Za radš fachowców ze Rzgowskiej i w, Teresy ( wielkie podziękowanie za powięcony czas i porady ) postanowiłem sprawdzić zadajniki położenia dwigni.

Rozebrałem tunel aby dostać się do pierwszego zadajnika .

Po wymontowaniu okazało się że styki sš ok, niestety patrzšc na połšczenia, styki te sterujš tylko i wyłšcznie lampkami przy dzwigni nie wpływajšc na system.

Problem przeniósł sie do poziomu drugiego zadajnika umocowanego przy samej skrzyni biegów na dwigni poruszanej cięgłem z kabiny ( ten jest bardziej istotny dla całego systemu).

Niestety, tutaj musiałem odpucić ze wzgledu na brak kanału :( i brak możliwoci zajrzenia pod samochód.

Aby się przygotowac do dalszego etapu wycišgnšłem WDS aby zobaczyć jak wyglšda ten zadajnik i gdzie jest zamontowany, przy okazji okazało się że ten czujnik jest zasilany razem z czujnikami oleju i temperatury przez bezpiecznik nr 15 - i to był strzał w dziesištkę.

Po wymianie bezpiecznika nastšpił prawidłowy odczyt ze skrzyni i dało się uruchomić silnik.

Wszystko jest Ok, pozostało jednak sprawdzenie dlaczego się przepalił.

Może to głupstwo, ale może też, ta wiedza komu się przyda.

Pozdrawiam i zamykam temat

Andrzej