Skocz do zawartości

Metaliczny dzwiek pod kolektorem i szmer w BMW E30 1.8is-e

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
co moze stukac w silniku jesli hydraulika jest ok??? walek brzytwa.hydropopychacze ok. Co[ miedzy kolektorem ssacym a blokiem . w tych okolicach sBysz jakby klamka sie urwaBa ale co to mo|e by skoro jest ok. czy|by wtryski potrafiBy wydawac taki d|wik? a spalanie stukowe? czym to sie objawia? to znaczy co powoduje spalanie stukowe?
Opublikowano

Siema,

Jak masz takie lekkie stukanie to są to hydrauliczne popychacze zaworów, często padają w is'ach, z resztą w prawie każdej e30. U mnie jest to samo, jeden lekko zaczyna cykać. Jak lekko cyka przy zimnym silniku i potem ucichnie to jeszcze luz, Jak ci walą na okragło to wymianka bo ci się klawiatura posypie. Koszt wymiany wszystkich 16 oczywiscie oryginały to ok 900-1000 zeta. Ja zamieników nie wstawiam do takiej maszyny, tym bardziej nie radzę zamienników do popychaczy. Jak zalałem Castrola GTX Magnatec od razu cisza... :)

Pozdr

Opublikowano
czytaj uwaznie kolega helmut76 pisze ze hydro popychacze ok.U mnie z castrolem bylo odwrotnie zaczaly cykac.Wedlug mnie castrol magnatec to przereklamowany badziew
Opublikowano

Czasem pompa wodna przed wyzionięciem ducha tak podzwania. Trudno zlokalizować ten dźwięk, ale brzmi bardzo podobnie do sypiącego się rozrządu.

Jak masz możliwość to zdejmij pasek i zprawdź czy wszystko ok.

Po przejechaniu jakichś 100 km ten dźwięk staje się wyraźnie głośniejszy.

Pozdrawiam

Jacunio

Opublikowano
powiem ci z ekur... moze i dobrze gadasz stary bo to mi tak dziwnie stuka/Poza tym to czasem mam wrazenie jakby dzwiek przypominaB obcieranie Bancuszka rozrzadu o obudowe - oslone . ale tak sie dzieje raz dwa na tydzien i ustaje ... dziwne . ciekawe czy do e30 is dostane pompe ..
Opublikowano

Ciekawe jak sprawdziłeś hydrauliki, to trudna sztuka. One zachowują się jak sprawne, są twarde, a zawory potrafią stukać.

Miałem kiedyś taki dziwny objaw klekotania i stukania, jakby coś rozpadło się w rozdzielaczu zapłonu lub jego okolicy...........okazało się po dłuższym szukaniu, że ten dźwięk to takie nietypowe skrzypienie paska klinowego.