Skocz do zawartości

BMW 2.5 tds dziwna sprawa z nastawnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam autko bmw 2.5 tds rok96 i miałem typowy objaw padnietego nastawnika. A wiec postawiłem do mechaniorów (www.dieselservis.pl) podpieli pod KTS 650 wyciagneli nastawnik (zeczywiscie był zasyfiony)wyczyscili wyregulowali dawke i zapłon itd. skasowali mnie 480 zł i autko dalej podszarpuje ale nie wtakim stanie.Miałem dwa blede wtym jeden został 144 regulacja poczatku wtrysku i 33 usterka nieznana. Prosze o napisanie co to za bład 33 jezeli ktos wie(szukałem).Jeszcze jedno pytanko czy regeneracja nastawnika polego na jego czyszczeniu bo moze Panowie mechanicy nie postarali sie i zle go zregenerowali.Prosze o jakies sugestie bo jak w tygodniu pojade na reklamacje to nie chciał by aby mi kit wciskali.

Dziekuje

Opublikowano

Witam

Nastawnik pompy wtryskowej można czyścić ale jeżeli jest uszkodzony, to nie można go regenerować!!! - poprostu się nie da (zadzwoń do serwisu Boscha). Należy wymienić na inny sprawny (nowy ok. 2000 zł) lub całą pompę wtryskową.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam! Napisz jaki masz przebieg. Bo ten problem z początkiem wtrysku to pewnie wyciągniety łańcuch rozrządu. Ja ostatnio wymieniałem u siebie mam 200tys przebiegu i jak się okazało rozrząd był na wykończeniu. Po wymianie auto zaczeło dobrze palić na ciepłym, równiej pracowac ogólnie chodzi przyjemniej. Jeśli ktoś mówi że w TDS-ach się nie wymienia rozrządu to go nie słuchaj. Z tego co ja się dowiedziałem po około 200tys powinno się wymieniać i u mnie się to sprawdziło. A ja nie miałem żadnych obiawów w stylu falowanie obrotów.

Kilku mechaników mnie wcześniej odsyłało bo twierdzili ze rozrzad jest napewno dobry i kazali mi szukać przyczyny w pompie. Niestety wychodzi poziom wiedzy na temat silników naszych rodzimych fachurów.