Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie do znawcow tej marki czy podczas poracy silnika na 500 obrotow ma sie prawo palic lampka cisnienia oleju dlamnie niepowina sie palic a własciciel twierdzi zemoze sie palic dziekuje za odpowiedzi
Opublikowano

przy odpalonym sprawnym silniku lampka nie ma prawa sie palic ( z wjatkiem tych kilku sekund o ktorych pisze J E L I T O )

sprzedajacy sciemnia

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Pozwole sobie podpiac sie do tematu!

Dzisiaj po przejechaniu 500 metrow zaswiecila mi sie lampka od cisnienia!

Wylaczylem silnik,otworzylem mache i stwierdzilem ,ze nie ma zadnych wyciekow ,stan oleju max,czyli wszystko ok.Odpalilem ,przejechalem ok 100 km i sytuacja sie nie powtorzyla.Silnik chodzi rownoutko,dosyc cicho jak na m 40.

Czy moglo sie cos pochrzanic w czujniku,np:jakies chwilowe zmasowanie?

Cala sytuacja miala miejsce w chwile po otwarciu nagrzewnicy i wlaczeniu nawiewu,ale ,to chyba nie ma nic do rzeczy,chociaz juz nie takie cuda sie zdarzaly.

moze ktos mial podona sytuacje?

pozdrawiam

Opublikowano
Mam pytanie do znawcow tej marki czy podczas poracy silnika na 500 obrotow ma sie prawo palic lampka cisnienia oleju dlamnie niepowina sie palic a własciciel twierdzi zemoze sie palic dziekuje za odpowiedzi

roznie z tym moze byc

lampka nie powinna sie palic oprocz odpalania i chwili po.

jest kilka mozliwosci takiego stanu rzeczy

moze byc pompa olejowa

moze byc za rzadki olej

moze padniety jakis czujnik.

duzo zalezne jest od przebiegu

jezeli chcesz kupic taki samochod to kup moto doktor ktory jest gesty koszuje kolo 30zl wlej do silnika i sprawdz czy sie pali lampka.

jak tak to sobie daruj

a jak nie to lej gestszy olej

Opublikowano

Witam

Doczytalem sie,ze najczestsza przyczyna zapalania lampki cisnienia,

jest zanieczyszczenie zaworu pompy olejowej.

Podali taez,ze zapalanie sie lampki na wolnych obrotach,nie swiadczy o uszkodzeniu silnika,jezeli po dodaniu gazu lampka gasnie.

Co ciekawe ,taka sma instrukcje mial Fiat 125p :P

Zalecenia:Wymienic sprezyne zaworu cisnieniowego pompy olejowej.Prawidlowo sprezyna ma miec dlugosc 68 mm.Ew.wyczyscic stara i ja rozciagnac :P

pozdrawiam

Opublikowano
Witam ...przy takich malych obrotach jak pisze/500/to kontrolka ma prawo sie zapalic szczegolnie jak jest silnik goracy i olej zadszy /zalezy jeszcze od oleju i przebiegu/obroty powinny byc automat 600/700 a manual 800/900...jak sa za male obroty to jest miejsze cisnienie i czujnik zapala kontrolke.....
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@ belgus:

miałem podobną sytuację - jechałem spokojnie drogą ok 90km/h i nagle zapaliła się kontrolka oleju. Zgasiłem silnik, sprawdziłem czy wszystko gra, następnie odpaliłem silnik i wszystko było znowu wporządku. Sytuacja się nie powtórzyła. Dodam że zdarzyło się to jeden dzień po zmianie oleju.