Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem i nie bardzo wiem co robić:

Wymieniłem amortyzatory ( nowe Bilstein b4 ) i sprężyny ( nowe k&r ) i tył strasznie nisko siedzi.Jak go podnieść? Są podobno jakieś gumy , które sie wkłada miedzy sprężyny ale na forum znalazłem wiecej opnii negatywnych niż pozytywnych.Czy pozostaje tylko wymiana na nowe sprężyny ( jakie?)

525 tds touring 93'

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
ja zamowilem gumy-.........niech gadaja nigdy nie mozna zamknac ust wszystkim-moj ojciec mial uczucie dobijania na dziurach w nowiutkim Toledo i zalozyl mu facet takie gumy w jakiejs wulkanizacji a powiem ze nie pogorszylo sie wrecz dobijanie nie bylo juz tak sztywne i mocne ale bardziej stlumione Edytowane przez czestek1
Opublikowano

Witam

Czytałem wszystkie tematy na forum, jednak e 34 touring nie ma mowy.

Sprężyny kupiłem zwykłe ( zresztą od jednego z forumowiczów )a obniżanych aut sie wystrzegam, bo nie są na nasze drogi.

Wydaje mi sie , że problem jest w miękkości sprężyny.

Może wypróbuje na początek gumy, dzięki za informacje.

Pozdrawiam

Opublikowano
ja mam wsadzone w e30 touring z tylu zolte bilsteiny i wlasnie gumy w seryjnych sprezynach bo tyl za nisko siedzial. w tym momencie auto jest wypoziomowane na rowno, tylne zawieszenie jest sztywniejsze, ujemnych rezultatow nie zaobserwowalem
Opublikowano

Witam

Zastosowanie gum podwyższy ci samochów ale odczujesz na komforcie ponieważ skrócisz w ten sposób pracę sprężyny

Ja swój tył podwyższyłem zakładając tuleję dystansową nad górne mocowanie amortyzatora. W ten sposób przesunołem całą kolumnę w dół o 2 cm co zaowocowało podniesieniem tyłu prawie o 4 cm gdyż zastosowało się dziwne prawo matematyki o którym by wiele pisać

Dzięki temu komfort i praca zawieszenia się nie zmieniła a autko mam wyżej

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Podwyższyłem tył rozciągając sprężyny, wiem że to tylko czasowe rozwiązanie ale jeżdzi ok.

Wszystkim którzy będą wymieniać zawieszenie radze zawsze zabezpieczyć sie , bo nie zawsze to co napisane na pudełku musi pasować.

Pozdrawiam

Wesołych Świąt !

Opublikowano
wprawdzie to tylko e30 ale tak kiedys sie zastanawialem nad tumi odbojami nie wiem czy to o tych gumach piszecie czy nie.....??? mi chodzi o numer 15 co to takiego i czemu sa rozne tego wysokosci od 5 do 15mm skoro tak na tym psy wieszcie??? http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AF91&mospid=47256&btnr=33_0325&hg=33&fg=45
POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
Takie gumy,nawet u mnie się niezle sprzedaja,zakłada się na warsztacie.Montaż jest bardzo prosty.Takie gumy nawet sporo podwyższają samochód.

bajka, ja miałem taki problem w dwóch autach i go rozwiązałem w nastepujący sposób: nie pomogły gumy, więc pojechałem do faceta , który dorabia resory, On mi rozciągnął oryginalne sprężyny , zahartował i od tej pory/ 6 mies/ mam spokój. Dla Warszawiaków i nie tylko podaję adres: Strzelecka, niedaleko sklepu BMW

Opublikowano
Ja u siebie w POLOJNEZIE podkładałem połówkę pióra pomocniczego i jest luks,ale BMW ma sprężyny,to można właśnie je rozciągać-nie wiem na jak długo to wytrzyma.Ja kiedyś przed podłożeniem pióra w POLONEZIE klepałem resory,samochód podniósł się sporo,ale na krótką metę.
Opublikowano
do e34 firma KW robi specjalne wzmocnione sprezyny - tyl idzie dobre 3 cm w gore. Dostepne w dobrych sklepach - cana za sztuke ok 200 pln.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja w poprzedniej e34 touring pojechalem do goscia ktory zajmuje sie regeneracja/hartowaniem/wymiana sprezyn. za 250pln (cena kompletu i roboty) wrzucil mi twardsze i byl spokoj. autko stalo sie twardsze i stalo znacznie wyzej, ale po czasie sie to ladnie ulozyli i byl git, stalo jak nowka z fabryki.

aha: stare sobie zabral. pewnie je rozciagnie, zahartuje i sprzeda nastepnemu :-)

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]