Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!!! Może pytanie być smiesznym i głupim jednak zapytam. Jeżeli kupie sobie radio CB to co mi to da???!!! Nie mjąć CB radio co tracę???? A mając CB Radio co zyskuje??? Nigdy nie miałem tego.

A JAKIE POLECALIBYSCIE KUPIĆ ??? POWIEM TAK ŻEBY NIE BYŁO TO Z NAJWYŻSZEJ PÓLKI ALE TEŻ NIE CHCE CZEGOŚ TANIEGO (BO WIADOMO, CHYBA ŻE SIE MYLĘ) CZYLI COŚ W MIARĘ DOBREGO TAK POWIEDZMY ZE ŚREDNIEJ PÓLKI?????!!!!!!

Edytowane przez skorpion
Opublikowano
CB radio daje Ci to, że masz kontakt z innymi kierowcami używających CB. W trakcie jazdy możesz się dowiedzieć gdzie aktualnie są roboty drogowe, czy na drodze którą jedziesz niema wypadku, lub czy "misie nie stoją z suszarką ;) Mozesz pogadać z kimś przez radio. Poza tym mozesz wezwać lub poprosić o pomoc ... wiele jest zastosowań CB radia

Niech moc (BMW) będzie z Wami :)

Szymon

Opublikowano
Witam!!! Może pytanie być smiesznym i głupim jednak zapytam. Jeżeli kupie sobie radio CB to co mi to da???!!! Nie mjąć CB radio co tracę???? A mając CB Radio co zyskuje??? Nigdy nie miałem tego.

A JAKIE POLECALIBYSCIE KUPIĆ ??? POWIEM TAK ŻEBY NIE BYŁO TO Z NAJWYŻSZEJ PÓLKI ALE TEŻ NIE CHCE CZEGOŚ TANIEGO (BO WIADOMO, CHYBA ŻE SIE MYLĘ) CZYLI COŚ W MIARĘ DOBREGO TAK POWIEDZMY ZE ŚREDNIEJ PÓLKI?????!!!!!!

Opublikowano
dokladnie ja uzywam rowniez radia jako nawigacji :) jezeli sie zgubie w jakims miescie badz czegos szukam zawsze mi pomoga ;)

No okej. czy nie lepiej użyć GPS-a do nawigacji. Wiem, nie każdy posiada, ale (CB radio) tez jest alternatywą. No i komunikacja..bezpośrednia, co jest fajną sprawą.

No tak.... jak się ma GPS-a i CB -radio, to w zasadzie nie ma miejsc do których by się nie dotarło.

Nie traktujcie mojego zdania, jako wyrocznię.... :) Poprostu tylko chciałem się w tym temacie wypowiedzieć. Sam używałem CB przedtem.. przeszedłem na GPS, ale pozostał sentyment do "gruszki"..To tyle..

Pozdrawiam

Irek

Opublikowano
wiesz co mialem nawigacje w palmtopie jakis czas temu ale denerwowalo mnie bo jaka bym nie zainstalowal mape lubila sie wieszac, zeby cos z tym zrobic musialem tawac i resetowac tak to lapie za gruszke i zawsze ktos pomoze :)
Opublikowano

CBradio i nawigacja nie zastąpią sie nawzajem , ale w połaczeniu swietnie sie uzupełniają.

Szkoda ze najczesciej kazdy kojarzy uzywanie CBradia jako 'antyradar".

Dzieki CBradiu jazda staje sie bezpieczniejsza, umozliwia bezposreni kontakt z innymi na drodze. Dzieki CB masz mozliwosc otrzymania pomocy jesli szukasz jakiegos miejsca w miescie, dowiesz sie o tym ze trasa jest dobrze przejezdna , jesli nie to dowiesz sie jak objechac, ktos da ostrzezenie ze za zakretem jest wypadek, w razie awarii szybciej otrzymasz pomoc i tak dalej. Jazdy ciezarówka bez CB to ja sobie nie wyobrazam, tam sie przydaje na kazdym kroku. Łatwo sie dogadac i ustąpic sobie pierwszenstwa na właczaniu np w rondo gdzie czasem bez pomocy kogos jest to niewykonalne, ostrzec w nocy kolege, który jedzie z tyłu przed rowerzystą co jest po poboczu drogi czy nawet dowiedziec sie gdzie po drodze mozna cos dobrego zjesc.

CB - polecam , super sprawa. :cool2:

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

Opublikowano
wiesz co mialem nawigacje w palmtopie jakis czas temu ale denerwowalo mnie bo jaka bym nie zainstalowal mape lubila sie wieszac, zeby cos z tym zrobic musialem tawac i resetowac tak to lapie za gruszke i zawsze ktos pomoze :)

Owszem to jest czasem problem, ale za granicą chyba tak łatwo nie łapiesz za gruchę.. :8) Chyba że znasz w miarę język, danego kraju lub uniwersalny...(angola :D )

Ja korzystam osobiście za granicą z palmy PC i docieram wmiarę do punktu docelowego. :)

Pozdrawiam

Irek

Opublikowano
z tanich a dobrych jest cobra dx19 i do tego antena ze 120-140cm najlepiej na uchwycie niz na magnesie a z drozszych inteki polecam wiadomo president jedna z wyzszych połek i cena tez wyzsza :) nie bierz anteny krotkiej bedziesz miał słaby zasieg chyba ze do wysokiego autka:)
Opublikowano

Ja mam Alana 78plus i do tego antenke na magnes sirio as 145 i jestem zadowolony

a w drugim aucie mam unidema 510 i antenke lerma

oba te zestawy z^%&cie odbieraja

pucha moze byc gorsza,wazne zeby antena byla lepsza(dobrej firmy)

Owszem to jest czasem problem, ale za granicą chyba tak łatwo nie łapiesz za gruchę.. :8) Chyba że znasz w miarę język, danego kraju lub uniwersalny...(angola :D )

i niemusisz znac jezyka,bo jest kanał 28 na ktorym nawijasz z ziomkami z PL

Opublikowano

Jak robisz traske na autostradzie i schowasz sie za tira bedzie Ci spala doslownie krople - brak oporu powietrza. Wystarczy dogadac sie z tirowcem przez CB i zaufac co juz nie jest takie łatwe no ale..

Mnie "za tirem" 320 km wyszlo na 16 litrach przy 90km/h na 5

http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

uniden pro 520 xl + antena hustler, calkiem przyzwoicie spisuje sie ten duet.

to taka podrobka presidenta harry II, niektorzy twierdza, ze lepiej slychac, ale czy ja wiem...

Opublikowano
U mnie w firmie chłopaki maja unidena 510xl+antenke hustler 140cm(chyba). Po dwóch latach tyrania dzień(bez weekendów) w dzień po 16 godzin niestety padł, za naprawe zapłaciłem 90zł i działa dalej :) Do swojego autka kupie unidena 520xl.