Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytam, bo taka właśnie kwota została wymieniona (sama robocizna!) w ponoć renomowanym warsztacie w Krakowie za wymianę uszczelek w mojej E39 :(. Silnik M52 2,8l. A może faktycznie powinno to tyle kosztować?

Pozdrawiam,

Altair

Opublikowano

Witam,

Mi za wymiane rozrzadu z uszczelka pod glowice krzykneli 6 tys zlotych w serwisie bmw.

Znajomy spec od bmw wymienil mi rozrzad i wzial za to bez czesci oczywiscie 200 eruo i jestem zadowolony.

Jak masz watpliwosci to popytaj sie w innych warsztatach lacznie z serwisem w tedy sie dowiesz czy to duzo

Pozdrawiam

Opublikowano

Myślę, ze w tej cenie powinien być zawarty większy zakres prac np planowanie, sprawdzanie szczelności i dotarcie gniazd zaoworowy z ewentualną wymianą uszczelniaczy.

Być może jest też tak jak u mojego brata architekta, gdy pojawia się lekarz lub prawnik cena jest dwa razy wyższa bo to wyjątkowe men...

Może należysz do specyficznej grupy klientów :) ze specjalnym cennikiem

Opublikowano
Myślę, ze w tej cenie powinien być zawarty większy zakres prac np planowanie, sprawdzanie szczelności i dotarcie gniazd zaoworowy z ewentualną wymianą uszczelniaczy.

Być może jest też tak jak u mojego brata architekta, gdy pojawia się lekarz lub prawnik cena jest dwa razy wyższa bo to wyjątkowe men...

Może należysz do specyficznej grupy klientów :) ze specjalnym cennikiem

jeszcze w innych jest tak ze jak widza BMW z mocnym silnikiem to cena od razu dwa razy w gore .. (ostatnio sie dowiedzialem w jednym warsztacie ze za wymiane klockow i tarcz z przodu bede musial zaplacic 110 zlotych .. podczac gdy w tym samym miejscu kilka miesiecy wczesniej w innym aucie zaplacilem 50 zlotych .. :mad2: )

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

Chodzi o całość robót związanych z wymianą uszczelek. Silnik jest prawdopodobnie przegrzany, nie daje się odpowietrzyć i znika płyn chłodniczy m. in. przez wydech. Okazało się, że trzeba przy okazji robić zawory i prowadnice (za drugie tyle). Ciekawe tylko, czy to wszystko jest rzeczywiście konieczne? Macie jakieś sugestie :?: :?: :?:

Pozdrawiam,

Altair

Opublikowano
Przy takich kosztach jakie Ci spiewają to może lepiej kupić drugi silnik. Kompletny w świetnym stanie można znaleźć za 3500-4500 zł.
Opublikowano
Ja za taką usługę, wraz z planowaniem głowicy i sprawdzeniem szczelności oraz wymian prowadnic zaworów i wymiana uszczelniaczy zapłaciłem 800zl
Opublikowano

Witam

Hehe Też mi się przegrzewał i płyn też ginął

Oczywiście diagnoza to uszczelka .... a g... prawda w moim przypadku wystarczyło wyminić wisko (150zł)

Więc zanim się rozbierze trzeba poprawnie zdiagnozować - to podstawa

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja za taką usługę, wraz z planowaniem głowicy i sprawdzeniem szczelności oraz wymian prowadnic zaworów i wymiana uszczelniaczy zapłaciłem 800zl

Dzięki, widzę że to jest jednak przegięcie z tą ceną - nawet biorąc poprawkę na Kraków i pewną renomę warsztatu :?. Ponad 2k złotych za samą robotę i jeszcze nie wiadomo czy głowica nie jest pęknięta :evil:. A swoją drogą, ciekawe ile by w ASO wzięli za taką wymianę uszczelki? Tam chyba mają jakieś stałe ceny, a nie użaleznione od chwilowego nastroju właściciela? :x

Pozdrawiam,

Altair

Opublikowano

Dzięki, widzę że to jest jednak przegięcie z tą ceną - nawet biorąc poprawkę na Kraków i pewną renomę warsztatu :?. Ponad 2k złotych za samą robotę i jeszcze nie wiadomo czy głowica nie jest pęknięta :evil:. A swoją drogą, ciekawe ile by w ASO wzięli za taką wymianę uszczelki? Tam chyba mają jakieś stałe ceny, a nie użaleznione od chwilowego nastroju właściciela? :x

Pozdrawiam,

Altair

ciekaw jestem o który warsztat chodzi, jesli piszesz ze renonowany to na pierwszym miejscu pojawia sie ten z ulicy Szczecinskiej

Opublikowano
ciekaw jestem o który warsztat chodzi, jesli piszesz ze renonowany to na pierwszym miejscu pojawia sie ten z ulicy Szczecinskiej

No cóż, nie potwierdzam ani nie zaprzeczam :lol:. Póki co, czekam na rozwój wypadków i chętnie podzielę się spostrzeżeniami, jak będzie po wszystkim. Na razie dowiedziałem się w warsztacie, że ta cała robota z silnikiem wcale nie gwarantuje usunięcia mojego problemu z odpowietrzaniem :mad2:

Pozdrawiam,

Altair

Opublikowano
W Warszawie dałem 2500 zł za robociznę i części za samą robociznę koło 1000zł wycenili. Tylko że Wawa to chyba najdroższa jest.
BMW forever!!!
Opublikowano
W Warszawie dałem 2500 zł za robociznę i części za samą robociznę koło 1000zł wycenili. Tylko że Wawa to chyba najdroższa jest.

Ostatecznie umówiłem się na niecałe 2k zł za całą robotę z silnikiem. Z tego co usłyszałem ma to zlikwidować problem braku ciśnienia i wody w silniku, ale nie wiadomo czy to ostatecznie zlikwiduje problem przegrzewania się :?. Co do kasy, to mam wrażenie, że jednak trochę przepłacam, ale cóż - świadomie poszedłem do (podobno) najlepszego warsztatu w mieście i obym tego nie żałował :!:

Pozdrawiam,

Altair

Opublikowano

niekoniecznie przegięcie , ja też tyle zapłaciłem i to kumplowi a nie w serwisie ; 550 zł planowanie głowicy wraz z wymianą uszczelniaczy i prowadnic zaworów no i dotarcie zaworów i robocizna (prowadnica 15zł * 24sztuki) uszczelka 125zł uszczelka pokrywy 80 zł uszczelka pod kolektor wyd. 50 zł świece 90zł robocizna kumpla 200 zł no i na koniec pękł wałek to już tego nie licz ale też 300zł Ceny części mogą być troszeczkę większe bo te były ponoć "jak dla mnie" A ponoć należy wymienić śruby głowicy na nowiutkie ! A wisko wymienić w moim przypadku by nic nie dało bo miałem śladowe ilości płynu w oleju więc by się to pogarszało .

Wiem że znowu znajdą się fachowcy z forum którzy podważą to co napisałem i na pewno doradzą że "wystarczyło trzykrotnie użyć klaksonu i problem z przegrzanym silnikiem zniknie" i ich SERDECZNIE POZDRAWIAM

Opublikowano

tzn. ze umówiłes sie na robote i konkretną cene a oni ni są pewni czy to zrobią?Daj znac po wszystkim jak wyszło tzn.wynik naprawy i koszt oraz do którego zakładu oddałes auto.

Pzdr.Prosiak :D

Opublikowano
niekoniecznie przegięcie , ja też tyle zapłaciłem i to kumplowi a nie w serwisie ; 550 zł planowanie głowicy...

I dlatego właśnie chcę się upewnić czy jest to tyle warte :8).

tzn. ze umówiłes sie na robote i konkretną cene a oni ni są pewni czy to zrobią?Daj znac po wszystkim jak wyszło tzn.wynik naprawy i koszt oraz do którego zakładu oddałes auto.

Ujmę to inaczej: z silnikiem trzeba podobno coś zrobić, bo są nieszczelności i woda w wydechu. Czy to ostatecznie zlikwiduje problem przegrzewania się i zapowietrzania, tego jeszcze nie wiadomo. Oczywiście dam znać co i jak po zakończeniu. Po to jest to forum, żeby się wymieniać doświadczeniami :roll2:

Pozdrawiam,

Altair

Opublikowano

wiec trzymamy kciuki zeby sie udało i zeby nie zdarli z ciebie kasy :D