Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to tak naprawdę jest, czy motronic to prawdziwy sekwencyjny wtrysk czy nie?? jesli tak to od której wersji ??

głównie chodzi mi o silnik m30b30 z e34 1990rok prod.

szukalem w sieci i rozni ludzie roznie mowia ....

pozdrawiam

bacho

Opublikowano
Jak to tak naprawdę jest, czy motronic to prawdziwy sekwencyjny wtrysk czy nie?? jesli tak to od której wersji ??

Żaden sekwencyjny :naughty: :naughty:

Wtryskawicze leją w nim bez przerwy.

Bosch Jetronic L różni się od Bosch Motronic jednym istotnym szczegółem:

- w Jetronicu układ zapłonowy działa niezależnie od wtrysku paliwa.

- Motronic jest mądrzejszy, ma większą moc obliczeniową. I kontroluje też układ zapłonowy, regulując kąt wyprzedzenia zapłonu.

* * *

A wtrysk sekwencyjny masz np. w dieslach z układem common-rail, lub z pompowtryskiwaczami. Tam dawka wtryskiwanego paliwa bywa rozdzielona na sekwencje - kilka "strzałów" (najczęściej 5-6) rozpylonym strumieniem oleju napędowego. To pozwala zmiękczyć klekot rechota i poziom toksyn w spalinach.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Rapid:

W M30B30 akurat nie ma sekwencji ale pełna sekwencja jest już w M50B25 z 92 roku z motronicem boscha ...413. W pozostałych M50 jest półsekwencja, czyli wtrysk dwugrupowy podobnie jak w M42 a najbardziej typowy przykład wtrysku ciągłego to K-jetronic, bo pełnej grupy występującej w wielu starszych autach z wtryskiem elektronicznym nie mozna nazwać wtryskiem ciągłym.

Natomiast sekwencja o której piszesz to wtrysk warstwowy występujacy nie tylko w dieslach ale w wielu benzyniakach z wtryskiem bezpośrednim, typu FSI, z tym że występuje on do pewnych obrotów a później nie jest on już uwarstwiony bo czasy zachodzą na siebie i zaczyna działać jak zwykła sekwencja. Zdaje się że obecnie w benzyniakach wtrysk uwarstwiony działa już do konca, odkąd zaczęli stosowac wtryskiwacze pizoelektryczne, ale nie wiem czy jest to już w produkcji seryjnej.

Opublikowano

to w takim razie kolejne pytanie

czemu w ljetronicach i motronicach (silniki m10, m20) wtryski podzielone sa na 2 grupy ?? moze jednak dzialaja one tez grupowo ??

pozdrawiam

Opublikowano
Rapid:

W M30B30 akurat nie ma sekwencji ale pełna sekwencja jest już w M50B25 z 92 roku z motronicem boscha ...413. (...)

Dobrze się czegoś nowego dowiedzieć. :D

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Z tego co mnie wiadomo to M30 dziala w trybie batch-injection (czyli wtrysk grupowy), dlatego m.in. te silniki tyle pala w porownaniu ze swoimi sekwencyjnymi odpowiednikami pojemnosciowymi.

Natomiast nie udalo mi sie nigdzie znalezc informacji ktore grupy wtryskow w jakiej kolejnosci sikaja.

Opublikowano

dyfer:

Bardzo łatwo sprawdzić to po kolorach kabli w wtyczkach wtryskiwaczy. Plusy wtryskiwaczy masz czerwono-białe a impulsy podzielone są na dwie grupy tych samych kolorów i one zamykają i otwierają się razem lub w przypadku pełnej sekwencji każdy impuls ma pasek innego koloru i otwiera sie akurat tam gdzie trzeba, czyli podczas suwu dolotu.

Opublikowano
Z tego co mnie wiadomo to M30 dziala w trybie batch-injection (czyli wtrysk grupowy), dlatego m.in. te silniki tyle pala w porownaniu ze swoimi sekwencyjnymi odpowiednikami pojemnosciowymi.

Natomiast nie udalo mi sie nigdzie znalezc informacji ktore grupy wtryskow w jakiej kolejnosci sikaja.

W takim przypadku zazwyczaj wtryski są łączone na cyl: 1,3,5 i 2,4,6

czyli tryskuje paliwo w tym samym czasie do 1,3,5

następnie 2,4,6 (oczywiście bardzo to uproszczając).

w Motronicu M1.7 tak jest i w M1.2

full sekwent to między innymi silniki M60

pozdrawiam

Marek

E32 750 V12 r. 91

Opel Senator B 3.0 24V

Omega 3000

Jeep Cherokee 4.0

Jeep ZJ 5.2

http://img129.imageshack.us/img129/2398/bmwe327501uv3.th.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie tak, od M50 zaczęła się sekwencja z prawdziwego zdarzenia, czyli każdy wtryskiwacz sterowany osobno. M30 to sekwencja grupowa, jak pisaliście, dwie grupy po trzy wtryskiwacze.

Nie mylić mi tu tylko wtrysku uwarstwionego (mnogiego) z sekwencyjnym :)

Kai
Opublikowano

Ja mam właśnie M30 i gaz sekwencyjny OMVL; teraz pracujący (chyba) tak jak silnik czyli grupowo... i zastanawiam się czy nie dałoby się tego przełączyć na tryb sekwencyjny? Czy jest wtedy szansa na równą pracę silnika, bez spadków osiągów itp... słowem tylko niższe zużycie paliwa?

Pozdrawiam