Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem taki z moim kochanym autkiem 318is 92' . Otoz ostatnimi czasy jezdze tylko po miescie i to raczej krotkie dystanse denerwuje mnie jedna rzecz. Otoz apetyt fury. Przejechalem 230 km i juz mi polowa baku znikla (wskazowka pokazuje jak nic 30 a bylo max) a staram sie jezdzic caly czas nie katujac, ponizej 3 tys obr. Tak na to patrzec to wychodzi mi 13l Pb / 100km.

Jest jedna ciekawa rzecz jaką zauwazylem. Otoz jak se jeżdze, jazda ciagla to mi wskazowka poziomu paliwa opada powoli, ale najbardziek mnie wkurza ze za kazdym zgaszeniem i powiedzmy po 20 min zapaleniem auta wskazowka opada tak jakby przy kazdym zapaleniu brał conajmniej z litra na start. :/ Przyklad jezdze wskazowka poziomu wachy powoli odpada. Wylaczam auto, za godzine przychodze zapalam i juz wskazowka wachy okolo 2 l nizej niz jak przyjechalem :/ Pod autem nie ma zadnych plam i nawet nic benzyna nie smierdzi wiec raczej nie wyciek. Juz nie wiem co. Moze ktos ma jakies pomysly?

Opublikowano
na twoim miejscu sprawdzil bym sode gdyz to ona daje sygnal na kompa a on podlug jej wskazan daje odpowiednia miesznke no i nie wiem czy tez nie przeplywka to tez musial bys sprawdzic
Opublikowano
Zauwazylem, ze u mnie wskaznik tez ma jakies "odchyly". Zwykle sie temu nie przygladalem ale ostatnio strzalka zeszla na rezerwe ( tez mi sie wydawalo, ze za szybko ).. akurat zlozylo sie tak, ze musialem odpiac akumulator..po 10minutach podpialem go z powrotem, przekrecam zaplon, a tu wskazowka sie podniosla i rezwerwa zgasla :jawdrop:
Opublikowano
Zauwazylem, ze u mnie wskaznik tez ma jakies "odchyly". Zwykle sie temu nie przygladalem ale ostatnio strzalka zeszla na rezerwe ( tez mi sie wydawalo, ze za szybko ).. akurat zlozylo sie tak, ze musialem odpiac akumulator..po 10minutach podpialem go z powrotem, przekrecam zaplon, a tu wskazowka sie podniosla i rezwerwa zgasla :jawdrop:

To to norma, mi sie czasme zegary wylaczaja na chwile i tez wtedy sie przesuawa ,ale potem wraca a tu chodzi o to ze po prostu paliwo tak wsiaka. A jesli chodzi o sonde to mialem wymieniona 8 miechow temu bo juz z nia mialem tez przegiecia. Teraz nie sprawdzalem an kompie ale kurde raczej watpie. Zreszta nie chce znow (jak zawsze) wydawac 50 zł na kompa ktory wykzae ze wszystko jest git.

Opublikowano
no ale jezeli nie sprawdzisz to nie bedziesz mnial pewnosci ze to nie soda lub przeplywka bo jezeli to bedzie w porzadku to ja wskazywalbym na kompa ja wczoraj zakonczylem swap przy swoim i jezdzilem bez podlaczonej sody i musze ci powiedziec ze chodzi inaczej i pali inaczej chodzby po wskazaniach ekonomizera mozna to stwierdzic
Opublikowano
no ale jezeli nie sprawdzisz to nie bedziesz mnial pewnosci ze to nie soda lub przeplywka bo jezeli to bedzie w porzadku to ja wskazywalbym na kompa ja wczoraj zakonczylem swap przy swoim i jezdzilem bez podlaczonej sody i musze ci powiedziec ze chodzi inaczej i pali inaczej chodzby po wskazaniach ekonomizera mozna to stwierdzic

A jak juz sprawdzisz to mozesz mi napisac ile ci bierze Pb ??

Opublikowano
a jaka sonde kupiles 8 miesiecy temu?oryginalna czy zamiennik za 80zl?

Kupilem NGK uniwersalna za 360 zł dopasowana do modelu (wg katalogu itd) , raz mialem taka za 80 zł to pożyła pełne 3 dni :/

Ale czy tylko sonda moze zwiekszac spalanie. Czy przypadkiem z sonda nie mialbym gorszych osiagow? Bo sprawdzalem auto po wzgledem osiagow na lotnisku i np przyspieszenie 0-100km/h wyszlo mi jak w katalogu 10,1 s. A cos chyab jakbym mial sonde pieprznięta to bym chyba mial osiagi gorsze.