Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
... czy ja dobrze czytam ? - pamiętaj że sonda pracuje ( wytrzymuje ) w granicach 100 000 - 120 000 km - i to dobrej f-my więc ???? a ta sprawna to ile jeszcze pochodzi ????
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Ja tez kiedys kupilem ngk w ciagu 4 miesiecy reklamowalem ja 2 razy iauto dalej nie jezdzilo tak jak mialo.Final w koncu byl taki ze kupilem orginalna i chodzi bez zarzutu.I tak zostalem z sonda ngk za prawie 200zl niby wymieniona na nowa ale dalej auto nie jezdzilo dobrze.Wiec ja polecam tylko orginal .
Opublikowano

Sonda to wytrzymuje ok. 100 tys ale na dobrym paliwie a na naszym to po 50 tys może być do wyrzucenia. Więc oczywiście że tylko nowa a jak wiadomo oryginał drogi więc śmiało można stosowac zamiennik od innego auta a nawet uniwersalną, byleby zachować parametry, czyli gwint M18x1.5, np. jednowoltowa i co za tym idzie odpowiednie kolory kabli, czyli najbardziej popularna w naszych starszych autach z dwoma białymi-grzanie, czarnym-impuls i szarym-masa.

Osobiście sondzie NGK-NTK nic nie mogę zarzucić bo sam zrobiłem na takiej ok. 40 tys i działa bez zarzutu najpierw w 318is a teraz 325i i montuje je klientom mój znajomy i pamięta może z jedną reklamację, a co do ceny to zapłaciłem za nią w marcu tego roku 90zł i następna sonda jaką kupię tez będzie NTK-NGK. Dokładnie to jest to sonda VW Audi oryginalna z wybitym logo obu tych firm na korpusie a odciąłem jedynie wtyczkę i przylutowałem od bmw.

Opublikowano
Ja też myślałem że używka w oryginale bedzie lepsza i dlatego mam 2 używane w piwnicy (najdłużej wytrzymała 3 m-ce) i jeżdżę już rok na uniwersalnej boscha za 110zł i jest ok.

Ja chciałbym kupić coś takiego:

http://www.allegro.pl/item136173597_sonda_lambda_bosch_mercedes_bmw_oryginal_.html

Będzie pasować do E32 M30 3.5 litra? :) Komputer mam Boscha, nie Siemens. Aktualnie auto średnio mi pali z 15-17 litrów... cykl mieszany jak ją założe to mogę liczyć na spalanie 1-2 litrów mniej? :)

Czy 45 cm to wystarczająca długość przewodów? Jak zamonowana jest sonda? Przykręcona? Wspawana?

Pozdrawiam

Opublikowano
ja kupilem nowke sztuke w Focie za 250 do mojego auta uniwersalna boscha a typowa pod moj model 450 krzykneli....powiedzial ze rozni zei tylko tym ze ta dedykowana pod moj model ma zarobiona koncowke no i rzeczywiscie pokazal mi obie i ta dedykowana miala zarbiona koncowke wsytaczylo wyjac stara wlozyc nowa a w uniwersalnej trzebabylo zalozyc koncowke ze starej sondy nawetn ie trzeba lutowac bo w komplecie wszytko jest to polaczenia ale dla pewnosci politowane i 200zl w kieszeni jest :)
Opublikowano

do Michaela :

Czy 45 cm to wystarczająca długość przewodów? Jak zamonowana jest sonda? Przykręcona? Wspawana?

sonda jest wkręcana w układ wydechowy z prawej str. silnika - powinieneś ją widzieć - dł. oryg. przewodu sondy to 135 mm - jest zakończony wtyczką - wtyczka wchodzi do szybko złaczki - umocowana jest na przedniej grodzi poniżej komputera wtrysku ( tej czarnej skrzynki po prawej stronie pomiędzy nadkolem a podszybiem ) ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Prosze o porade w sprawie sondy. Mianowicie moja jest uwalona a oryginalna kosztuje ponad 300zł wiec zastanawiam sie nad uniwersalną. Tylko pytanie która bedzie lepsza? Roznia sie znacznie w budowie i nie wiem która bedzie dobra? Mam 318is 94r. Wielu ludzi pisalo ze uniwersalne sie sprawdzają. Moze ktos wyrazi swoja opinie o sondach tych producentów. Wielkie dzieki za wszelką pomoc. pozdrawiam

NGK

http://moto.allegro.pl/item157622523_nowa_sonda_lambda_ngk_4_przewodowa.html

Bosch

http://moto.allegro.pl/item157620831_uniwersalna_nowa_sonda_lambda_boscha_4_przewodowa.html